Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Používání jakýchsi zprůměrovaných tabulkovaných hodnot může být zavádějící a a vede velmi často ke zpohodlnění lékaře a k jeho závislosti na farmakologických produktech a yejména producentech. Jednorázové překročení konkrétní hodnoty (např. laboratř) nemusí mít žádné následky natož fatální. Léky na cholesterol - při limitní hodnotě 7 se neprodává? snižme limit. Kromě hodnoty je důležitý trend, jeho křivka, je-li konvexní či konkávní a související vyšetření. Na to zřejmě není čas a vůle. Jde-li o kapitační platby, stačí se podívat na ordinační hodiny praktiků. Naprosto chybí celkové posouzení zdravotního stavu - bolí vás něco? tady máte Ibalgin a vypadněte.

0 3
možnosti
Foto

Vy jste jako ti doktoři, kterým když řeknu, že mám křečové žíly, tak mi řeknou, že nemám (vzorně se starám, takže nejsou tak vidět) a že jsem v nich měla loni 3x zánět mě už doříct nenechají. Každý má právo na lékařskou péči a léčíte celého člověka ne jen vysoký tlak.

0 1
možnosti
MN

Ta schizofrenie některých našich spoluobčanů je strašná. Jeden a tentýž člověk je schopen během 5 minut zaujmout oba postoje:

1. Vláda se má O MĚ postarat, od toho si ji platím.

2. Vláda se nemá o MĚ starat, umím se postarat sám.

K přeskakování mezi oběma krajnostmi dochází zejména v okamžiku, kdy dotyčnému občanovi nějaká státní instituce byť jen naznačí, že součástí úspěšného starání je mj. i aby on sám, občan přiložil ruku k dílu. No taková drzost!

A tohle nevidění si na špičku nosu se neprojevuje jen u pacientů jak jste popsal pane Vavrušo v blogu. Projevuje se i v postoji ke:

- Změně klimatu. Aneb "To životní prostředí je čím dál horší, ale mně nebude nikdo přikazovat jak se mám k němu chovat! Všechno to je jen strašení, zas tak hrozné to není..."

- Koronaviru. Aneb: "Vyřešte vládo NĚJAK ten koronavirus, ale nechtějte po mně abych se na řešení podílel. Mě nebude nikdo poručovat, že mám nosit roušku, vyhýbat se nakažlivým osobám a nebo se očkovat! Všechno to je jen strašení, zas tak hrozné to není..."

- Válce na Ukrajině. Aneb "Přestaňte už podporovat tu Ukrajinu, je to stejná pakáž jako rusáci. Já potřebuju levný plyn a ať se se rusáci klidně zastaví až u Břeclavi (ale tam už stop, jasný?). Všechno to je jen strašení, zas tak hrozné to není..."

...

Zajímavé, že tyhle 3 postoje se projevují z 80% pořád u stejných lidí. Moje osobní zkušenost z okolí. :-/

6 0
možnosti
Foto

Stat ma zasahovat co nejmene. Necpat vakciny tomu, kdo je nechce a nabidnout tomu, kdo je chce. A hlavne necenzurovat informace.

Stat ma co nejmene zasahovat do volneho trhu, max.s prihlednutim k ekologii. Stat ale musi zabezpecit pro podnikani optimalni podminky. Lidi nechteji zadne dotace. Lidi chteji ceny energii pri kterych se da fungovat.

Pokud stat selhava a vlivem jeho zasahu znemoznuje lidem podnikat ci platit najem, pak holt musi napravit soc.davkami.

To ale neni vina lidi. To je vina politiku.

0 3
možnosti
Foto

J31a91n 70H10a36v87e48l50k77a

19. 10. 2022 11:44

Moc pěkný, karma!

2 0
možnosti
MS

Můj táta říkal - když je někdo na půllitr, tuplák do něj nenaleješ.

Hlavní problém je v tom, že z politiky se místo služby lidem stala jen další forma podnikání. (Stejně jako z náboženství - snad ne ve všech případech, ale u těch velkých ano.) A to podnikání spočívá v přesvědčování lidí, aby dávali peníze tomu, kdo přesvědčuje, pokud možno složitými cestami, jako jsou daně, sociální a zdravotní pojištění, příspěvky, atd., atd. Odměnou za tyto peníze by měla být ona služba, ale místo ní se dostává lidem hlavně tvrzení, že na každou jejich bolest je lék, který dostanou, aniž by se museli sami snažit. Takže je všechno v pořádku - já jako platící občan jsem spokojený, protože jsem dostal svoji útěchu, ten, kdo moje peníze inkasuje, dostal ty peníze, takže je spokojený také. V případě politiků občan ještě přihodí svůj hlas, což je takový podpůrný bonus, aby politik mohl slibovat i nadále.

Když dojde k plnění slibů, samozřejmě platící občan nic nedostane. Proč taky, když už zaplatil a plnění si nemůže nijak vymoci. To, že teď svůj hlas hodí někomu jinému, kdo aktuálně slibuje lépe? Neva, peníze už byly vyinkasovány. Sice je mrzuté, že se kohoutek uzavřel, ale i tak to bylo fajn, ne?

I od některých svých příbuzných slýchám, že je strašné, "že s tím vláda nic nedělá". S čím konkrétně? ptám se. A jak konkrétně? ptám se. Co jste podnikli vy? ptám se. Údiv je nelíčený - přece vláda je tady od toho, aby se o lidi starala. Není, oponuju, vláda (kterákoli) je tady of toho, aby zajistila podmínky, aby se o sebe lidi mohli starat sami. A pak, ano, je tady drobné procento, které se o sebe postarat nemůže. A ano, o ty se má vláda skutečně postarat. Ale to vy opravdu nejste. Výsledek diskuse je tristní a předvídatelný

Nesleduju, co vláda "dělá pro občany". Jestli mám na nějaký příspěvek nárok, netuším. Když jsem nucen se účastnit debat na toto téma, přiznávám, že cítím tiché uspokojení nad tím, že je nechápu. Hloupé nicméně je, že se postupně přestávám mít s kým bavit :-).

4 0
možnosti
Foto

Zatracené hledání pravdy! Rozum, to břímě, které Příroda nadělila člověku, mu pořádně komplikuje život. Všechno živé, od jednobuněčných organizmů až po ty nejvyšší, se prostě stará o to, aby si získalo co největší životní prostor a užívá k tomu zbraně, které mu matka Příroda poskytla. Žádný problém, ty zbraně jsou nějak v rovnováze - až na zbraně člověčí.

Člověk dostal rozum. Co by si s ním měl správně počít? Konzervativní hlasy říkají, že by měl usilovat o zajištění co nejlepších podmínek pro život na Zemi, krásné, stabilní prostředí, které by vydrželo třeba až do konce naší životadárné hvězdy - Slunce.

Hlasy rejpavé říkají, že by rozumu měl člověk použít pro to, aby se dopátral podstaty VŠEHO. Aby hledal PRAVDU hlava nehlava, ať to stojí co to stojí.

Něco mezi tím hlásá například Ray Kurzweil, jeden z největších expertů na umělou intelilgenci. (RK: The Singularity Is Near). Podle něj je úkolem civilizace, která je inteligentní, vytvořit inteligenci vyšší než je ta její vlastní.

RK je fantasta, vizionář. Podle jeho úvah taková Superinteligence ovládne celý Vesmír a dokonce dokáže zasáhnout do jeho chodu. Třeba by i dokázala odvrátit konec našeho Vesmíru, jak jej předpokládají hlavní modely.

Pro někoho hrůzná představa, ve které by člověk přišel o své místo ve světě, pro jiného úžasné dobrodružství.?!

2 0
možnosti

Problém těchto lidí je v tom, že se ve vzdělání dostali tak daleko, že zapomněli znalosti ze základní školy.

Úkolem života je množit se.

Jednoduché, co?

1 1
možnosti
Foto

V podstatě v nějaké obměně opakujete slova paní Šichtařové. Tlak na rozdávání peněz je velký, tisk peněz vede k inflaci a rozdávání k vysokému zadlužení státu a vše se jen horší. Tomu asi každý rozumí. Ale to je jen jeden nešvar. Inflaci ted způsobují především ceny energií. Niže kopíruji můj příspěvek p.Duranovi a zajímalo by mne, jak to lidem vysvětlíte, když už jste se pustil do té ekonomie a kritiky fňukalů.

Koukám na faktury u státní organizace:

2021: 3,80Kč/kWh s DPH

2022: 10,30 Kč/kWh s DPH před zastropováním (jedná se však o velkou zakázku pro více organizací)

plán pro 2023: 9,50 Kč/kWh s DPH po zastropování

ČEZ prodává obchodníkům za cca 2,50 Kč/kWh, cca 96% prodeje je na základě dlouhodobých kontraktů. Že musí prodávat za ceny na Lipské burze je nesmysl, na burze v podstatě nejsou, na burzu se jen vymlouvají. Proč nezasahuje státní energetický úřad, který má povinnost zasáhnout ve prospěch spotřebitele a proč vláda mlčí a doplácí překupníkům neuvěřitelné marže za situace, kdy je ČR nejen soběstačná, ale prodává i přebytky, to je opravdu k zamyšlení.

4 1
možnosti
JL

Zajimavy postrh, pani Kristofikova. Dnes mluvite jen o elektricke energii. Ten zemni plyn vas dnes nezajima. To v prevedeni, je tlak cloveka podle povidky, pod kterou piseme. Abychom snizily tlak, pouzily jsme medicinu a tlak se snizil. Ten zemni plyn pred mesicem nebyl, tak cena (tlak) byla vysoka. Dnes je v pristavu u holanskych brehu nekolik lodi s tim kapalnym plynem, ale kapacita odebrani z lodi je nedostacujici. Proto ta cena plynu se nesnizila na uroven pred kalamitou na Ukrajine, protoze ji stale neco prekazi.

Tak to je i s tou elek. energii. Plyn je v pristavu. ale je potreba v nemeckych elektrarnach. (presne jak pred problemem s Ukrajinou a embargem). Az dosahne plyn ty elektrarenske turbiny, cena bude primerena (doprava je drazsi a take zkapalneni). Ta "burza" ceka na ten okamzik, kdy se plyn dostane bez potizi k tem turbinam v elektrarnach a Nemecko zacne mit elek. energie dostatek.

To je ten cyklus ktery "burza" kontroluje a urcuje presne cenu (ten tlak) cehokoliv. Zde je to elektrina.

Nemam co vice dodat, Jako ekonomka by jste mela vedet, co je to "burza" (stock exchange anglicky) a hlavne, jakou ma ulohu v trznim hospodarstvi. Vase volani po vlade k zasahu do tohoto cyklu je od vas neuveritelne. Kopiruji: "Proč nezasahuje státní energetický úřad, který má povinnost zasáhnout ve prospěch spotřebitele a proč vláda mlčí a doplácí překupníkům neuvěřitelné marže za situace, kdy je ČR nejen soběstačná, ale prodává i přebytky, to je opravdu k zamyšlení".

To co jste napsala je ukazkou osobnosti, neuznavajici trzni silu jako jedinou urcujici vse , co se vyrabi, zpracovava a take pouziva. Davate do toho z vaseho socialistickeho mysleni zasahy. presne podle Marxova Kapitalu.

Uzasne....??!!

2 0
možnosti
Foto

J93a12n 87Š59i22k

18. 10. 2022 18:55

No, on by stačil ten příběh pana Müllera. To je takové typicky české fňukání člověka, který si svoje problémy může sám. A zdaleka to neplatí jen pro zdraví. Hezký den

6 0
možnosti
  • Počet článků 59
  • Celková karma 30,67
  • Průměrná čtenost 6280x
Martin Vavruša, chirurg, všeobecný praktický lékař a urgentista. Ředitel privátní kliniky Xyrix. Léčím své klienty-pacienty v Sudetech na obou stranách hranice. V mé DNA je zakódována úcta ke svobodě a svobodnému názoru každého člověka; svoboda je pro mě nejvyšší hodnotou.

Seznam rubrik