a zase ta zima...

...a opět diskuze politiků o zimních pneu. Opět jsem se ve zprávách dozvěděl, že zimní pneu bude plošně povinné. No a opět jsem si vzpomněl na doby socialistické, kdy se také hodně muselo nebo nesmělo...

info o pneu

Nechci tu diskutovat o výhodách a nevýhodách zimních pneu, bo argumentů "pro" je rozhodně dost, ať si říká kdo chce co chce. Jen mě vždy každým rokem překvapuje ten údiv řidičů nad sněhovou nadílkou. Neodpustím si poznámku, že všichni postižení řidiči automaticky vše svádí na silničáře, já mezi ně nepatřím. Tímto zdravím a chválím práci silničářů, nemají to lehký a vás by to taky pěkně s...o, kdyby na vaši práci všechno sváděli. Sníh je sníh a padá z nebe a je zadarmo...

Ale děsím se toho, že nám budou politici nařizovat kdy a jaké pneu budeme brousit na silnicích. Na silnicích je sníh snad jen pár dní v roce a kvůli tomu mám investovat 4-5 tisíc Kč do zimních pneu? Já osobně radši nevyjedu. V tomhle nechápu řidiče kamionů, ze všech stran se valí informace, že napadne až 30cm sněhu, ale stejně vyrazí na dálnice a silnice, to nemusíme dál komentovat. Anebo 25.března se projíždět a rozhlížet se po pampeliškách s hukotem zimních pneu, no není to romantika?

V podstatě jsem chtěl říct jen to, že by jsme si měli vzít vzor od našich západních sousedů. Demokracie je tam už v celku stabilní a jasná:

- Chceš jet po dálnici 250km/h? Fajn, vymeleš se, tak platíš, bo pojistka hradí nehody jen do 130km/h.

Tak proč to neudělat stejně:

- Chceš jet na sněhu na letních pneu? Fajn, vymeleš tak plať, bo jsi tu neměl na letních co dělat a když už, tak na zimních.

Prosté a jednoduché. Začínáme se řítit do demokracie ala U.S.A a toho se opravdu děsím, vy ne? I když samozřejmě toto není o demokracii, ale o bezpečnosti. Zodpovědný řidič ví kolik km v zimě najezdí kilometrů, jestli vyjede, když je na silnici 10cm sněhu, jestli pojede s citem a opatrně a "přizbůsobí jízdu stavu a povaze vozovky".

A protože český řidič je lajdák, flink a borec nakonec, tak asi dobře nám tak, za povinné zimní pneu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vít Včeliš | středa 3.2.2010 0:35 | karma článku: 9,55 | přečteno: 707x
  • Další články autora

Vít Včeliš

Chcete naštvat politiky?

25.11.2012 v 23:10 | Karma: 22,19