Další euro-mýtus padl. V Česku je o 20% dráž než na Slovensku

Nakoupil jsme stejný nákup ve stejném řetězci v Česku a na Slovensku. Výsledek mě šokoval tím, jak moc je u nás dráž.

Často slyšíme hlasy, které tvrdí, že v zemích, kde přijali euro se prudce zdražilo a že by podobný osud potkal i Česko. Není to pravda a snažím se to našincům dokázat.
Pravidelně monitoruji a srovnávám ceny mezi Německem, Českem a Slovenskem s cílem prokázat, že euro v okolních státech nezpůsobilo drahotu a že koruna je pro nás oproti euru dražší a nevýhodnější. Ukazuje to nejen míra inflace, kdy Česko patří dlouhodobě na špici a nechává za sebou státy eurozóny, ale i konkrétní příklady.
Jednou z metod pro porovnání cenové hladiny je srovnávací nákup. Používám k němu spotřební koš obsahující 40 nejčastějších položek běžného nákupu. Tentokrát jsme jel nakoupit na Slovensko. Vybral jsme řetězec Tesco a udělal úplně stejný nákup jako v Česku.

Nákup potravin.

Ze 40 položek bylo v Česku dražších než na Slovensku 33, některé dokonce dvojnásobně. Celkový nákup pak na účtence ukázal, že Češi si proti Slovákům připlatí 20 %! Ceny si můžete ověřit sami naiTesco.cz.

Vyúčtování nákupů v Česku a na Slovensku

Hlasy, které tvrdí, že kvůli euru je na Slovensku dráž, než u nás, nemluví pravdu. Všem doporučuji, aby si informace kolem eura ověřovali na vlastní kůži, stejně jako to dělám já a nenechali se oklamat proruskými trolly. Přijetí eura je pro Česko příležitost zvýšit životní úroveň a zlepšit hospodářskou politiku.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michael Pascal Večeř | středa 18.5.2022 10:54 | karma článku: 17,90 | přečteno: 1130x