Sam Javanrouh a jeho každodenní dávka fotek

Fotoblogy, tedy osobní stránky sloužící ke zveřejňování vlastních fotogragií, začaly vznikat už kolem roku 2000. Sam Javanrouh začal až o tři roky později, ale proslavil se nejvíce. Každý den, už skoro pět let vkládá na svou stránku jednu fotku – makra, portréty, přírodní motivy, fotky domů a běžných věcí, které ho obklopují.

the rooms | May 03, 2008Sam Javanrouh

Pětatřicetiletý Sam Javanrouh se narodil v Teheránu. Do Kanady přišel v roce 1999, a protože se mu stýskalo po rodině, snažil se zůstat s nimi ve styku pomocí fotek, které jim posílal. A netrvalo dlouho a napadlo ho, že by si založil vlastní stránku plnou svých vizuálních dojmů. Počet návštěvníků byl zezačátku jen pár desítek, ale v příštích měsících se vyšplhal na několik tisíc. Pro Sama je fotografování vášní – nosí sebou foťák všude a snaží se nacházet zajímavé objekty mezi všedními věcmi, které ho obklopují, když jde z práce / do práce / na procházku nebo třeba na poštu. Sam samozřejmě přiznává, že někdy ho povinnost fotit každý den něco nového a zajímavého velmi unavuje. Ale právě tato pravidelnost láká každodenně příchozí z celého světa na jeho stránky.


Pro zvětšení klikněte na fotku pravým tlačítkem a zvolte „Zobrazit obrázek“.

Tento koníček naučil Sama více si všímat svého okolí. Hledat detaily, hezké věci a drobnosti, které jsou kolem nás a my je ignorujeme. Možná jste si všimli, že ve městě, kde žijete, nenafotíte tak poutavé snímky, jako když se ocitnete někde v zahraničí. Myslím, že věci, které nás obklopují, nám nevědomky připadají obyčejné až nezajímavé. Velmi se pak divíme, že návštěva dokáže vykouzlit úžasné fotky ulic a míst pro nás tak všedních. Patrně by pomohlo méně spěchat a více se rozhlížet.

Pro zvětšení klikněte na fotku pravým tlačítkem a zvolte „Zobrazit obrázek“.

Když se podíváte na nejstarší Samovo fotky z roku 2003 a porovnáte je s těmi aktuálními, uvidíte jasné zlepšení jak po technické stránce, tak po stránce vývoje Samova zorného úhlu. K fotografování už se dostal jako malý. V deseti letech dostal první foťák, v šestnácti tomuto koníčku naprosto propadl. V Torontu fotí většinou na cestě z práce, o víkendu hledá nové lokality. Nejvíce ho láká snímání architektury a hry světla a stínů. K focení používá tři roky starý Canon Digital Rebel XT, všechny fotografie následně upravuje ve Photoshopu, ale upozorňuje: čím méně úprav, tím větší kvalita.

Pro zvětšení klikněte na fotku pravým tlačítkem a zvolte „Zobrazit obrázek“.

Dnes žije Sam se svou manželkou Talayeh v Torontu a je tvůrčím ředitelem designerské firmy Optix. Vydal dvě knihy, v roce 2007 získal cenu za nejlepší photoblog, jeho fotografie byly uveřejněny ve spoustě novin a časopisů, pořádal několik svých výstav. Sam se stále snaží být lepším fotografem a splnit tak vysoká očekávání svých fanoušků. Je důkazem toho, že když se svému koníčku budete věnovat stejně zapáleně a pečlivě jako on, může se stát vaší prací a proslaví vás.

Pro zvětšení klikněte na fotku pravým tlačítkem a zvolte „Zobrazit obrázek“.

Pro zvětšení klikněte na fotku pravým tlačítkem a zvolte „Zobrazit obrázek“.

Užitečné odkazy:

Samova osobní stránka

Sam na Flickr.com

Panoramata

Knihy Sama Javanrouha

firma Optix

TIP!: Sam vypráví jak ke svému koníčku přišel.


Pro zvětšení klikněte na fotku pravým tlačítkem a... dyť už to znáte...

Autor: Lenka Veverková | sobota 3.5.2008 13:57 | karma článku: 14,57 | přečteno: 1721x