Chez Lucie: Fotky s kupou retro nádobí se mi nelíbí

Na její makronky a cheescakes jsou dlouhé fronty. Její blog brzy oslaví pětileté výročí. Na facebooku má více než pět tisíc fanoušků. Pravidelně se zúčastňuje výzev The Daring Bakers - Odvážných pekařů. Samotnému pečení se ale věnuje až po práci v kanceláři. Chez Lucie.

macaronsKlára Bernklau

Odvážnou pekařkou se stala, aby překonala svou strašlivou lenost. "Největší výzvou pro mě stále je donutit se každý měsíc ji vůbec splnit." Mražená čokoládová pěna s opáleným sněhem, karamelem a křupavými kořeněnými mandlemi, domácí filo těsto a z něj vytvořená baklava, koktejlové třesně v marcipánu a hořké čokoládě, domácí croissanty, chléb z vlastního kvasu, arménský koláč s muškátovým oříškem, tradiční jihoamerický koláč se třemi druhy mléka... a spousta dalších lákavých receptů, jež jsou mnohdy velmi dlouhé a náročné, jsou i s fotkami na jejím blogu. Na samotnou Lucii přijde řada v září tohoto roku. "Strašně moc se těším a zároveň se trochu bojím. Výzvu, kterou připravím pro ostatní, si nechám pro sebe."


Je tu nějaký recept, na který si Lucie stále netroufá? "Ze sladkého ani ne, spíše nestíhám péct všechno, co bych chtěla. Ze slaného je to kdoví proč roastbeef." Blog je pro ni stále koníčkem, i když se někdy stydí, že nepíše častěji. Díky němu se v pečení velmi zlepšila, velkou motivací jsou pro ni především pozitivní reakce fanoušků a přátel, ale i její zvědavost a touha zkoušet něco nového. Má však ještě čas na něco jiného než na svou práci a pečení? "Je pravda, že občas trochu šidím spánek, ale nestěžují si. Mimo kuchyně svůj volný čas řada trávím vysedáváním po kavárnách, tancem a během."

O tom, že podpora fanoušků je opravdu veliká svědčí stovky komentářů a po pár hodinách zcela vyprodaný stánek na Apetit pikniku, na nějž Chez Lucie přivezla tisíc makronek a třiadvacet cheescakeů. "Vařit a péct pro sebe samu mě baví, ale pro někoho jiného je to samozřejmě lepší," tvrdí blogerka, která přiznává, že miluje špagety s kečupem a parmezánem. "Je to hrůza a neměla bych to přiznávat, ale když nemám čas, tak do sebe většinou nacpu suchý rohlík nebo chleba s něčím. Jinak mívám v mrazáku ovocné knedlíky, zmrazené čerstvé těstoviny a k ním nějaké omáčky. Já neumím moc vařit." Oproti tomu péct Lucie umí výborně. Přesvědčit se o tom můžete v pražských kavárnách Al Cafetero, I Need Coffee a Café Lounge. "Největší boj je o cheesecake s ořechy a karamelem v Al Cafetero."

"Fotky na blogu prošly od založení blogu vývojem: od obyčejných fotek, nijak neupravovaných fotografií ze zrcadlovky, přes lepší a důkladně aranžované fotky, až po ty dnešní. Občas se uchýlím k hrozné fotce z telefonu. Peču teď totiž mnohem víc než dříve, často na zakázku, a před odevzdáním dortu nestíhám nic moc řešit. Zjistila jsem také, že fotky s kupou retro nádobí, látek a dřevěných vintage věci se mi vlastně vůbec nelíbí. Kdybych mohla, tak si samozřejmě vybírám čas pečení tak, abych v klidu dopekla za světla, ale vzhledem k tomu, že chodím do práce, končím většinou kolem druhé ranní. Občas fotím ráno před odchodem do kanceláře, ale to musí být rychlovka, víc než pět minut tomu nedávám. "

článek vyšel v časopise CINNAMON

fotografie: Klára Bernklau

Autor: Lenka Veverková | pondělí 21.4.2014 10:00 | karma článku: 12,28 | přečteno: 2221x