Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Problém je,že obvoďáci jsou tlačení jet na počet pacientů, ne na kvalitu. Bez privatizace si nedokážu kvalitnější službu obvoďáků představit ...

0 0
možnosti
Foto

Tak především jsou pro doktory klientem zdravotní pojišťovny a nikoliv pacienti.

0 0
možnosti

Připomněl jste mi jeden starý vtip. Když se zamyslím jaký já jsem inženýr, mám strach jít k doktovi.

To co popisujete je ideální situace. V praxi obvoďáky nic nenutí se vzdělávat a zdokonalovat. Tudíž je tam stejná situace jako u 80-90 % lidí, že celoživotní vzdělávání spočívá v tom co se naučí praxí + sem tam si něco přečíst. A podle toho to vypadá. Kdyby člověk zapátral ve svém okolí, našel by obrovské množství příběhů, kdy obvoďák byl méně informovaný než internet. To bez ironie a přehánění.

Vláda zasekla hodnocení lékařů a nemocnic, takže ani nevíme, kdo je dobrý a kdo ne. Ono by nebylo vůbec špatné, kdyby dobře hodnocení lékaři mohli od svých pacientů třeba vybírat roční paušál. Rázem by se motivace k pro pacientskému přístupu a sebevzdělávání zlepšila.

0 0
možnosti
Foto

Rodinní lékaři dostávají za každého, u nich registrovaného pacienta, tzv. kapitační platbu. Jsou to peníze z pojišťovny pacienta a chodí pravidelně bez ohledu na to, jestli pacient k lékaři chodil nebo chodí. Kvalitu lékaře není třeba hodnotit. Ta se pozná podle počtu registrovaných pacientů.

0 0
možnosti
TT

To je rozumné povídání, ale mě napadá: kam si budou chodit babičky pro útěchu?

1 1
možnosti
PK

P28e61t93r 36K33r62a42u51s

13. 2. 2022 21:07

Tahle slova slyšet od lékaře, toť balzám na duši. Škoda, že praxe bývá zhustá jiná. Kdysi běžný model rodinného lékaře se vytratil, specializace díky mohutnému rozvoji lékařské vědy tomu přispěly velkou měrou. Návrat bude velmi těžký, ne-li nemožný. Už to není otázka medicínská, nybrž politicko-ekonomická.

7 1
možnosti
MS

Až budou pacienti, kteří nebudou u vyšetření lhát (což je v textu vašeho článku), nebudou dělat před doktorem chytráka, pak se možná situace zlepší.

1 1
možnosti
Foto

Vážený pane kolego, s chutí jsem si přečetl Váš blog a mám k němu pár připomínek.

1: Praktik sice může poslat na CT, NMR apod. ale v mém okolí to nikdo nedělá (jedna kolegyně je světlou výjimkou). Situace je taková, že i žádanku na fysioterapii u chronika s vertebrogenními potížemi si chodí napsat ke mně (jsem neurolog). V prvním případě se to dá vysvětlit náklady, u té fysioterapie nikoli.

2: Někteří praktičtí lékaři posílají nemocného třeba s týden trvající bolesti zad do péče neurologie a to včetně přehození práce neschopnosti. Což je samozřejmě jen systém, jak se nemocného "zbavit". Dalo mi dost práce, abych kolegům praktikům objasnil, že tento postup není správný, že specialista přebírá do práce neschopných jen závažné stavy a banality (což hexenšus jistě je), mu nepřísluší.

3: Znám řadu velmi kvalitních praktiků, kteří zavolají, konsultují atd. Pak jsu však ti, kteří mají pocit jakési ublíženosti, pocit frustrace z podceňování jejich práce a s těmi je domluva velmi obtížná.

4: Pokud by měl být zaveden gate keeping, musel by se změnit zákon, neboť pacient, který vstupuje do mé ordinace, musí být mnou vyšetřen. Nebo silně riskuji a pošlu jej zpět do primární péče. V případě, že se u něj v případě odmítnutí projeví závažný stav, nepomůže mi nai JUDr. Sokol. Na toto téma jsem vedl rok a půl trvající spor s profesroem Škábou, předsedou revizní komise ČLK, než jsem pochopil, že tento pán o běžné terénní praxi neví vůbec nic.

Přeji hodně úspěchů.

3 0
možnosti
Foto

Super článek. R^

Asi tak před dvěma roky jsem byl se svým pejskem u veterináře. Paní nebo slečna kolem 30 let si během chvilky získala důvěru naší fenky, vyšetřila jí, odebrala krev, udělala rentgen a objednala nás na operaci zanícené dělohy. Za dva dny nám fenku odoperovala a následně se postarala o pooperační léčení.

Bylo to tak úžasné a tak diametrálně odlišné o tom, jak mnozí doktoři léčí lidi, že jsem pak říkal, že až budu nemocný, chtěl bych, aby mě léčili jako naší fenku.

A cena? Prvotní vyšetření včetně diagnostiky 500,- Kč, operace 4500,- včetně léků. A proč tak málo? Minimální regulace a maximální konkurence.

11 0
možnosti
JN

J19o94s22e40f 37N22o56v68á28k

15. 2. 2022 16:26

Take je tam minimalni zodpovednost. Kdyz po operaci fenka umre na nejake komplikace, tak veterinare asi nikdo o miliony nezazaluje.

0 0
možnosti
  • Počet článků 59
  • Celková karma 31,44
  • Průměrná čtenost 6280x
Martin Vavruša, chirurg, všeobecný praktický lékař a urgentista. Ředitel privátní kliniky Xyrix. Léčím své klienty-pacienty v Sudetech na obou stranách hranice. V mé DNA je zakódována úcta ke svobodě a svobodnému názoru každého člověka; svoboda je pro mě nejvyšší hodnotou.

Seznam rubrik