Astronautalis

Není rap jako rap, to ví každý malý dítě. Někdo se zlatým řetězem na krku kolem sebe drsně mává pravačkou a hustě nadává na svou špinavou matku, zlý kámoše a zkurvenej svět. Jinej prostě vypráví příběhy o životě.

subauditionAmík Andy Bothwell z Floridy, vystupující pod jménem Astronautalis, je sympaťák a mistr improvizace, který si ze sebe umí udělat srandu a dokáže si s lidmi povídat jako by ani nebyl slavný. Vydal už tři cédéčka a skrz naskrz projel USA a Evropu, přičemž stále zůstává milý a přátelský.Výstup Andyho není jen obyčejné recitování do hudby, která se line z počítače. Je to zároveň divadlo - Andy se chytá za hlavu, písničky prožívá, občas křičí mimo mikrofón, někdy šeptá a nikdy nepostojí v klidu. Melancholie střídá agresi a prudkost se mísí s jemností. Milovníci "toho pravýho hiphopu" by se asi hodně divili - tohle alternativní a experimentální vystoupení mohlo z české scény připomenout leda takWWW či třeba Sporto. Protože si Andy všímá reakcí publika a velmi s ním komunikuje, krátce často před písničkou vysvětlí, o čem přesně bude. Jeho zpěv je totiž občas tak rychlý, že mu rozumí jen rodilí mluvčí.

Mezi písničkami vypráví o svém životě, vysmívá se bohatým snobům, mluví o své rodině a otci, kterého velmi obivuje, protože ho naučil vyprávět vtipy. Pak jen tak klikne na tlačítko na notebooku a spustí další písničku, u níž se potí tak, že ani na chvíli nedloží z ruky kapesník. Nechybí ani freestyle, kdy Andy požádá publikum, aby mu zadalo pět slov, a on bez jakékoli předchozí přípravy stvoří vtipný text, jenž má hlavu a patu. V prosinci Andy odehrál v České republice čtyři koncerty - navštívil Prahu, Brno, Budějovice a Olomouc a všude sklidil úspěch.

Diskografie:

* You and Yer Good Ideas (2003, self-released)

* The Mighty Ocean & Nine Dark Theaters (2006, Fighting Records)

* Pomegranate (2008, Eyeball Records)

v roce 2006 vydal Andy EP s názvem China!, aby si vydělal na letenku do Číny, kde bydlí jeho bratr

fotky byly pořízené 3. prosince v klubu Velbloud v Českých Budějovicích. více fotek?.

Autor: Lenka Veverková | pátek 11.12.2009 11:05 | karma článku: 10,69 | přečteno: 2678x