Gympl - recenze filmu

Šla jsem na Gympl s obavou, že Mádl bude pořád stejnej Snowboarďák, Rafťák nebo jinej rádoby super-vtipnej týpek, co chvilku ve filmu machruje, pak se mile usměje, dá si pusu s holkou a běží titulky. Naštěstí ne.

*z filmu Gympl*

Gympl totiž není další "týnejž" komedie, za což určitě může režisér Tomáš Vorel a skvělí čeští herci – drsný otec T. Hanák, Bydžovská – matka v depresi, neustále spěchající podnikatel Kraus a Chýlková... Navíc dvojice Mádl s Tomášem Vorlem ml. je asi nejsehranější mládežnická dvojice za posledních pár let – skvěle se doplňují, navzájem si nahrávají a jejich dialogy často film táhnou. Jirka Mádl taky konečně vyrostl z role kluka, kterému jde jen o to „zasunout“, ale ve filmu hraje drzého floutka, jenž si myslí, že může všechno, když má bohatého tatínka.

Gympl je film, který poukazuje na spoustu problémů dnešního světa - od nízkých platů českých učitelů, chození za školu, sebepoškozování, nějakých těch lásek až k problému učitel vs. student a hlavně k rozporu mezi dospělými a náctiletými.

Přijde mi sice jako kdybych notnou část filmu koukala na dva týpky co si čmáraj na zeď a vzápětí zdrhaj před poldama, ale jinak na české poměry film dobrý. Nejlepší výkony sehrál pedantský Schmitzer spolu s hysterickým Ivanem Kraus. Skvělá taky byla neustále opíjející se Bydžovská.

Film byl možná v něčem přemrštěný (tykání s třídním učitelem a následné pařbičky u něj doma - nebo to se opravdu někde děje?)a někde mi chybělo vysvětlení (jak dopadla dívka, co se sebepoškozovala?), ale celkově se dnešní společnost rýsuje ve filmu až moc dobře.

Vtipným hláškám se budete smát a v monolozích učitelů nebo rodičů možní poznáte i ty své. Je to určitě příjemné překvapení pro všechny, co čekali nějakou komedii na nudné večery ve stylu Snowboarďáků.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lenka Veverková | úterý 16.10.2007 21:15 | karma článku: 17,02 | přečteno: 3627x