Falešný strach z eura nás vychází draho!

Češi se bojí, že s přijetím eura všechno zdraží, přitom opak je pravdou. Ve většině zemích totiž po jeho přijetí inflace klesla. Česká ekonomika tak přichází o desítky miliard ročně kvůli falešnému strachu.

Určitě jste slyšeli pořád dokola i vy, že s přijetím eura všechno zdraží. Pak vás možná překvapí, že tomu bude přesně naopak. Dražší než euro je totiž naše koruna. Iniciativa Euro v Česku udělala analýzu vývoje cen v zemích před a po přijetí eura. Její výsledky budou pro mnohé překvapením.

Pro účely analýzy jsme vybrali devět evropských zemí, které jsou nám ekonomicky nebo historicky nejblíže a také jsme přidali země, které odpůrci eura dávají často jako odstrašující příklad. U všech jsme vytvořili časovou řadu vývoje jejich inflace od roku 1993 do 2021 a sloučili je do jedné tabulky, ve které jsou žlutě vyznačeny momenty přijetí eura.

Vývoj inflace ve vybraných zemích EU

Pro účely analýzy jsme pak stanovili sledované pásmo začínající 6 let před přijetím a končící 6 let po přijetí eura, které je v tabulce výše vyznačeno béžovou barvou. Z tohoto pásma byla vypočítána vždy průměrná inflace pro šestileté období před a po přijetí eura a tyto hodnoty následně byly porovnány v tabulce níže. Proč zrovna 6 let? Důvodem bylo najít co nejširší interval. Jelikož zatím poslední země přijala euro v roce 2015 a kompletní data za celý rok máme do roku 2021, stanovili jsme 6 let po přijetí eura jako horní hranici. Pro spodní hranici jsme vycházeli z premisy, aby obě sledovaná období byla stejně dlouhá. Díky rozdílným rokům, kdy jednotlivé země euro přijaly se zároveň eliminuje vliv hospodářského cyklu na inflaci. Některé země euro přijaly v době konjunktury, jiné v době krize, výsledek byl všude stejný. Ve většině zemích po přijetí eura inflace klesla.

Porovnání inflace před a po přijetí eura

Nejvíc z eura profituje Slovensko, kde po jeho přijetí klesla ve sledovaném období inflace na třetinu hodnoty, které dosahovalo s korunou. Ale i u ostatních zemí je v tabulce výše vidět, že inflace po přijetí eura byla výrazně nižší než předtím. Jedinou výjimkou byla Litva, kde se inflace s přijetím eura nezměnila. I to je však důkazem toho, že obava ze zdražování v souvislosti s eurem je zbytečná. V případě Litvy dokonce jen v roce přijetí eura spadly ceny o 1 %.

Je nejvyšší čas, aby se lidé přestali eura bát. Euro by naší proexportní ekonomice významně pomohlo. A z toho by prosperovali i zaměstnanci a spotřebitelé. S bořením mýtů ale musí začít pomáhat politici. Agendu eura by měl zaštítit stát a proto by vláda měla znovujmenovat národního koordinátora pro euro, který by na základě faktů obnovil odbornou i společenskou debatu. V době, kdy do eurozóny vstupuje jako její už dvacátý člen Chorvatsko a nás ožebračují jedny z nejvyšších inflací a nejdražších hypoték v EU, je nejvyšší čas. Pomůže nám to a zbohatneme.

Autor: Michael Pascal Večeř | čtvrtek 1.12.2022 18:39 | karma článku: 12,85 | přečteno: 483x