Jak jsem chodila do dramaťáku

Jako malé dítě jsem byla cvičenou opičkou, jež na povel před celým příbuzenstvem recitovala předlouhé básničky, pěla skočné i žalostné písně na přání a škubala sebou na všechny strany do rytmu samby i čači.

recitovani u vanocniho stromecku bylo moje!

Stejně jako v cirkuse jsem byla poté odměněna potleskem a nadšeným voláním "Bravo! Bravo! O-pa-ko-vat! O-pa-ko-vat!". Když mi do mé věčně hladové tlamičky byla hozena sladká odměna, mohli moji rodičové směle pokračovat v drezúře. Říkanky, popěvky, pohádky, rýmovačky, pohybové hrátky i každodenní chvilka poezie... Ničeho jsem nebyla ušetřena. Nasávala jsem do sebe lidové kulturní dědictví všemi póry a nadšeně předávala své umění dál ostatním. Byla jsem schopná se postavit v městské hromadné dopravě doprostřed uličky a spustit několika minutové zábavné představení, které končilo až po potlesku všech přítomných.

Na základní škole se mi otevřely dveře do dramatického kroužku, který vyučovala nadšená umělkyně s trpělivým úsměvem a chováním babičky Libušky z Kouzelné školky. Těšila jsem se jak blázen a den před první lekcí před zrcadlem zuřivě trénovala: "A - E - I - O - U - Y, A - E - I - O - U - Y..."  a pročítala základy scénického tance a stepu. Zklamání přišlo záhy, protože spolu se mnou se do dramaťáku hlásila spousta dětí, včetně těch, které si nebyly schopné zapamatovat tři věty a vyslovit je alespoň trochu srozumitelně. Kvůli nim jsme místo hraní seděly v kroužku a hrály Tichou poštu, abychom se naučily dobře artikulovat. Zatímco já po dvouletém logopedickém trápení s eR (hodiny a hodiny opakování slova tdnka) dokázala se svým jazykem, horním patrem a zuby neuvěřitelné věci od zvuku přijíždějícího auta po vrčení psa, ostatní polykaly konce slov, přerušovaly věty dlouhým "Éhmm..." a mluvily hrozně rychle, nebo naopak příliš pomalu.

Byla mi tedy nabídnuta spolupráce s dramatickým spolkem, do kterého chodili osmáci a deváťáci. Jak pyšná a zároveň nervózní jsem byla! Tam už se připravovala světoznámá pohádková hra Popelka a já se těšila, jak si střihnu nějakou vedlejší roli, všimne si mě nějaký slavný režisér a za měsíc budu pobíhat po prknech Národního. Byla jsem ale šoupnuta do nevděčné role vypravěčky, jež v třpytivé blůzce a elegantní skládané sukni stojí u mikrofonu a pomáhá divákům zorientovat se ve zmateném ději. Prý abych jim to nekazila. Zatímco ostatní se učili své role nazpaměť, zdokonalovali své kostýmy a cvičili správné kroky, já dostala do ruky celý scénář a měla přečíst pár fosforově zvýrazněných vět. Samozřejmě, že na premiéře sklidili úspěch jen herci a já zůstala opomenuta a byla považována za nějakou nápovědu.

V dětském dramaťáku se situace mírně zlepšila. Někteří již zvládali říct jednu souvislou větu a ze ztracených případů se staly živé kulisy. Schylovalo se ke hře O dvanácti měsíčkách a ke ztvárnění hlavní postavy byla zapotřebí Maruška. Zdálo se, že ta role je mi napsaná na tělo. Jsem přeci stejně skromná, milá a poslušná. Bohužel byla ale vybrána stydlivá dívka se zpěvným hláskem, protože má prý delší vlasy. Týden jsem se pak kolem ní plížila s nůžkami v ruce a nabízela jí, že umím plést slušivé copy. Včas jsem si ale uvědomila, že tudy cesta nevede. zahrát si mrchu Holenu bude určitě lepší! Žila jsem svou rolí, naučila se odsekávat, chodila s nosem nahoru a tvářila se zle na každého, kdo se na mě usmál. Pro divadlo vše, říkala jsem si, když jsem ztrácela své kamarády a rodiče mumlali něco o předčasné pubertě.

Premiéra byla ale zároveň derniérou, i když jsme všichni na školní akademii zazářili. Jedno oko v publiku nezůstalo suché a všichni tatínkové a maminky dojemně ukazovali: "Támhleto je náš syn, koukejte, jak mu ten kostým stromu sluší!".

Autor: Lenka Veverková | sobota 5.12.2009 14:00 | karma článku: 19,38 | přečteno: 2207x
  • Další články autora

Lenka Veverková

Co je pravda, a co ne? (Mlčení bobříků, Přísně tajné: Hrubá nemravnost)

... přemýšlím u inscenací Mlčení bobříků a Přísně tajné: Hrubá nemravnost. Autorem obou divadelních her je Tomáš Dianiška, který se při psaní nechal „inspirovat“ skutečnými osobnostmi, událostmi a celkovou atmosférou dané doby.

27.2.2017 v 17:47 | Karma: 12,83 | Přečteno: 757x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Taková ta dobře udělaná činohra

Ona ho miluje hluboce, on ji rozumně. Ona žárlí na ni a zlobí se na něho, on vyžírá ji a ona chce zpět své peníze. A on podřezává svině. Zní to jako spletitá hra osudu nebo jako námět mexické telenovely?

27.4.2016 v 9:10 | Karma: 11,59 | Přečteno: 531x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Takže vy budete kritička!

"A co vy studujete?" zeptal se mě se zájmem komisař, když jsem znovu neudělala zkoušku z autoškoly. "DAMU," přiznala jsem a hlas se mi klepal. "Tak to byste neměla bejt nervózní, ne?

26.4.2016 v 9:30 | Karma: 16,66 | Přečteno: 1028x | Diskuse| Osobní

Lenka Veverková

A žili šťastně až do smrti...

... říká se na konci skoro každé pohádky, aby byl happy end ještě umocněn a malé děti získaly pocit, že zlo zůstalo navždy poraženo a pravda a láska zvítězily nad lží a nenávistí. Ale bylo to tak doopravdy?

16.3.2016 v 18:28 | Karma: 10,80 | Přečteno: 577x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Jak jsem si vysnila terasu

Vyrostla jsem na vesnici. Obklopená přírodou jsem tudíž byla dennodenně. Každé ráno mě budilo kohoutí kokrhání a slunce, jež mohutně pražilo do mých oken situovaných na východ. Snídala jsem na zahradě, chodila jsem bosky

21.7.2015 v 14:45 | Karma: 25,54 | Přečteno: 3687x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Alijev má majetek i u vás, EU zavírá oči, říká novinářka o korupci v Ázerbájdžánu

4. května 2024

Premium Leyla Mustafajeva je prozatímní šéfredaktorkou ázerbájdžánského protikorupčního serveru Abzas...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 10069x
Impulzivní, nestálá a věčně nerozhodná. Má ráda kvalitní humor, kvalitní literaturu, kvalitní víno a svůj blog plný kvalitní nudy