Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsem měla otřes mozku

Už od dětství jsem milovnicí bicyklů. Mám ráda vítr ve vlasech, mouchy mezi zuby a kilometry v nohách, kvůli kterým se poté nemohu normálně pohybovat. Pokud nemusím, nepokouším se zdolávat dlouhé úseky a jezdím jen po známých cestám, abych neohrožovala jak sebe, tak především ostatní. Často totiž zapomínám, po které straně se jezdí a která brza se mačká. Nejsem parťák na kolo, s nímž můžete jet týden a on vás obdařuje dobrou náladou a svačinou z batohu. Jsem ten typ, co po pár kilometrech kňučí, že chce přestávku, a po pár dalších nadává na sluníčko, mraky, teplotu, hmyz a přírodní podmínky.

Mam rada bezpecnost.
Mé první kolo (ještě s přídavnými kolečky pro udržení rovnováhy) bylo světle růžové a já na něm vypadala jako princezna. Naučit se jej ovládat nebyla žádná hračka, ale časem jsem se díky pražskému gangu ostatních panelákových dětí naučila drandit přes obrubníky a brzdit těsně vedle pískoviště. Byla jsem hvězda, za níž se všichni otáčeli, když cinkala svým zvonkem.
Po přestěhování na vesnici nastaly velké problémy. Silnice nebyly tak rovné jako ve velkoměstě, tu a tam se v nich vyskytla díra a já se necítila tak sebejistě jako dřív. Navíc jsem dostala nové kolo. Bylo opět světle růžové, avšak o něco větší a bez přídavných koleček. Za pár dní jsem se díky své píli naučila na kole jezdit a mohla znovu okouzlovat všechny, jak ladně zdolávám cesty kolem domu  sem a tam. Jednoho nešťastného dne jsem se vydala na projížďku s cílem dojet ke značce a pak šup zpátky domů. Nebylo to víc než dvě stě metrů, ale když jsem vjela z naší ulice, uviděla jsem že přímo proti mě jede místní sígr, kterého jsem nemohla vystát. Bylo mu asi osm let, měl obrovské přední zuby a trochu prskal. "Nesmí mě vidět!" řekla jsem si a trochu zpanikařila. Nechtěla jsem s ním mít co do činění, protože by se se mnou určitě chtěl vybavovat a lákal by mě ven. Udělala jsem prudký oblouček a hnala se zpátky domů ďábelskou rychlostí. Perfektní plán, který by vyšel, kdybych se já hloupá neotočila, abych nezkontrolovala, jestli se za mnou neblíží. Byl to jenom mžik, vteřinka, ale najela jsem do díry a skončila na zemi.
Zatmělo se mi před očima. Chytla jsem se za hlavu. Ach ano, v té době ještě neměly děti takový komfort jako mají dnes. Žádnou helmu jsem neměla, na vesnici to byla zbytečnost kvůli které by se mi ostatní děti jistě smály. Po čele mi začal téct pramínek krve, takže jsem překvapeně otevřela pusu a se strašlivým brekem utíkala domů, kde mě přivítal můj tatínek otázkou: "Tys spadla, co?" Čelo mi bylo omyto a chlazeno studenou utěrkou. V mžiku se objevila vyděšená maminka, která po cestě z nákupu objevila na silnici kolo válící se po zemi a své dítko nikde. "Proboha, co se ti stalo?" volala vyděšeně. "No, spadla a asi to bude potřeba zašít," s klidem odpověděl můj otec, zatímco já střídavě bledla a zelenala. Byla jsem naložena do auta a jelo se k nejbližšímu pediatrovi. "Neusínej! Neusínej!" snažila se maminka navázat kontakt, ale mě se tehdy chtělo tak spát...
V čekárně nám milá sestřička řekla, že pan doktor je na obědě a že musíme půl hodinky počkat, on tu bude hned... "Ale ono jí je opravdu špatně," bránila se moje maminka. "Bude tu hned a pak se na ní koukne, počkejte okamžik," s úsměvem odpověděla sestřička, která asi podobných případů měla deset denně. Čekaly jsme, čekaly a tu se pan doktor objevil, sprásknul ruce a vyhrkl: "Ale ona je to dívka! To nemůžu, to by byla škoda, aby měla jizvu na čele! To musíte do nemocnice!" "To už jsme tam dávno mohly bejt," neodpustila si moje maminka, zatímco mě vlekla do auta. Pak už to šlo ráz na ráz. "Máš mírný otřes mozku, tady ti to zašijeme, nebolí to? A doma odpočívej!" smál se na mě mladý doktor.
A víte, co jsem si koupila z pojistky? Přece helmu. A super jizvu mám nad obočím dodnes.

Autor: Lenka Veverková | pondělí 13.7.2009 8:50 | karma článku: 15,16 | přečteno: 2149x
  • Další články autora

Lenka Veverková

Co je pravda, a co ne? (Mlčení bobříků, Přísně tajné: Hrubá nemravnost)

... přemýšlím u inscenací Mlčení bobříků a Přísně tajné: Hrubá nemravnost. Autorem obou divadelních her je Tomáš Dianiška, který se při psaní nechal „inspirovat“ skutečnými osobnostmi, událostmi a celkovou atmosférou dané doby.

27.2.2017 v 17:47 | Karma: 12,83 | Přečteno: 757x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Taková ta dobře udělaná činohra

Ona ho miluje hluboce, on ji rozumně. Ona žárlí na ni a zlobí se na něho, on vyžírá ji a ona chce zpět své peníze. A on podřezává svině. Zní to jako spletitá hra osudu nebo jako námět mexické telenovely?

27.4.2016 v 9:10 | Karma: 11,59 | Přečteno: 531x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Takže vy budete kritička!

"A co vy studujete?" zeptal se mě se zájmem komisař, když jsem znovu neudělala zkoušku z autoškoly. "DAMU," přiznala jsem a hlas se mi klepal. "Tak to byste neměla bejt nervózní, ne?

26.4.2016 v 9:30 | Karma: 16,66 | Přečteno: 1028x | Diskuse| Osobní

Lenka Veverková

A žili šťastně až do smrti...

... říká se na konci skoro každé pohádky, aby byl happy end ještě umocněn a malé děti získaly pocit, že zlo zůstalo navždy poraženo a pravda a láska zvítězily nad lží a nenávistí. Ale bylo to tak doopravdy?

16.3.2016 v 18:28 | Karma: 10,80 | Přečteno: 577x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Jak jsem si vysnila terasu

Vyrostla jsem na vesnici. Obklopená přírodou jsem tudíž byla dennodenně. Každé ráno mě budilo kohoutí kokrhání a slunce, jež mohutně pražilo do mých oken situovaných na východ. Snídala jsem na zahradě, chodila jsem bosky

21.7.2015 v 14:45 | Karma: 25,54 | Přečteno: 3687x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hoří kovošrot

4. května 2024  13:06

V Tlumačově na Zlínsku hoří kovový šrot, na místě zasahuje 13 jednotek hasičů. Vyhlášen byl třetí...

Čeho se bojíš? Pokud spadneš, vrátíme peníze, říká instruktor bungee jumpingu

4. května 2024

Živí se shazováním lidí z kaňonu, a tak ví o lidském strachu z výšek všechno. Nejslavnější...

KOMENTÁŘ: Malý český Pearl Harbor ve Vrběticích. Stát opakovaně selhal

4. května 2024

Premium Bezmála po deseti letech skončil případ výbuchu muničních skladů poblíž Vrbětic na Zlínsku. Česko...

Stát do dražby posílá přes 4 bitcoiny, vyvolávací cena přesahuje 6 milionů Kč

4. května 2024  12:59

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových chystá aukci 4,7 bitcoinu. Dražba odstartuje v 15....

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 10069x
Impulzivní, nestálá a věčně nerozhodná. Má ráda kvalitní humor, kvalitní literaturu, kvalitní víno a svůj blog plný kvalitní nudy