Zatmění Jupiterem je lepší než nekonečné politické kecy

Tenhle článek je určen těm čtenářům, kterým už kauza Davida Rátha na zdejším blogu leze krkem.

Dnes ráno byl viditelný neobvyklý astronomický úkaz. Slunce bylo ve stínu Venuše. Jakožto zkušený astronom jsem si nad svíčkou očoudil sklíčko a čekal na ranní rozbřesk, abych zatmění pozoroval na vlastní oči. Jaké však bylo mé rozčarování z toho, že obloha byla zatažena oblačností. Stejný úkaz bude pozorovatelný až za dalších 105 let, takže už ho asi neuvidím. Nevěším však hlavu.

Už v roce 2017 se dle zpráv vědců z Oxfordu dočkáme obdobného jevu. Bude však mnohem lépe viditelný, neboť mezi planetu Zemi a Slunce se dostane planeta Jupiter. Jak uvádějí ve svých vědeckých studiích oxfordští astronomové, Jupiter zastíní 23,8% plochy slunečního kotouče, což bude viditelné pouhým okem. K pozorování postačí osvědčené sklíčko očouzené nad plamenem svíčky. Použitelný je i střep z pivní lahve, ale náročnějším pozorovatelům se doporučují svářečské brýle.

Drobný problém spočívá v tom, že zatmění bude pozorovatelné jen z jižní polokoule. To však  pro vášnivé vyznavače astronomie, mezi něž se rovněž řadím, nebude až takový problém. My astronomové si letenku na jižní polokouli zabukujeme včas.

Autor: Jaroslav Vejtasa | středa 6.6.2012 12:00 | karma článku: 8,11 | přečteno: 767x