Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V Moskvě se konalo fórum o metodách jaderného inženýrství Multi-D

 Ve dnech 12. až 14. června 2013 hostila Moskva mezinárodní fórum o Multi-D, což je postup používaný při výstavbě ruských jaderných elektráren. Pořadatelem fóra byla společnost NIAEP-ASE (sdružená společnost dvou ruských strojírenských společností JSC NIAEP a JSC Atomstrojexport) a jako místo bylo zvoleno konferenční centrum na Dmitrovskoje šase ležící poblíž centra Moskvy. Fórum je zaměřeno na řízení životního cyklu celých průmyslových objektů, kterými mohou být jaderné elektrárny, ale i nejaderná zařízení jako ropné věže, námořní nákladní lodě, ropovody a další. Jednalo se již o třetí ročník, který byl zaměřený na nástroje pro zlepšení provozu a výstavby. Minulé dva ročníky se konaly v Nižném Novgorodu a hlavními tématy byly chytrý návrh zařízení a vývoj konkurenceschopných technologií výstavby. Čtvrtý ročník se bude věnovat vyřazování jaderných elektráren z provozu.

 Multi-D je metoda použitá při výstavbě průmyslových objektů, která má za cíl snížit náklady a zajistit dodržování termínů. Jejím hlavním rysem je použití nejmodernějších technologií jako výkonných počítačů, 3D projekce, které umožňují vytvořit a používat 3D model ne jednotlivých součástí, ale celého podniku. Počítače jsou vidět opravdu na každém kroku ať už v podobě informačních stojanů nebo tabletů, které má každý vedoucí stavební pracovník. Dále dochází k tvorbě velmi obsáhlých databází a třeba také k monitorování vytížení pracovníků. Demonstračním zařízením metody Multi-D je rostovská jaderná elektrárna, při jejíž stavbě se společnost NIAEP-ASE snaží uplatnit metodu Multi-D se všemi jejími výhodami.

 

Pro demonstraci průběhu výstavby jaderné elektrárny si organizátoři připravili model dvou bloků VVER-TOI, který byl tvořen bílými stavbami. Na ně potom promítali pomocí celé řady projektorů probíhající stavbu, takže jsme si mohli prohlédnout jeřáby, vznikající konstrukci a přibývající betonové panely tvořící stěny budov. Tvůrci si dokonce dali práci se střídáním ročních období. (Foto: Autor)

 

3D model je využíván už od samého počátku stavby podniku, tedy od plánování. Již při práci na výkresech jednotlivých součástí je tvořen 3D model obsahující většinu potřebných informací o každém dílu, například jeho rozměry, materiál, dodavatele, termín dodání, fázi výstavby, během níž bude namontován, a mnoho a mnoho dalšího včetně technických výkresů. Použitím 3D modelu také dochází k zjednodušení plánování jednotlivých kroků výstavby, protože je možné barevně rozlišit díly, které již byly namontovány, které budou namontovány v dané fázi výstavby, které budou teprve přidány a také které byly dodány na čas a kde byla naopak montáž opožděna. Správné použití 3D modelu navíc zabraňuje konstrukčním chybám typu nikam nevedoucích trubek a kabelů.

 

Ukázka 3D modelu rostovské jaderné elektrárny, který obsahuje budovu kontejnmentu a strojovny včetně všech vnitřních zařízení. (Foto: Autor)

 

Dalším významným prvkem při výstavbě nových podniků je sdílení informací se zákazníkem. Metoda Multi-D se přiklání ke sdílení všech informací, protože je tím možno dosáhnout snížení nákladů. Jedná se především o to, že zákazník přímo vidí, co si kupuje a snižuje se tím riziko dodatečných změn, což může v pozdějších fázích provádění prací výrazně zvednout cenu.

 

Měli jsme možnost si prohlédnout model vnitřního uspořádání bloku VVER-TOI. (Foto: Autor)

 

Součástí fóra byla i exkurze na Rostovskou jadernou elektrárnu. Zde jsou dva bloky VVER-1000 v provozu a další dva ve výstavbě. Měli jsme možnost si prohlédnout sklady dílů, staveniště a místnosti s prezentačními zařízeními.

 

Pohled na stavbu třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny ležící poblíž Volgodonsku na břehu vodní nádrže Cimljansk. (Foto: Autor)

 

Sklad nejrůznějších dílů, které budou použity při stavbě především čtvrtého bloku, protože třetí blok je, co se týče stavebních prací, již z větší části dokončen. Cílem přístupu Multi-D je také dodávání dílů na čas, aby se stavba kvůli váznoucím dodávkám nezdržovala a zároveň aby díly zbytečně dlouho nestály na skladě a nestárly. (Foto: Autor)

 

Hlavní podíl na účastnících fóra měla Ruská federace, ale našli se zástupci z velkého množství dalších zemí, například z Německa, Francie, Španělska, Finska, Česka, Slovenska, Maďarska, Brazílie, Japonska, Číny, Vietnamu, JAR a řady dalších.

Samotné fórum probíhalo během čtvrtka a pátku a bylo rozdělené do několika seminářů a diskuzních bloků, které se střídaly. Během diskuze se na pódiu sešlo několik zástupců vybraných společností, kteří prezentovali to, jak jejich společnost přistupuje k danému tématu (např. sdílení informací se zákazníkem), a poté odpovídali na otázky ostatních účastníků a publika. V rámci každého bloku seminářů byla témata různorodější a po každé prezentaci následoval prostor pro otázky publika.

 

Pan Antonio González ze společnosti Empresarios Agrupados hovoří na téma nástrojů pro účinný provoz technických zařízení. (Foto: Autor)

 

Přijměte prosím zatím tuto krátkou zprávu, kterou bude následovat delší článek, v němž si podrobněji rozebereme jednotlivé body fóra. Také se podíváme na více fotek z rozestavěné jaderné elektrárny.

Autor: Vladislav Větrovec | úterý 18.6.2013 15:25 | karma článku: 12,34 | přečteno: 542x
  • Další články autora

Vladislav Větrovec

Česko oblétá výstava o jaderném palivu

V posledních měsících se na několika místech Česka vystřídala zajímavá výstava, která pojímá jaderné palivo z úplně jiného pohledu, než jsme byli dosud zvyklí. Velice mě zaujala, tak jsem se Vám rozhodl tento pohled přiblížit.

30.10.2015 v 17:31 | Karma: 9,31 | Přečteno: 401x | Diskuse| Kultura

Vladislav Větrovec

Novovoroněž II: Jak by mohly vypadat nové bloky v ČR

S mezinárodní skupinou novinářů jsem se dostal na staveniště nové části Novovoroněžské jaderné elektrárny. Jde o podobný projekt, který byl nabízen ve zrušeném tendru na rozšíření Temelína. Pojďme si jej trochu přiblížit.

7.7.2015 v 15:24 | Karma: 15,16 | Přečteno: 1067x | Diskuse| Věda

Vladislav Větrovec

Atomexpo 2015 bylo ve znamení rozvoje jaderných elektráren a prodlužování jejich života

Ač některé země od jádra ustupují, mnohé další jej nadále rozvíjejí. Že zdaleka nejde o přežitek, nýbrž o obor s důležitou budoucností, ukázal veletrh Atomexpo 2015. Odborníci zde předávali zkušenosti zájemcům o rozvoj jádra.

29.6.2015 v 15:50 | Karma: 11,57 | Přečteno: 435x | Diskuse| Ostatní

Vladislav Větrovec

Jaderné ledoborce získají posilu - tři nové ledoborce LK-60 (část druhá)

Pokračování textu k příležitosti zahájení výstavby druhého ledoborce třídy LK-60, které se po dokončení stanou největšími a nejvýkonnějšími ledoborci na světě, jak jadernými, tak všeobecně.

30.5.2015 v 10:00 | Karma: 14,86 | Přečteno: 556x | Diskuse| Věda

Vladislav Větrovec

Jaderné ledoborce získají posilu - tři nové ledoborce LK-60 (část první)

V příštích pěti letech posílí ruskou jadernou flotilu hned tři jaderné ledoborce nové generace. Zatím poslední z tohoto typu lodí byla uvedena do provozu před osmi lety a nyní očekáváme moderní třídu LK-60.

29.5.2015 v 15:43 | Karma: 19,52 | Přečteno: 653x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:19

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1541x
Jsem studentem matematiky na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT. V poslední době jsem začal spolupracovat se serverem Atominfo.cz, pro nějž překládám z angličtiny zprávy ze zpravodajských serverů. Jednotlivé zprávy se týkají především jaderné energetiky a jaderné medicíny. Když jsem vstoupil do světa zpravodajství, cítil jsem potřebu vyjadřovat se k aktuální situaci.

Seznam rubrik