Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč nemám ráda rodinné oslavy

JIž od dětství jsem nepřítelem rodinných oslav. Neb jsem jedináček a většina mých příbuzných žije sto kilometrů dál, neúčastním se typických rodinných dýchánků o třiceti rozjařených lidech - opilých strýčcích, hloučků tetiček a babiček, pobíhajících dětí a všudypřítomých balónků.

Kamarádi mi často líčí zážitky ze srazu rodinných klanů, na kterých se potkají i více než čtyři generace jedné rodiny, kvůli oslavě svátku jednoho člena - byť toho nejmladšího, který ještě v plenách pospává v koutě, zatím co ostatní do sebe klopí jednu borovičku za druhou.

V naší rodině je to právě naopak. Nejsme zvyklí na typické nedělní obědy, na nichž si členové u slavnostní tabule (otec - samozřejmě - v čele) s křečovitým úsměvem podávají sůl a sdělují si své názory na americkou politiku i Kropáčkovou ze třetího. Přesto u nás panuje jakési přesvědčení (nejspíše ovlivněné zaběhlými společenskými zvyklostmi), že bychom měli nějakým způsobem oslavit narozeniny/svátek/vysvědčení či snad nějakou další běžnou situaci, která se každý rok opakuje, ale společnost pokládá za důležité ji náležitě ocenit. Snažíme se zapadnout do modelu správné ideální rodiny, a proto v ten důležitý den jdeme obvykle do restaurace. Jsme tři - já, má matka a její přítel. Už jen sejít se na místě smluveném je potíž, poněvadž každý z nás má jinou představu o čase. Matka vyráží o čtvrt hodiny dříve, aby s dostatečným předstihem mohla netrpělivě poklepávat nohou a přivítat mě - tu, která chodí na čas - podrážděným: "No kde jsi?!"  Společně pak čekáme na živitele rodiny a plátce účtů. Ten přichází mírně zadýchaný s půl hodinovým zpoždením a ihned objednává příslušný aperitiv, přičemž my už v sobě máme kávu a maminka před sebou plný popelník.

Konverzační témata se v první polovině schůzky točí kolem jídla - mluví se o výběru, prodiskutovává se vhodná volba přílohy a váhá se, zda si dáme moučník nebo polévku. A nebo snad oboje? Ne! To bychom moučník určitě nedojedli! Aby řeč nestála, probíráme také číšníka, zbytek osazenstva restaurace a čistotu záchodů, na které v pravidelných intervalech odbíháme, když už je opravdu nejhůř - když mlčíme, a jen posloucháme, jak se další rodiny vesele baví a hovor jim nevázne. Proto se snažíme udržovat hovor komentováním jídla: "Málo slané," "Já to mám zas přesolené." "Nedochucené!" "Uvařila bych lepší."

Po snědení hlavního chodu se slova ujme matka. Mírně zakašle, aby na sebe upozornila, což není nutné, protože v tichu i mírné zakašlání zazní jako úder zvonu o dvanácté. "Tak ty máš ty narozeniny, Lenko," začne statečně a kouká jinam. Jemně přikývnu a počítám párátka na stole. "Tak my ti přejeme všechno nejlepší a hlavně to zdravíčko," dostane ze sebe ještě a s úlevou se opře o opěrátko polstrované židle. "Díky!" zamumlám. "Fakt díky!" dodám ještě jednou - hlasitěji, protože poprvé to znělo jako polknutí, "Tak, kdo si dá ještě pivo?" zahaleká matky přítel. V tu chvíli se zdá být atmosféra hned o něco přátelštější, poněvadž víme, že si nikdo nic nedá a konečně už půjdeme domů. "Asi zaplatíme, " rozhodne matka a začne se ohlížet po číšníkovi, kterého jsme označili za příliš snaživého. "Ten sem snad nikdy nepříjde!" Tato věta nám umožní nadávat na personál restaurace do té doby, než k nám někdo přijde.

Oslava končí nenápadným podsunutím bílé obálky s penězi a významným pomrkáním ve smyslu: "Tady máš a spíše si šetři, než utrácej!" Společně vycházíme, mírně zamračeni, s vědomím, že za měsíc budeme muset tento sraz absolvovat znovu. Ať žijí rodinné oslavy!

Autor: Lenka Veverková | neděle 10.10.2010 8:11 | karma článku: 24,33 | přečteno: 4627x
  • Další články autora

Lenka Veverková

Co je pravda, a co ne? (Mlčení bobříků, Přísně tajné: Hrubá nemravnost)

... přemýšlím u inscenací Mlčení bobříků a Přísně tajné: Hrubá nemravnost. Autorem obou divadelních her je Tomáš Dianiška, který se při psaní nechal „inspirovat“ skutečnými osobnostmi, událostmi a celkovou atmosférou dané doby.

27.2.2017 v 17:47 | Karma: 12,83 | Přečteno: 757x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Taková ta dobře udělaná činohra

Ona ho miluje hluboce, on ji rozumně. Ona žárlí na ni a zlobí se na něho, on vyžírá ji a ona chce zpět své peníze. A on podřezává svině. Zní to jako spletitá hra osudu nebo jako námět mexické telenovely?

27.4.2016 v 9:10 | Karma: 11,59 | Přečteno: 531x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Takže vy budete kritička!

"A co vy studujete?" zeptal se mě se zájmem komisař, když jsem znovu neudělala zkoušku z autoškoly. "DAMU," přiznala jsem a hlas se mi klepal. "Tak to byste neměla bejt nervózní, ne?

26.4.2016 v 9:30 | Karma: 16,66 | Přečteno: 1028x | Diskuse| Osobní

Lenka Veverková

A žili šťastně až do smrti...

... říká se na konci skoro každé pohádky, aby byl happy end ještě umocněn a malé děti získaly pocit, že zlo zůstalo navždy poraženo a pravda a láska zvítězily nad lží a nenávistí. Ale bylo to tak doopravdy?

16.3.2016 v 18:28 | Karma: 10,80 | Přečteno: 577x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Jak jsem si vysnila terasu

Vyrostla jsem na vesnici. Obklopená přírodou jsem tudíž byla dennodenně. Každé ráno mě budilo kohoutí kokrhání a slunce, jež mohutně pražilo do mých oken situovaných na východ. Snídala jsem na zahradě, chodila jsem bosky

21.7.2015 v 14:45 | Karma: 25,54 | Přečteno: 3687x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 10069x
Impulzivní, nestálá a věčně nerozhodná. Má ráda kvalitní humor, kvalitní literaturu, kvalitní víno a svůj blog plný kvalitní nudy