Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mohli nás varovat, ale neudělali to!!! Kdo nesdílí informace? Proč?

Včera jsem se podělil o zkušenost se selháním systému varování ze strany Povodí Vltavy, který pro desítky zcela konkrétních rodin v naši obci znamená zcela zbytečnou ztrátu majetku. O několik hodin později jsem zjistil, že situace je daleko horší, než jsem si myslel. Posuďte sami.  

Druhý den po povodni mi přišli vynadat, že jsem se na ně jako starosta vykašlal a nevaroval je včas. Sedl jsem tedy k počítači a popsal v mém včerejším příspěvku (http://veslavmichalik.blog.idnes.cz/c/346220/Mohli-nas-varovat-ale-neudelali-to.html) jak to vlastně probíhalo, dokud jsem toho plný. Dosud jsem se domníval, že hlavním problémem bylo, že nám Povodí neposkytovalo informace, predikce toho co udělají v nejbližších hodinách. Na jejich www stránkách byl k dispozici pouze aktuální stav. Podle těchto údajů se řídíme, vyhlašujeme stupně povodňové aktivity, rozhodujeme o případné evakuaci, ovlivńujeme majetky, lidské životy, a to doslovně. Nejen metafyzicky, ale zcela a prostě fyzicky. V extrémním případě to může být o bytí či nebytí.
Ve včerejším příspěvku jsem napsal "Jeden drobný nesoulad tu je. Silnice se zalila při nižším průtoku, než by odpovídalo číslům z minulých povodní." Kolegyně a kamarádka, starostka Vraného nad Vltavou, mi sdělila, že měla úplně stejný pocit. Jako kdyby voda byla při nižších průtocích výše než v minulosti. Říkali jsme si, že to možná bude budováním bariér v Praze, a tudíž menším rozlitím než před deseti roky, tudíž větším vzdutím.
Dnes zmizely ze stránek Povodí údaje o průtocích ve Vraném. Začali jsme se po tom pídit, protože to potřebujem k řízení našich povodňových aktivit. A ejhle. Data, která pro nás sloužila jako jediný podklad pro rozhodování byla dle ústního sdělení pracovníku Povodí špatná. Právě probíhá jejich "rekonstrukce" (co to znamená?). Nikdo neví, ve kterém okamžiku se lišila od skutečnosti a o kolik. Ale je jisté, že včera večer ten rozdíl byl neuvěřitelných 600 vteřinových kubíků. To je prosím rozdíl mezi tím, zda mám desetiletou, a nebo padesátiletou povodeň. To může být zcela reálně rozdíl mezi životem a smrtí.
Co z toho plyne? Příště se nesmím spoléhat na to, jaké průtoky mi ukazuje Povodí, ale musím hledat data z výše položených měřících bodů, sčítat, ověřovat zda to sedí. Ale neměl by to dělat někdo z Povodí? Někdo, kdo je za to opravdu placený a zodpovědný a k tomu účelu školený? Že měl? Ale stejně to asi dělat budu. Nechci riskovat, že se rozhodnu na základě jediných veřejně dostupných dat, a pak ta data někdo "rekonstruuje". Komu pak asi zůstane Černý Petr v případě, že to nedopadne nijak dobře?
No a tak jsem si vlastně řekl, proč nám někdo z krizového řízení státu v sobotu neřekl, že bude padesátiletá povodeň. Asi to nikdo nevěděl. Nejsem ani hydrolog, ani meteorolog. Ale ještě jsem nezapomněl násobit a dělit. Bohužel, jsem začal násobit a dělit až dnes (navedl mně k tomu můj soused Pepa). Povodí Vltavy má asi 27000 km2, na iDnes jsem se mohl ve víkendové předpovědi dočíst "od sobotního do nedělního rána srážky mezi 15 a 40 milimetry, na horách ojediněle až 70 milimetrů". Takže řekněme v průměru 35 milimetrů. To nám dává celkem 945 milionů kubíků vody. Běžně po dešti voda odteče během 4 dnů, to jest za 345600 vteřin. Takže v průměru mi poteče Vltavou 2734 kubíků za vteřinu. Jen tento jednoduchý, velmi hrubý výpočet by mi napověděl, že budeme mít velký problém. Bohužel jsem nepočítal včas a spoléhal na jiné. 
Tak se ptám. Opravdu mám při každé větší tlakové níži počítat možný úhrn srážek a hrubě modelovat povodňový stav? Neměl by to dělat někdo jiný? Někdo, kdo je za to opravdu placený, zodpovědný a k tomu školený? Měl?
Ale stejně to dělat budu. Po letošní zkušenosti určitě.

Autor: Věslav Michalik | středa 5.6.2013 7:00 | karma článku: 37,36 | přečteno: 2808x
  • Další články autora

Věslav Michalik

Rathův desátek. Osobní profit nebo systém financování strany?

Na první pohled to vypadá jasně. Organizovaná korupce, předražování a manipulování veřejných zakázek, praní špinavých peněz. To je jen část nepravomocných rozhodnutí soudů týkajících se Rathových nejbližších spolupracovníků.

11.5.2015 v 20:47 | Karma: 28,81 | Přečteno: 843x | Diskuse| Ostatní

Věslav Michalik

Putinovo Rusko jako Hitlerovo Německo? Co říkají fakta!

Pro běžného člověka je celá ukrajinská krize pěkná bramboračka. Geopolitická hra mocností. Propaganda ze všech stran. Pravda a lež se stávají relativními pojmy. Naopak postoje a hodnocení jsou zcela vyhraněné. Má mít Evropa opravdu strach z Putinovského Ruska? Je zde nějaká paralela s vývojem v Německu po první světové válce? Co z toho plyne pro Česko?

3.8.2014 v 10:50 | Karma: 28,64 | Přečteno: 2012x | Diskuse| Politika

Věslav Michalik

Tajemství ztraceného Boeingu MH370

Je možné, aby se v dnešní době beze stop ztratilo ohromné letadlo, prošpikované elektronikou, s 239 lidmi na palubě? Ve věku informačních technologií a propojení všeho se vším. V době, kdy využíváme na každém kroku GPS satelity? V době, kdy výzvědné služby dokáži monitorovat každý náš krok? V době, kdy drony mohou zaútočit na opačné straně zeměkoule? V době všemožného špiclování, odposlechů a monitoringu?

14.3.2014 v 6:37 | Karma: 27,83 | Přečteno: 2217x | Diskuse| Společnost

Věslav Michalik

Hitler v Sudetech. Brežněv v Československu. Putin na Krymu.

Mocenské cíle jsou po staletí stejné - rozšířit a ochránit sféru vlivu. Mění se kulisy. Jména dobyvatelů. Jména obětí. Názvy dobývaných území. Základní principy zůstávají.

2.3.2014 v 8:13 | Karma: 23,76 | Přečteno: 852x | Diskuse| Společnost

Věslav Michalik

Moravec a Biľak. Když dva dělají totéž, není to totéž!

O kolaborantství s nacistickým a komunistickým režimem. O vlastizrádcích. O tom, jak složitě se (ne)vyrovnáváme s minulostí.

12.2.2014 v 16:12 | Karma: 23,59 | Přečteno: 1157x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Tuleja publikoval i v pochybných vědeckých časopisech, nyní žádá o stažení článků

2. května 2024  13:57

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho...

Poslanci mají jednat o zákoníku práce, ANO chce zabránit výpovědi bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  13:49

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela zákoníku práce předpokládá...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  13:45

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2923x
Vzděláním jaderný fyzik, pragmatický optimista, starosta Dolních Břežan, člen STAN.