Jak to se mnou bude?

Až si budu za dvacet let číst, jak jsem si v sedmnácti plánovala život, počítám, že se budu usmívat a říkat si: "Holka, ty si byla tak naivní."... Ale proč nebýt a aspoň chvíli zasněně neplánovat?

Už se těším na to, až mi bude šesta, osmadvacet a budu mít svůj první byt. Budu bohém, budu vstávat po desátý, dám si velkej hrnek kafe, zapálím si ranní cigaretu, obleču si černej kabát a džíny a vyrazím do kavárny psát na notebooku články. Tam si dám samozřejmě i pozdní oběd a ještě chvíli budu pokračovat v psaní, ve čtyři hodiny odejdu a se mnou i oblak modrého dýmu. Zajdu na výstavu nebo do kina a pak v malým obchůdku na rohu (nesnášim supermarkety) koupim něco k večeři.

Doma najdu vychrtlou mňoukající kočku (žádného psa, prosím, jestli psa, tak nějakého, co nepouští chlupy a neštěká) a u počítače mého intelektuálního přítele, který bude poslouchat skvělou muziku a pracovat do dvanácti v noci. Vidím to tak, že přijdu, políbím ho, udělám večeři (toasty nebo topinky, při výjímečné příležitosti jako výročí nebo narozeniny to může být i kuřecí maso s rejží) a převleču se do kytkatýho županu. Otevřu si láhev červenýho vína, budu mít malý záchvat kašle z cigaret a budu koukat na film či si číst intelektuální knihu z mé obří knihovny. Kolem mě se budou válet papírový kapesníky, časopisy, noviny, hrníčky s kafem a čajem, přetékající popelníky a vypsaný propisky. Kočka bude somrovat o jídlo, tak jí občas hodím nějakou tu mandli nebo hrozinku. Když přijde přítel a sundá si brýle (jistěže bude mít brýle, protože celý den bude koukat do počítače a zkazí si oči, bude mít brýle s tlustými černými obroučkami), můžeme se chvilku muchlovat jako se to dělá v M.A.S.H.i. A pak půjdeme do naší stylové ložnice spát.

Nezní to skvěle? Budu pít litry kafe a litry čaje, kouřit hodně cigaret, opíjet se, malovat si oči černejma linkama, strkat si do vlasů tužky a nosit uplý džíny. Úplně se vidím a tetelím se z toho. („Tetelit se“ je slovo z padesátých let, významově shodné s „třást se“ – pozn. autora) O víkendu budem jezdit na výlety, chodit na koncerty a do divadel, budeme se spolu hodně smát. On si bude rád číst noviny a kouřit po sexu cigaretu. Já budu nechávat na stole kroužky od hrnků s kafem a říkat "No, prosimtě," když kejchne. Samozřejmě to pořád nebude idylka, já mu budu vyčítat, že moc sedí u počítače, a on mě, že jsem moc náladová. To pak on pude za kamarádama do hospody a já si domů pozvu nějakou kamarádku k nám domů. Ale druhý den bude vše v pořádku, protože on připraví snídani, zatímco já mu skočím pro ty jeho oblíbený noviny.

Sem zvědavá, co ze mě za těch deset let bude. Život si nemaluju v růžových barvách, ale v tmavě fialových. Hlavně žádné legíny, kožichy, blonďatý vlasy, čivavy, r’n’b a třpytky. Výjimečně rudá rtěnka, podvazky a černý brejle.

Autor: Lenka Veverková | sobota 21.3.2009 19:27 | karma článku: 24,97 | přečteno: 2842x