Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V Moskvě se konalo fórum o metodách jaderného inženýrství Multi-D

 Ve dnech 12. až 14. června 2013 hostila Moskva mezinárodní fórum o Multi-D, což je postup používaný při výstavbě ruských jaderných elektráren. Pořadatelem fóra byla společnost NIAEP-ASE (sdružená společnost dvou ruských strojírenských společností JSC NIAEP a JSC Atomstrojexport) a jako místo bylo zvoleno konferenční centrum na Dmitrovskoje šase ležící poblíž centra Moskvy. Fórum je zaměřeno na řízení životního cyklu celých průmyslových objektů, kterými mohou být jaderné elektrárny, ale i nejaderná zařízení jako ropné věže, námořní nákladní lodě, ropovody a další. Jednalo se již o třetí ročník, který byl zaměřený na nástroje pro zlepšení provozu a výstavby. Minulé dva ročníky se konaly v Nižném Novgorodu a hlavními tématy byly chytrý návrh zařízení a vývoj konkurenceschopných technologií výstavby. Čtvrtý ročník se bude věnovat vyřazování jaderných elektráren z provozu.

 Multi-D je metoda použitá při výstavbě průmyslových objektů, která má za cíl snížit náklady a zajistit dodržování termínů. Jejím hlavním rysem je použití nejmodernějších technologií jako výkonných počítačů, 3D projekce, které umožňují vytvořit a používat 3D model ne jednotlivých součástí, ale celého podniku. Počítače jsou vidět opravdu na každém kroku ať už v podobě informačních stojanů nebo tabletů, které má každý vedoucí stavební pracovník. Dále dochází k tvorbě velmi obsáhlých databází a třeba také k monitorování vytížení pracovníků. Demonstračním zařízením metody Multi-D je rostovská jaderná elektrárna, při jejíž stavbě se společnost NIAEP-ASE snaží uplatnit metodu Multi-D se všemi jejími výhodami.

 

Pro demonstraci průběhu výstavby jaderné elektrárny si organizátoři připravili model dvou bloků VVER-TOI, který byl tvořen bílými stavbami. Na ně potom promítali pomocí celé řady projektorů probíhající stavbu, takže jsme si mohli prohlédnout jeřáby, vznikající konstrukci a přibývající betonové panely tvořící stěny budov. Tvůrci si dokonce dali práci se střídáním ročních období. (Foto: Autor)

 

3D model je využíván už od samého počátku stavby podniku, tedy od plánování. Již při práci na výkresech jednotlivých součástí je tvořen 3D model obsahující většinu potřebných informací o každém dílu, například jeho rozměry, materiál, dodavatele, termín dodání, fázi výstavby, během níž bude namontován, a mnoho a mnoho dalšího včetně technických výkresů. Použitím 3D modelu také dochází k zjednodušení plánování jednotlivých kroků výstavby, protože je možné barevně rozlišit díly, které již byly namontovány, které budou namontovány v dané fázi výstavby, které budou teprve přidány a také které byly dodány na čas a kde byla naopak montáž opožděna. Správné použití 3D modelu navíc zabraňuje konstrukčním chybám typu nikam nevedoucích trubek a kabelů.

 

Ukázka 3D modelu rostovské jaderné elektrárny, který obsahuje budovu kontejnmentu a strojovny včetně všech vnitřních zařízení. (Foto: Autor)

 

Dalším významným prvkem při výstavbě nových podniků je sdílení informací se zákazníkem. Metoda Multi-D se přiklání ke sdílení všech informací, protože je tím možno dosáhnout snížení nákladů. Jedná se především o to, že zákazník přímo vidí, co si kupuje a snižuje se tím riziko dodatečných změn, což může v pozdějších fázích provádění prací výrazně zvednout cenu.

 

Měli jsme možnost si prohlédnout model vnitřního uspořádání bloku VVER-TOI. (Foto: Autor)

 

Součástí fóra byla i exkurze na Rostovskou jadernou elektrárnu. Zde jsou dva bloky VVER-1000 v provozu a další dva ve výstavbě. Měli jsme možnost si prohlédnout sklady dílů, staveniště a místnosti s prezentačními zařízeními.

 

Pohled na stavbu třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny ležící poblíž Volgodonsku na břehu vodní nádrže Cimljansk. (Foto: Autor)

 

Sklad nejrůznějších dílů, které budou použity při stavbě především čtvrtého bloku, protože třetí blok je, co se týče stavebních prací, již z větší části dokončen. Cílem přístupu Multi-D je také dodávání dílů na čas, aby se stavba kvůli váznoucím dodávkám nezdržovala a zároveň aby díly zbytečně dlouho nestály na skladě a nestárly. (Foto: Autor)

 

Hlavní podíl na účastnících fóra měla Ruská federace, ale našli se zástupci z velkého množství dalších zemí, například z Německa, Francie, Španělska, Finska, Česka, Slovenska, Maďarska, Brazílie, Japonska, Číny, Vietnamu, JAR a řady dalších.

Samotné fórum probíhalo během čtvrtka a pátku a bylo rozdělené do několika seminářů a diskuzních bloků, které se střídaly. Během diskuze se na pódiu sešlo několik zástupců vybraných společností, kteří prezentovali to, jak jejich společnost přistupuje k danému tématu (např. sdílení informací se zákazníkem), a poté odpovídali na otázky ostatních účastníků a publika. V rámci každého bloku seminářů byla témata různorodější a po každé prezentaci následoval prostor pro otázky publika.

 

Pan Antonio González ze společnosti Empresarios Agrupados hovoří na téma nástrojů pro účinný provoz technických zařízení. (Foto: Autor)

 

Přijměte prosím zatím tuto krátkou zprávu, kterou bude následovat delší článek, v němž si podrobněji rozebereme jednotlivé body fóra. Také se podíváme na více fotek z rozestavěné jaderné elektrárny.

Autor: Vladislav Větrovec | úterý 18.6.2013 15:25 | karma článku: 12,34 | přečteno: 542x
  • Další články autora

Vladislav Větrovec

Český jaderný průmysl letos oslavuje 60. výročí

V letošním roce budeme slavit hned několik významných dat spojených se vznikem československého jaderného průmyslu a energetiky. V roce 1955 byl odstartován proces, který vyústil v dnešní podobu vzdělávání v jaderné oblasti, průmyslové základny i jaderné energetiky samotné.

31.3.2015 v 14:47 | Karma: 16,89 | Přečteno: 579x | Diskuse| Věda

Vladislav Větrovec

Práce jaderných ledoborců a práce na jejich palubě

V minulém článku jsem popsal, proč jaderné ledoborce vznikly a v čem jsou výjimečné. Nyní se pojďme podívat na to, jak probíhá doprovod nákladních lodí přes zamrzlá moře a jaké pracovní podmínky má posádka. Článek vznikl na základě exkurze na jaderné ledoborce a rozhovorů s jejich posádkou a kapitány.

25.12.2014 v 13:49 | Karma: 28,13 | Přečteno: 2114x | Diskuse| Věda

Vladislav Větrovec

Jaderné ledoborce a jejich význam pro Severní mořskou cestu

O Severní mořské cestě jsem již psal v příspěvku Jaderné ledoborce 1. část. Nyní se podívejme, jak ledoborce vytváří cestu nákladním lodím a proč nemůže být Severní mořská cesta bez jaderných ledoborců a ty zase nemohou být bez Severní mořské cesty.

23.12.2014 v 14:28 | Karma: 21,45 | Přečteno: 1102x | Diskuse| Věda

Vladislav Větrovec

Fusion Energy Conference: Vědci jednali o pokroku termojaderné fúze

Na 25. ročníku mezinárodní konference Fusion Energy Conference jednali vědečtí pracovníci, studenti technických škol a zástupci organizace ITER a Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) o tom, jakého pokroku bylo dosaženo ve výzkumu termojaderné fúze. Hlavním tématem byl samozřejmě největší fúzní projekt světa – tokamak ITER.

28.10.2014 v 10:56 | Karma: 15,95 | Přečteno: 597x | Diskuse| Věda

Vladislav Větrovec

Havárie jaderného paliva na JE Pakš

V srpnu informovala média o tom, že z jaderné elektrárny Pakš bylo odvezeno poškozené jaderné palivo do ruského závodu Majak, kde bude dále zpracováno. Bylo poškozeno při události z 10. dubna 2003, která obdržela stupeň INES 3. K čemu vlastně došlo a jaký měla tato havárie vliv na okolní prostředí?

3.10.2014 v 9:22 | Karma: 20,34 | Přečteno: 1933x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1541x
Jsem studentem matematiky na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT. V poslední době jsem začal spolupracovat se serverem Atominfo.cz, pro nějž překládám z angličtiny zprávy ze zpravodajských serverů. Jednotlivé zprávy se týkají především jaderné energetiky a jaderné medicíny. Když jsem vstoupil do světa zpravodajství, cítil jsem potřebu vyjadřovat se k aktuální situaci.

Seznam rubrik