Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Drog a alkoholu chtiví turisté ničí Laos

Městečko, které tvoří z převážné většiny jen bary a hotely, je k prasknutí nacpané lidmi, kteří přes den sjíždějí řeku na pneumatikách nebo sedí u láhve piva a tupě zírají na seriál Přátelé a v noci se opilí a polonazí potácejí ulicemi.  Taky mi bylo náct, ale abych letěla přes půlku světa jen proto, abych se někde opíjela do němoty? Najdou se spousty podobně "slavných" míst, jejichž existence stojí hlavně na nikdy nekončících párty, například Ibiza. Vang Vieng je ale navíc pomníkem spokojeného života místních obyvatel, kdy žili v klidu, obklopeni vysokými horami, věnovali se pěstování zeleniny na svých polích a rybaření v místní řece. Teď spolu s vládou bojují za zachování své kultury, tradic a způsobu života vytvářením programů pro své děti, které ztrácejí identitu tím, že se ztotožňují s hloupým chováním cizinců.

Vang Vieng se nachází na hlavní trase Laosu mezi hlavním městem Vientiane a též hojně navštěvovaným Luang Prabang, které je ve světovém dědictví UNESCO. Významný rozvoj města a jeho infrastruktury nastal během Vietnamské války, kdy tvořilo základnu amerického letectva. Před několika lety se začalo rozrůstat v důsledku přílivu turistů, kteří přijížděli za dobrodružnou turistikou v ničím neporušené krasové krajině.

V současné době je Vang Vieng zlatým hřebem pro většinu cestovatelů, kteří Laos navštíví. Tvoří ho hlavně guesthousy, bary, restaurace, internetové kavárny a cestovní agentury zprostředkovávající cesty do okolních států, hlavně Thajska a Vietnamu. V roce 1999 majitel jedné ekofarmy koupil několik pneumatik, aby v období dešťů (kdy je na řece mnoho peřejí) zabavil dobrovolníky, kteří u něj pracovali.  Místní komunita se nápadu chytila a vytvořila sdružení podnikatelů, které si zisk z půjčování pneumatik dělí.

Díky jízdě na pneumatikách (tzv. tubingu) začala návštěvnost nezadržitelně narůstat. Obavy, že město ztratí své kouzlo, byly naplněny. Hlasitá hudba, turisté chodící po ulici v plavkách posprejovaní neonovými barvami, vysoká nabídka alkoholu a drog. Laoská státní správa cestovního ruchu se snaží osvětovými programy žádat turisty o respekt a striktní dodržování pravidel a tradic laoských obyvatel. Většina z nich si však dopady svého chování neuvědomuje. Každý den sjíždí řeku na pneumatikách několik stovek lidí. Mnohem lepší variantou je podle mého názoru jízda na kajaku a to z toho důvodu, že řeka má hodně míst, kde voda "stojí" a plout tak tři kilometry (což je trasa pro tubery) na pneumatice po několika koktejlech a pod ostrým sluncem, je více než obtížné. Podél břehu řeky nebo na dřevěných platformách nad vodou stojí hodně barů, které jsou nacpané k prasknutí a nikomu nevadí, že kvůli hlasité hudbě, jejíž druh je v každém baru jiný, není slyšet vlastního slova. Že výraz fishing (rybaření) může mít více významů, jsem zjistila až tady. Majitelé barů házejí tuberům šňůru a zatímco je přitahují do svých podniků, volají: „Fishing, fishing“. V nabídce koktejlů nechybí šejky z lysohlávek, tzv. mushrooms shakes nebo happy shakes (cena začíná na 5 USD), kdy se do koktejlů přidává kdovíco. Whisky je často ilegálně vyráběna doma, má pochybnou kvalitu a 40 – 55% alkoholu. K jídlu si můžete objednat např. opium pizzu. Podle majitele jednoho guesthousu jsou známy případy, kdy policie spolupracuje s majiteli barů. Ti cizincům nabídnou joint zdarma a za několik minut přijede policie, která hrozí vězením, pokud nedostane 500 amerických dolarů. Oficiálně jsou v Laosu tresty za užití drog velmi přísné, za pašování hrozí i trest smrti zastřelením. Ceny jsou směšně nízké, nabídka drog obrovská. Díky tomu jen v roce 2011 v řece údajně zemřelo 22 turistů. Časopis Herald z Nového Zélandu napsal: „Kdyby mládí vládlo světu, mohlo by to vypadat jako ve Vang Vieng". Jako lichotka to myšleno určitě nebylo.

Nelze ale kritizovat jen chování turistů. Kde není nabídka, není poptávka. Kdyby obyvatelé a vláda opravdu chtěli, mohli by příliv turistů omezit například zákazem tubingu. To se ale nestane. Tubing se stal hlavní turistickou atrakcí a současně finančním boomem pro město i celou zemi. V sezóně si pneumatiku každý den půjčí kolem 500 lidí za 6 amerických dolarů na osobu. V Laosu žije asi 70 % obyvatel, kteří musí vystačit s méně než 2 USD/den. V roce 2009 Laos navštívily 2 miliony turistů, kteří přinesli do země 270 milionů dolarů (ve srovnání s 610 000 turistů a 100 milióny dolarů v roce 1999).

Pokud byste se ve Vang Vieng ocitli a nechtěli si užívat jen párty, můžete se vyhnout hluku tím, že se ubytujete na druhé straně řeky ve staré části města (10 USD/pokoj pro 2osoby/noc), kde je ticho, klid a ráno Vás bude budit kohoutí kokrhání. Ve vesnici si lze půjčit motorku (za 5 USD/den) a projet na ní široké okolí. Kromě sjíždění řeky můžete vyzkoušet např. skalní lezení nebo procházky k jeskyním a vodopádům. Já jsem většinu času trávila u skal v krásné přírodě dál od města, a když pominu ty šokující návraty do „jámy lvové“, klidně bych do Vang Vieng jela znovu. Píše se, že toto město je na jedné straně požitkářský ráj a poskvrněný ráj na druhé. Jedni ho milují, druzí nenávidí. Pokud Vaše cesta povede do Laosu, není nic lepšího než toto místo navštívit a udělat si vlastní názor.

Na základě Vašich dotazů jsem na Facebooku založila profil se jménem Baťůžkář Světoběžný, jenž je určen všem, kdo mají rádi cestování. K vidění jsou fotografie ze všech mých cest a praktické informace o těchto zemích. Nechybí informace o akčních letenkách ad. věcech důležitých pro lidi, kteří chtějí cestovat do pěkných míst za rozumnou cenu. Budu se těšit na všechny Vaše připomínky a dotazy.

Autor: Veronika Havlíková | neděle 11.3.2012 20:37 | karma článku: 28,74 | přečteno: 2084x
  • Další články autora

Veronika Havlíková

Leťte do Chile, budete nadšeni - fotoblog

Neskutečně rozmanitá země, kde si vychutnávám vývary z hovězího, steaky přes půl talíře zapíjím skvělým červeným vínem, užívám si sandboarding i lyžování na vrcholcích And, hledám vikuňu, mám opici po popíjení silné pálenky Pisco, obdivuji sto let starou kaktusovou rodinu o tisících členech, čekám na tučňáky, kochám se nekonečnou opuštěnou krajinou, odpočívám na bělostných plážích, jezdím na koni mezi písečnými dunami, bavím se s usměvavými lidmi, a jelikož nestihnu zažít spoustu dalšího, co Chile nabízí, musím se sem co nejdříve vrátit.

12.10.2014 v 18:19 | Karma: 25,67 | Přečteno: 1189x | Diskuse| Fotoblogy

Veronika Havlíková

Keukenhof: Největší evropská zahrada - fotoblog

Největší květinový park v Nizozemsku a celé Evropě se rozkládá na třiceti hektarech a kdysi býval součástí hradu Keukenhof. Každý rok zde vykvete šest miliónů květin, zejména tulipánů a narcisů. O park se stará dvacet osm zahradníků, kteří pečují o staleté stromy, jezírka, vodní kanály, čtyři kryté pavilony a překrásné venkovní záhony, jejichž barevnost vytváří téměř umělecká díla. Procházet se můžete po patnácti kilometrech cest v období od března do května.

11.5.2014 v 20:13 | Karma: 28,31 | Přečteno: 990x | Diskuse| Fotoblogy

Veronika Havlíková

Miluji surfování! - fotoblog

Čichla jsem k němu před rokem. Neuměla jsem naskočit na prkno, udržet balanc, natož chytit vlnu. To se rychle změnilo a dnes si neumím představit, že bych nesurfovala. Jeden známý slogan říká: "Life is better when you surf". Svatá pravda.

3.10.2013 v 10:42 | Karma: 28,10 | Přečteno: 1267x | Diskuse| Fotoblogy

Veronika Havlíková

Sexy surfařky a další krásy Srí Lanky - fotoblog

Těšila jsem se, až si budu opět užívat lehkost bytí na Srí Lance. Je to tu. A opět je tady tak skvěle, že se mi nechce zpátky.

15.9.2013 v 15:07 | Karma: 32,14 | Přečteno: 2324x | Diskuse| Fotoblogy

Veronika Havlíková

Najednou je kohoutková voda špatná? Zase jde jen o prachy

Tento týden jsem zaregistrovala stále se rozšiřující seznam restaurací, které zdarma nabízejí tzv. kohoutkovou vodu. Jako zákazník tento nápad chválím, výrobci se samozřejmě snaží přijít na způsob, jak tuto (pro ně neblahou) situaci zastavit.

24.7.2013 v 17:45 | Karma: 42,21 | Přečteno: 5949x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem je přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  18:44

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Fica střelili CIA, WHO a Ukrajinec. Atentát spustil kolotoč dezinformací

17. května 2024  18:43

Po atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica se ihned na sociálních sítích vyrojily...

Ukrajinci přeměnili sportovní letadla na stroje zkázy. Rusové jsou bezradní

17. května 2024

Premium Ukrajinci využívají k útokům na ruském území stále kreativnější postupy. Jedním z posledních je...

Mobilizace vězňů dorazila i na Ukrajinu. Ta počítá s až 20 tisíci novými vojáky

17. května 2024  17:39

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal zákon, který umožňuje některým odsouzeným...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2525x
Jejím koníčkem je cestování.