Jak se u nás peklo vánoční cukroví

Moje maminka s příchodem prosince pravidelně vzdychá: "Raději bych vařila pro dvacet lidí než pekla na Vánoce." Přitom je hospodyňkou snadno srovnatelnou s Magdalenou Dobromilou Rettigovou - vařit, smažit, grilovat, fritovat, dusit, nakládat, konzervovat, udit i zavařovat umí. Jen v tom pečení to trochu pokulhává. Zatímco si mí kamarádi v pondělí k svačině nosí bábovky, perníky, dortíky a koláčky, co zbyly z nedělního poobědního moučníku, já ožužlávám ztvrdlý rohlík se salámem či svírám řízek mezi dvěma chleby. Neznám kuchyni provoněnou pečeným domácím chlebem či vánočkou. Avšak poznám, kdy se maminka péct pokouší. Poté dva dny větráme.

vanilkove rohlicky

Abych jí nekřivdila - obstojně zvládá perník z prášku a štrúdl. Tyto dva moučníky se u nás v periodách opakují - ale vypadají pokaždé jinak, i když chutnají stejně. Maminka se totiž často v záchvatu inovace snaží dezerty nějak jednoduše ozvláštnit - čokoládová poleva je perfektním plátnem pro její abstraktní umění, které tvoří vidličkou, a na jablečném závinu může být položen ořech nebo plátek jablka. Nemůžu pak rozmazleně protočit oči v sloup a otráveně říct: "Tohle jsme měli minulou sobotu!", protože před týdnem byl na perníku smějící se obličej a na štrúdlu třtinový cukr.

Občas mi maminka s úsměvem na rtech strká do ruky tvarohové buchty nebo čokoládové sušenky se slovy: "Napekla jsem, tak vám nesu.", přičemž na stole ještě leží zmuchlaný igelitový obal a účtenka z obchodu. Na mě je pak, abych zahrála divadlo ve stylu: "Ach to je vůně, no mami! To se ti povedlo. Mmm, to vypadá dobře!" a pak se zakousla, přivřela oči a omámeně řekla: "Domácí, to se přece pozná. Není nad domácí!"

Vánoční pečení se vždy odbylo kupovanými lineckými kolečky a cukrovím od různých kamarádek, jež napekly dvacet druhů (od každého dva plechy) a teď to prostě nemají, kam dát, a stejně to nikdo nejí... Minulý rok však maminka podlehla nátlaku a sama od sebe navrhla, že bychom mohly na Vánoce něco upéct. Aktivně vyhledala jsem v knihách recepty, nakoupila kila mouky, cukru a másla, a já byla vyslána pro formičky. V obchodě jsem se dozvěděla, že tyhle serepetičky se přece dědí z matky na dceru a že 20. prosinec je na nákup takových důležitých věcí pozdě. Vyžebrala jsem poslední šesticípou hvězdičku na linecké a doma se rozhodla, že skleničky na panáky poslouží stejně dobře. 

Cukroví jsme začaly péct 23. prosince ve dvě hodiny odpoledne. "Tak s čím začneme?" zeptala jsem se, když jsem po pár letech přišla do kuchyně. Moc se tam toho nezměnilo. Maminka už tam stála s kuchařkou v ruce a snažila se přijít na význam pokynu "Utřete žloutky s cukrem!". Já si lila rum do čaje a vesele navrhovala: "Co třeba rumový kuličky nebo rumová roláda?" "Začneme s něčím, co se peče." rozhodla chytře a posunula si brýle na nose. Využila toho, že měla přede mnou náskok - do té doby jsem si samozřejmě myslela, že rumové kuličky se také pečou.

Začala jsem tedy diktovat recept na vanilkové rohlíčky a maminka vše sypala do misky. Počátečním neúspěchům (vajíčko na koberci, mouka ve vlasech) jsme se nervózně zasmály a jaly se hňácat ze slizkého těsta rohlíčky. Nebylo to snadné - hmota se lepila na prsty a tvarovat nešlo tak rychle, jak jsme si představovaly. U patnáctého rohlíčku řekla maminka, že ji to nebaví, a začala tvořit přímo rohlíky, aby to rychleji ubývalo. Plech byl strčen do trouby a začalo se s avizovanými rumovými kuličkami.

Maminka pro začátek do misky vylila rovnou čtvrtku rumu, aby to "alespoň nějak chutnalo..." a já omráčena tou vůní, vyráběla šišaté hroudy, které se poté obalovaly v kokosu. Ujídaly jsme ostošest a na rohlíčky se samozřejmě zapomnělo. Výsledkem pak byla jedna nahnědlá placka, z níž jsme odlomovaly obdelníky a připálená místa skrývaly pod vrstvou horké čokoládou. Chutnaly ale překvapivě dobře a v kombinaci s horkým čajem už šly bez problémů ukousnout.

Forma na linecké hvězdičky nebyla nejlepší volbou. Těsto z ní nešlo vyndat, vyklepat ani vyšťouchnout, každá hvězda měla trochu jiný tvar a slepování připomínalo pexeso. Pokoušely jsme se najít alespoň trochu totožné dvojice a odhadnout od oka množství marmelády, kterou namažeme mezi ně. Všechno se lámalo, zadní kusy z plechu byly navíc tmavě hnědé ("Nalijeme na ně čokoládu, ať to není poznat,") a ty, co byly nejvíce ve předu, byly nedopečené. Tím jsme s vánočním cukrovím sekly nadobro, tento rok se plánujeme navrátit ke starému modelu - něco se koupí, něco dostaneme a radši se dosyta najíme obalovaného celeru a bramborového salátu.

 

Autor: Lenka Veverková | středa 16.12.2009 13:33 | karma článku: 22,74 | přečteno: 3254x
  • Další články autora

Lenka Veverková

Co je pravda, a co ne? (Mlčení bobříků, Přísně tajné: Hrubá nemravnost)

... přemýšlím u inscenací Mlčení bobříků a Přísně tajné: Hrubá nemravnost. Autorem obou divadelních her je Tomáš Dianiška, který se při psaní nechal „inspirovat“ skutečnými osobnostmi, událostmi a celkovou atmosférou dané doby.

27.2.2017 v 17:47 | Karma: 12,83 | Přečteno: 757x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Taková ta dobře udělaná činohra

Ona ho miluje hluboce, on ji rozumně. Ona žárlí na ni a zlobí se na něho, on vyžírá ji a ona chce zpět své peníze. A on podřezává svině. Zní to jako spletitá hra osudu nebo jako námět mexické telenovely?

27.4.2016 v 9:10 | Karma: 11,59 | Přečteno: 531x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Takže vy budete kritička!

"A co vy studujete?" zeptal se mě se zájmem komisař, když jsem znovu neudělala zkoušku z autoškoly. "DAMU," přiznala jsem a hlas se mi klepal. "Tak to byste neměla bejt nervózní, ne?

26.4.2016 v 9:30 | Karma: 16,66 | Přečteno: 1028x | Diskuse| Osobní

Lenka Veverková

A žili šťastně až do smrti...

... říká se na konci skoro každé pohádky, aby byl happy end ještě umocněn a malé děti získaly pocit, že zlo zůstalo navždy poraženo a pravda a láska zvítězily nad lží a nenávistí. Ale bylo to tak doopravdy?

16.3.2016 v 18:28 | Karma: 10,80 | Přečteno: 577x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Jak jsem si vysnila terasu

Vyrostla jsem na vesnici. Obklopená přírodou jsem tudíž byla dennodenně. Každé ráno mě budilo kohoutí kokrhání a slunce, jež mohutně pražilo do mých oken situovaných na východ. Snídala jsem na zahradě, chodila jsem bosky

21.7.2015 v 14:45 | Karma: 25,54 | Přečteno: 3687x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  19:54

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Lepru mezi sebou ve středověku šířili lidé a veverky, tvrdí studie

4. května 2024  19:40

Lepra se ve středověké Anglii přenášela mezi lidmi a veverkami. Zjištění podporuje teorii, že při...

Po Kallasové přišla řada na Zelenského, Rusko na něj vydalo zatykač

4. května 2024  16:30,  aktualizováno  19:12

Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a...

Estonsku roste sebevědomí. Hovoří o blokádě proti Rusku v Baltském moři

4. května 2024  18:08

Sledujeme online Velitel estonské armády Martin Herem navrhuje spojencům se připravit na možnou blokádu ruských...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 10069x
Impulzivní, nestálá a věčně nerozhodná. Má ráda kvalitní humor, kvalitní literaturu, kvalitní víno a svůj blog plný kvalitní nudy