Vozíčkáři a výtahy

Výtahy se staly nedílnou součástí života lidí, odkázaných na invalidní vozík. Jestli už kvůlitomu, aby se vůbec dostali do svých bytů, k lékaři, na rehabilitaci…Ne všichni totiž můžou bydlet v přízemí, ne každý lékař může mít svoji ambulanci v přízemí a rehabilitační oddělení často bývají v suterénu. Takže „chvála výtahům“! Jenže jen do té chvíle, než zjistíte, že se do některého se svým vozíkem nevlezete. Například výtah ve zdravotnickém zařízení na Janského ulici v Olomouci.

Prošel rekonstrukcí, ale zvětšit nešel. Takže musíte sundat stupačky, zarazit kolena na protější stěnu výtahu a doprovod poslat po schodech. Pokud máte trošku delší vozík, nebo vám nejdou sundat stupačky, máte smůlu – musíte si vybrat jiné zdravotnické zařízení.

Kapitolou samou o sobě jsou výtahy na klíč, často v nemocnicích. Chcete jít na vyšetření? Musíte mít doprovod, který vyběhne po schodech a řekne sestře, ať pro vás sjede výtahem. Doufám, že to už brzy vyřeší eurozámky a euroklíče.

Ale to, s čím se setkáte ve zdravotnickém zařízení SPEA Olomouc, s tím se asi jen tak nesetkáte. Jsou zde dva nové výtahy, kterými ale vozíčkář jezdit nesmí. Musí používat výtah starý, s dveřmi opatřenými branem, který nastupování a vystupování z výtahu znesnadňuje. Pro mnoho vozíčkářů to znamená, že se do výtahu a z výtahu bez cizí pomoci nedostanou.
O vyjádření, proč nesmí vozíčkáři používat dva nové výtahy jsem požádala výkonného ředitele zařízení SPEA Olomouc.
Tady je odpověď pana inženýra Jiřího Skutky: Cituji:

„Dobrý den. K Vašemu dotazu namířenému k užívání prosklených výtahů následující. Omlouvám se, ano takové rozhodnutí jsme přijali. Jde o technické rozhodnutí, v důsledku negativních zkušeností s poškozováním těchto výtahů. Výtahy nemají příliš velký přepravní manipulační prostor, vlivem nepozornosti při přepravě zejména kočárků docházelo k jejich poškozování. Což je stav u nových výtahů nežádoucí. Také s vozíčkem je obtížné v tomto výtahu manipulovat. Proto zdvořile žádáme o akceptaci přepravy velkoplošným výtahem. Ujišťuji Vás, že také tento výtah projde brzy modernizací a přeprava v něm bude obdobně komfortní jako ve výtazích prosklených.“ (konec citátu)
Tak mě napadá, co se stane, až projde rekonstrukcí i ten starý výtah? Budou ho moci vůbec vozíčkáři používat?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Věra Schmidová | pondělí 10.12.2012 10:57 | karma článku: 14,26 | přečteno: 764x
  • Další články autora

Věra Schmidová

Cedulka

18.3.2020 v 13:24 | Karma: 0

Věra Schmidová

I to je život

14.3.2020 v 17:55 | Karma: 23,20

Věra Schmidová

Trapas na entou

12.3.2020 v 17:57 | Karma: 30,95