Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsem chodila do dramaťáku

Jako malé dítě jsem byla cvičenou opičkou, jež na povel před celým příbuzenstvem recitovala předlouhé básničky, zpívala veselé i smutné písničky a trhavě sebou škubala na všechny strany do rytmu popu i folklóru.

Stejně jako v cirkuse jsem byla odměněna potleskem a nadšeným voláním: "Bravo! Bravo! Bellissima! O-pa-ko-vat! O-pa-ko-vat!" Po vhození čokoládového bonbonu do mé věčně hladové tlamičky mohli moji rodičové směle pokračovat v drezúře. Stejně jako houba jsem do sebe vsakovala všemožné říkanky, popěvky, tanečky, lidovky a pohádky, se kterými jsem později excelovala na rodinných oslavách v přestávce mezi dezertem a odpolední kávičkou. Milovala jsem být středem pozornosti a užívala si neústale vzrůstající úspěch, ale přesto jsem toužila dosáhnout něčeho víc.

Na základní škole se mi otevřely dveře do dramatického kroužku, který vyučovala zapálená umělkyně, jež jakoby vypadla z Kouzelné školy: růžolící kulaté tváře, upřímné modré oči, neposlušné zrzavé vlasy a pytlovité hábity nadouvající se pod mohutnými prsy, několika břichy a širokými boky. Na pohled milá žena, milující děti, zábavu a divadlo. Přesto nebyl náš amatérský spolek takový, jako jsem si ho vysnila. Místo abychom v maskách pobíhali sem a tam, učili se nazpaměť role a diskutovali nad scénářem, seděli jsme v kroužku a hráli tichou poštu, abychom se naučili dobře artikulovat. Zatímco já po dvouletém logopedickém trápení s eR dokázala brilantně vyslovit každý jazykolam, moji spolupracovníci huhňavě drmolili, polykali konce slov, přerušovali věty dlouhým "éhm" a mluvili buď hrozně rychle, nebo naopak příliš pomalu. Když jsme po dvou měsících stále zůstávali u Popokatepetlu a pana Kaplana, co plakal v kapli, ztratila trpělivost i slečna učitelka. Rozhodla, že na vánoční besídce zahrajeme pohádku O dvanácti měsíčkách. Nejschopnější děti dostaly roli, ve které se mluvilo, nenadané se staly živými stromy, větrem a ohňem. Kreativní! Já jsem pro svou vyřídilku obdržela roli záporňačky Marfuši. Vcítila jsem se na sto procent a přidala i pár sprostých slov pro dodání větší autentičnosti. Premiéra a zároveň derniéra se vydařila, uslzení páni rodičové tleskali ve stoje, děkovačka trvala několik minut a nám se třpytily v očích slzy. Jak krásné to bylo - stát na prknech, co znamenají svět, i když to bylo jen v místním kultůráku. Samozřejmě jsem ten pocit chtěla zažít znovu.

I nadále jsem tedy šla za svým snem. Pilnou a vytrvalou prací jsem se dostala do dramatického kroužku druhého stupně základní školy, i když jsem chodila teprve do třetí třídy (!). Přišla jsem zrovna v půli rozehrané hry O Popelce. Role už byly zcela obsazené (a to výhradně dívkami - včetně mužských postav) a na mě zbyla jen neoblíbená povinnost přiblížit nesoustředěnému divákovi skoky ve hře. Ano, stala jsem se vypravěčkou. Velmi jsem si toho vážila a doma neustále předčítala text dokola a dokola. Trénovala jsem, kdy má přijít delší ticho pro napětí a kdy naopak budu muset zrychlit a dodat rozvleklé hře tempo. V den D na Vánoční besídce jsem byla vyfiknutá do světle fialové halenky (přesněji odstín lila) s flitry a černé sukně. Eleganci doplňovaly tělové punčochy v páskových střevících. Celá jsem se leskla, a to především na čele. Zpocenýma rukama jsem svírala desky a profesionálně se culila na publikum, které jsem neviděla, poněvadž na mě byl namířen červený reflektor. Jemně jsem si odkašlala a vykřikla: "O Popelce!" Dál už všechno šlo jako po másle. Scéna za scénou, potlesk a jemná úklona.

Byla jsem prostě talent, kde jsou ty časy. S příchodem na gymnázium byly moje herecké ambice zadupány spolu s touhou vystupovat před lidmi a předávat jim energii a radost skrz mé geniální výkony.

Autor: Lenka Veverková | pátek 4.6.2010 15:45 | karma článku: 15,97 | přečteno: 2460x
  • Další články autora

Lenka Veverková

Co je pravda, a co ne? (Mlčení bobříků, Přísně tajné: Hrubá nemravnost)

... přemýšlím u inscenací Mlčení bobříků a Přísně tajné: Hrubá nemravnost. Autorem obou divadelních her je Tomáš Dianiška, který se při psaní nechal „inspirovat“ skutečnými osobnostmi, událostmi a celkovou atmosférou dané doby.

27.2.2017 v 17:47 | Karma: 12,83 | Přečteno: 757x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Taková ta dobře udělaná činohra

Ona ho miluje hluboce, on ji rozumně. Ona žárlí na ni a zlobí se na něho, on vyžírá ji a ona chce zpět své peníze. A on podřezává svině. Zní to jako spletitá hra osudu nebo jako námět mexické telenovely?

27.4.2016 v 9:10 | Karma: 11,59 | Přečteno: 531x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Takže vy budete kritička!

"A co vy studujete?" zeptal se mě se zájmem komisař, když jsem znovu neudělala zkoušku z autoškoly. "DAMU," přiznala jsem a hlas se mi klepal. "Tak to byste neměla bejt nervózní, ne?

26.4.2016 v 9:30 | Karma: 16,66 | Přečteno: 1028x | Diskuse| Osobní

Lenka Veverková

A žili šťastně až do smrti...

... říká se na konci skoro každé pohádky, aby byl happy end ještě umocněn a malé děti získaly pocit, že zlo zůstalo navždy poraženo a pravda a láska zvítězily nad lží a nenávistí. Ale bylo to tak doopravdy?

16.3.2016 v 18:28 | Karma: 10,80 | Přečteno: 577x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Jak jsem si vysnila terasu

Vyrostla jsem na vesnici. Obklopená přírodou jsem tudíž byla dennodenně. Každé ráno mě budilo kohoutí kokrhání a slunce, jež mohutně pražilo do mých oken situovaných na východ. Snídala jsem na zahradě, chodila jsem bosky

21.7.2015 v 14:45 | Karma: 25,54 | Přečteno: 3687x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Zdanění bezdětných, výpovědi bez důvodu. Fiala chce širokou shodu a klid

4. května 2024  7:55

Z programových návrhů, se kterými přicházejí strany vládní koalice rok před volbami, mají podle...

Rusko do konce srpna zakázalo vývoz cukru, chce zajistit stabilitu na trhu

4. května 2024  7:16

Rusko přechodně zakázalo vývoz cukru ze země. S odkazem na vládní nařízení o tom píší ruské tiskové...

Španělské ministerstvo se rozhodlo zrušit cenu býčích zápasů. Vyvolalo kritiku

4. května 2024  7:05

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom...

Do konce roku by se mohlo konat další jednání české a ukrajinské vlády, řekl Fiala

4. května 2024  6:48

Do konce letošního roku by se podle premiéra Petra Fialy mohlo konat další společné jednání české a...

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 10069x
Impulzivní, nestálá a věčně nerozhodná. Má ráda kvalitní humor, kvalitní literaturu, kvalitní víno a svůj blog plný kvalitní nudy