Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsem si poprvé uvědomila hodnotu peněz

Peněz si musíme vážit, zvlášť když si je nevyděláváme sami, ale dostáváme je od našich rodičů, kteří pro každou korunu hodiny a hodiny dřou. Je poté velkou drzostí bankovky muchlat, ztrácet či dokonce využívat k nepravostem.

Jsem pokladni jak ma bejt...
Jako malé mi na pokrytí veškerých mých osobních potřeb (zmrzliny, svítící propisky, sponky s motýlky a barevné křídy) stačily vždy drobné z nákupu, které jsem si mohla nechat. Nebylo nic snazšího než chodit každý den nakoupit pár položek ze seznamu a mohla jsem rovnou odbočit vedle do papírnictví, kde jsem si stoupla na špičky a milým hláskem volala: "Prosím, nemáte tu něco za pět korun?"
Jednoho dne jsem v touze po mém skromném žoldu přiběhla spolu s mojí kamarádkou za maminkou do práce: "Mami, co mám jít nakoupit?" ptala jsem se. "Leni, dneska budu v práci asi dýl. Musíš jít k řezníkovi pro maso," řekla a významně mi položila do ruky dvě stě korun. Taková suma mě velice překvapila. Vytřeštila jsem oči a zdráhala se Komenského přijmout. "Neztrať to a přines mi zpátky. Drobné si můžeš nechat," "Ježiši, póď už!" chvátala na mě moje kamarádka, která očividně neměla ponětí, že tohle je pro mě zásadní životní zlom. Jestliže nezklamu důvěru do mě vloženou a obstojím v manipulaci s tak vysokým obnosem, budou se ke mně tlusté obálky od všech babiček a tetiček jen hrnout.
Šly jsme směrem k obchodu, když tu se mi rozvázala tkanička. Komenského jsem doposud úzkostlivě svírala v zatnuté pěsti ve snaze uchránit ho před vnějšími vlivy (počasí, zloději, zvědavé oči) a předat ho až umaštěné řeznici. "Na, podrž mi to," svěřila jsem svůj osud do rukou mé kamarádky. Tkanička zavázána na dva uzly a mohlo se jít dál. "Vrať mi ty peníze," požádala jsem. "Tady," natáhla ke mně ruku, ale než jsem si je stačila vzít, posunula svoje zápěstí o něco dál. "Uletěla..." poznamenala se smíchem. "Neblbni a dej mi to!" vyšilovala jsem. "Na tu máš," provokovala mě, ale nikdy nedovolila, abych obnos dostala zpět. "Dej to sem!" zakřičela jsem. Mocným výskokem jsem zachránila Ámose z jejích spárů a ladně se snesla zpět na zem.
Tu jsem zjistila, že držím v ruce jen polovinu bankovky a druhá se třepotá v ruce té zlodějské provokatérky. "To jsem nechtěla, promiň," omlouvala se, zatímco já si konsternovaně sedla na chodník a rozbrečela se hysterickým pláčem. "Promiň, třeba to půjde slepit," navrhovala a tiskla obě části k sobě. "Nepůjde!" bulela jsem a bušila do země. "Proč jsi to udělala? Próč?" snažila jsem se dopátrat té křivdy. "Já nevím. Nezlob  se," řekla a přisedla si ke mně. Obě jsme zasmušile koukaly do země. "Musíš to vysvětlit mojí mamce," prohlásila jsem po pár minutách pevným hlasem. "Ona by se zlobila na mě a to by nebylo fér," rozumovala jsem. "Tak jo," souhlasila smířlivě. Vstaly jsme a pomalu se blížily zpátky.
"Ta bude pěkně naštvaná. Ale myslím, že nám to budeš moct splácet. Třeba po desetikorunách," přemýšlela jsem nahlas. Ona zatím šla s hlavou sklopenou vedle mě. "Ta bude naštvaná! To bude!" zdůrazňovala jsem a s potěšením pozorovala, jak se tváří čím dál tím víc zdeptaně. "Víš, možná bych měla jít domů a pracovat, abych si na ty dvě stovky vydělala," prohlásila. Chtěla mi vyklouznout, mrcha! "Tolik se zase zlobit nebude," řekla jsem rychle a pro jistotu ji táhla za ruku až před moji maminku,která řekla, že k večeři bude krupicová kaše a peníze se vymění v bance.
Od té doby vím, že není dobré půjčovat peníze ani dobrému příteli, zvlášť když nejste na sladké.

Autor: Lenka Veverková | pátek 17.7.2009 9:05 | karma článku: 22,19 | přečteno: 2336x
  • Další články autora

Lenka Veverková

Co je pravda, a co ne? (Mlčení bobříků, Přísně tajné: Hrubá nemravnost)

... přemýšlím u inscenací Mlčení bobříků a Přísně tajné: Hrubá nemravnost. Autorem obou divadelních her je Tomáš Dianiška, který se při psaní nechal „inspirovat“ skutečnými osobnostmi, událostmi a celkovou atmosférou dané doby.

27.2.2017 v 17:47 | Karma: 12,83 | Přečteno: 757x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Taková ta dobře udělaná činohra

Ona ho miluje hluboce, on ji rozumně. Ona žárlí na ni a zlobí se na něho, on vyžírá ji a ona chce zpět své peníze. A on podřezává svině. Zní to jako spletitá hra osudu nebo jako námět mexické telenovely?

27.4.2016 v 9:10 | Karma: 11,59 | Přečteno: 531x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Takže vy budete kritička!

"A co vy studujete?" zeptal se mě se zájmem komisař, když jsem znovu neudělala zkoušku z autoškoly. "DAMU," přiznala jsem a hlas se mi klepal. "Tak to byste neměla bejt nervózní, ne?

26.4.2016 v 9:30 | Karma: 16,66 | Přečteno: 1028x | Diskuse| Osobní

Lenka Veverková

A žili šťastně až do smrti...

... říká se na konci skoro každé pohádky, aby byl happy end ještě umocněn a malé děti získaly pocit, že zlo zůstalo navždy poraženo a pravda a láska zvítězily nad lží a nenávistí. Ale bylo to tak doopravdy?

16.3.2016 v 18:28 | Karma: 10,80 | Přečteno: 577x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Jak jsem si vysnila terasu

Vyrostla jsem na vesnici. Obklopená přírodou jsem tudíž byla dennodenně. Každé ráno mě budilo kohoutí kokrhání a slunce, jež mohutně pražilo do mých oken situovaných na východ. Snídala jsem na zahradě, chodila jsem bosky

21.7.2015 v 14:45 | Karma: 25,54 | Přečteno: 3687x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Alijev má majetek i u vás, EU zavírá oči, říká novinářka o korupci v Ázerbájdžánu

4. května 2024

Premium Leyla Mustafajeva je prozatímní šéfredaktorkou ázerbájdžánského protikorupčního serveru Abzas...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  19:54

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Lepru mezi sebou ve středověku šířili lidé a veverky, tvrdí studie

4. května 2024  19:40

Lepra se ve středověké Anglii přenášela mezi lidmi a veverkami. Zjištění podporuje teorii, že při...

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 10069x
Impulzivní, nestálá a věčně nerozhodná. Má ráda kvalitní humor, kvalitní literaturu, kvalitní víno a svůj blog plný kvalitní nudy