Sarah Small spojuje nespojitelné

Fotografie newyorské umělkyně Sarah Small vás dostanou na kolena svou originalitou a vtipem. Její jedinečný přístup k portrétování poodhaluje skryté emoce a zachycuje věci, které jsou si navzájem protikladem. Sarah se nebojí. Naopak - provokuje a ukazuje to, co byste ani vidět nechtěli. 

Sarah Small

Třicetiletá Sarah Small z Washingtonu se do fotografie zamilovala již ve svých třinácti letech. Modelkou jí tehdy byla její mladší pihovatá sestra Rachel, která ochotně pózovala  a Sarah tak mohla realizovat všechny své bláznivé nápady. To jí ale nestačilo a se svým Pentaxem K1000 obcházela ulice Washingtonu a žádala své sousedy, aby si je mohla vyfotit. Pro svou představu o správné fotografii neváhala dlouho putovat ulicemi, aby našla toho pravého.

V osmnácti letech získala stipendium na Rhode Island School Design a začala se intenzivněji věnovat autoportrétům. Již dvanáct let se každý den fotí polaroidem a obrázky sebe si lepí na zeď svého apartmá. Když nefotografuje, zpívá a skládá hudbu v čtyřčlené dívčí kapele Balcan Sea Hotel, jež kombinuje prvky moderního Brooklynu a tradičního Balkánu, vyučuje digitální fotografii a začíná točit film o svém životě.

Její fotky uveřejnila již spousta světoznámých časopisů a novin od New York Times po Rolling Stone. Vystavovala v amerických, evropských i australských galeriích a pravidelně se umísťuje mezi třinácti nejlepšími fotografy soutěže American Photo. Lidé obdivují její kreativitu, bizarní nápady a dynamičnost. Sarah totiž do jednoho rámu dokáže zasadit naprosto neslučitelné věci a emoce. Štěstí, smutek; láska, nenávist; roztomilost, nechutnost; mládí, stáří; erotika, oplzlost... Ačkoli každá fotka vypráví svůj příběh, dohromady působí mnohem silněji, navazují na sebe, gradují a mluví na vás.

Její poslední projekt, jenž nese název Delirium Construction (Stavba deliria), zkoumá, co se stane, když umístíte naprosto odlišné věci do jednoho prostoru. Ať už lidi odlišného věku, barvy pleti či jiného povolání nebo zvířata a kusy těl s modřinami. Fotografie jsou inscenované, ale pocity jsou zachycené náhodně - ukazují spontánní rozčílení, znepokojení, netečnost, smyslnost i radost. Vše je zabaleno do zářivých barev a zasazeno do poklidného prostředí. Záhadná nerovnována diváka odzbrojí a ukáže mu jak syrovost a temnotu, tak nevinnost a krásu. Jak se líbí Vám? Pište do diskuze.

Osobní stránka Sarah Small

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lenka Veverková | neděle 23.8.2009 17:20 | karma článku: 16,22 | přečteno: 2426x