610 milionů argumentů pro €

Česká ekonomika každý den, kdy nemáme €, přichází o 610 milionů korun. Nejvíc na to doplácí české firmy, které tak ztrácí konkurenceschopnost.

Na nepřijetí eura nejvíc doplácí české firmy, a to doslova. Kvůli vyšším nákladům, než mají firmy z eurozóny, ztrácí svou konkurenceschopnost, protože jejich výrobky musí být logicky dražší, anebo marže nižší. Nicméně nepřijetí eura se týká peněženek nás všech.

610 milionů korun denně

V dobách vysokých cen potravin, bydlení a energie a kdy nebývalým tempem roste zadlužení státu a nová vláda zoufale hledá úspory ve státním rozpočtu by přijetí € přineslo Česku 223 miliard korun ročně. € je tak ekonomickým nástrojem, který nabízí rychlé a efektivní řešení. Bohužel kvůli slabé politické odvaze o tom naši politici nemluví.

A jak jsme v naší iniciativě přišli na to číslo? Stačilo několik výpočtů. V první řadě jsme stanovili všechny oblasti, ve kterých mají vliv měnové transfery či výše úrokových sazeb a porovnatelné míry. V těchto oblastech jsme následně identifikovali potřebná data a sestavili vzorce pro výpočty. Pak už jen stačilo vzorce spočítat a výsledky sečíst. Tím jsme zjistili, že ročně na nepřijetí € tratíme oněch 223 mld. korun. To znamená 610 milionů korun denně. Při vztažení na osobu tak každý Čech doplácí na nepřijetí € 21 000 Kč ročně, jen u zboží je to 4420 Kč. V době, kdy hledá vláda úspory jsou toto alarmující čísla a odmítání přijetí € lze tak těžko zdůvodnit.

Vstupy a vzorce pro výpočet

Cílem výpočtu nebylo dát účet přesně do koruny, to ani s ohledem na dostupnost dat a měnící se parametry kurzu, úroků a míry inflace nejde. Nicméně důležité bylo vyčíslit ten řád, a to teď máme. Tím, že se můžeme opřít o konkrétní číslo, posuneme debatu o přijetí € zase dál. Nová vláda bude muset na tuto konfrontaci s ekonomickou realitou reagovat a znovu vznikne veřejná debata. Pokud i přesto bude € odmítat, je nasnadě otázka, čí hájí zájmy? Je to bankovní lobby, nebo politici nechtějí jít rozměnit své nakradené peníze ukryté v podlahách? A nebo za tím žádná konspirace není a jde čistě jen o laciný populismus a levné politické body? Uvidíme.

 

Autor: Michael Pascal Večeř | čtvrtek 6.1.2022 13:52 | karma článku: 12,45 | přečteno: 681x