Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
C

Curious

5. 9. 2009 23:06
Zeny byly od nepameti de facto otroky muzu.

Staraly se o spokojeny zivot clenu rodiny, zatimco muzi zajistovali prostredky nezbytne k preziti (majetek).

Demokracie umoznila zenam povysit jejich prioritu (spokojeny zivot vsech) nad prioritu muzu (nedotknutelnost soukromeho majetku).

Intenzivni prerozdelovani ktere v dusledku nasledovalo vsak negativne ovlivnuje produkci novych hodnot. Nejenze se tak demokraticke staty svemu idealu nepriblizuji, naopak, cim vice se snazi, tim vice se mu vzdaluji.

0 0
možnosti
L

Luborka

6. 9. 2009 9:23
Re: Zeny byly od nepameti de facto otroky muzu.

Ženy mají být  otroky?

Ženy mužům umožňovaly se uvolnit, odpoutat, realizovat.(majetek byl druhořadý). Šlo o vzájemnost. To, že pak muži pojaly ženy jako otrokyně způsobilo stejný efekt, jako když se začne člověk přejídat jídlem, které mu chutná(majetek se stal prvořadým, časem ale vše co přestává chutnat odmítáme).

Svět mužů musí být vidět. Kdo se má ale na ten mužský svět dívat? Pro koho tvoří muži svět? Pro otroky? To bude tím, že se snažíme. No jo, všeho moc škodí, určitě někde a někomu;-)

0 0
možnosti
B

bet4fun

5. 9. 2009 19:22
Naopak

Tenhle clanek se Ivovi povedl docela dost. Libi se mi, jak v nem neni vubec nic navic. Pokud si myslite, ze svet nefunguje na zaklade otroctvi, jste naprosto mimo a me je opravdu zahadou, jakto ze to v Cesku nikdo nevidi.

Jednak vetsina lidi pracuje jako otrok a jedine, co je zajima, jsou osobni benefity jako plat a stravenky a absolutne prdi na nejakou vizi. Snaha vzdat se osobniho pohodli, byt jen zcasti, za svobodu nebo poznani... ? To jsou pro ne jen kecy blazna.

0 0
možnosti
B

bet4fun

5. 9. 2009 19:24
Re: Naopak

Druhak Evropa zije na ukor zbytku sveta. Nejen na ukor lidi ve 3tich zemich, ale taky a predevsim na ukor prirodnich zdroju. Drancovani prirodnich zdroju ve tretim svete zpusobuje neco jako sekundarni otroctvi, ale s tim, ze ti lidi (treba tady v Brazilii) jsou otroky feudalnimi.

Nevidel bych to tak idylicky. To, ze vladnou otroci a ne aristokracie, ktera byla vyhubena, to znamena ze se vladne spatne. O otroky neni postarano, energii se plytva na svobodne volby a nesmyslna opatreni rovnosti, ketra maji otrokum zacpat hubu.

Otroci existuji, ale nesmi se o tom hovorit, nebot vsichni jsou tzv. rovni obcane se stejnymi pravy. Strategii jak umlcet otroka je, s pomoci marketingu ho presvedcit, ze je svobodny. Jenze marketing vzdycky po case narazi na realitu. Takze se marketing stupnuje, jenze uz moc nema kam jit.

Je na case udelat to, co napsal Ivo. Priznat si, ze pro lidi neni spolecnost zalozena na idealech francouzske revoluce. Je otazka, zda to ale otroci prijmou. Nakonec budou muset.

0 0
možnosti
K

KJV

5. 9. 2009 16:48
Tohle se Vám nepovedlo.

Pane Vašíček, už jsem od Vás četl mnohem zajímavější a hodnotnější úvahy. Tohleto je skutečně pod Vaší úroveň. No nic, ne všechno se člověku povede.

0 0
možnosti
D

deminek

5. 9. 2009 18:52
Re: Tohle se Vám nepovedlo.

Podle mne běžný standart. Ale jednou bych rád pochopil jak se měří úroveň.

0 0
možnosti
D

dusík

5. 9. 2009 12:46
Co to je?

To má být humoristický příspěvek nebo co? ;-D

Jaks přišel na to, že "...Vznik civilizace je důsledkem stabilizace majetkových práv..."? Není to spíš důsledek dělby práce? Neřekl bych, že starověké či novověké otrokářské systémy uznávaly vlastnictví. Možná leda tak svoje. Cizí si ochotně a při každé příležitosti přivlastňovaly.

Že "...Chovná zvířata neznají jiný způsob života a jsou s ním spokojena..."? Ptal ses prasete v chlívku jestli by raději svobodně rypákem v zemi nerylo?

S každým Tvým odstavcem by se dalo polemizovat, kdyby to za to stálo...

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

5. 9. 2009 14:53
Re: Co to je?

Dělba práce je už vyšší forma. Zcela primární je akceptace vlastnictví. Akceptace vlastnictví je vzdání se boje o příslušný zdroj. Je to uznání vítězství vlastníka, který se majetku zmocnil. Dohoda o nesoupeření a uznání vlastnictví je tedy základ. Otrokářské systémy uznávaly vlastnictví v maximálním rozsahu. Otroci jsou také majetkem. Uznání vlastnictví není dobrovolné, je vynuceno hrozbou vlastníka (společenské dohody vlastníků o uznávání vlastnických práv). Společnost, která nedokáže hájit majetková práva zaniká. A ta se dají v důsledku hájit pouze silou, tedy jejím potenciálem. Kolonizátor nastoluje svoje majetková práva, ztrácí je ten, kdo je nedokázal obhájit. Prase by možná spokojeně svobodně rylo, ale nepřežije zimu. Koho je to chyba?

0 0
možnosti
N

nobi

5. 9. 2009 1:49
Výrobní prostředek

Jo,jo. Ve jménu zisku se stal člověk výrobním prostředkem, nějak mi v tomto světě schází lidský přístup.;-O

0 0
možnosti
LM

lada222

5. 9. 2009 2:10
Re: Výrobní prostředek

R^Bohuzel...

0 0
možnosti
M

maxas

5. 9. 2009 1:04
Jenom si hoši zamedujte,

a moc neotálejte, za nějakých 20 let už bude situace onačejší. O roli otrokářů bude setsakra zájem od jinud. Pokud vám není 60 a více let začněte se učit arabsky. Ačkoli si myslím, že vám to bude na pendrek, islám bude mít lidského materiálu dostatek z vlastních zdrojů. 

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

5. 9. 2009 10:26
Re: Jenom si hoši zamedujte,

Ještě je tu Čína.

0 0
možnosti
JC

Jorge Calisto

4. 9. 2009 23:32
Souhlas

Pane Vasicku, uz nejakou dobu sleduji vas blog a musim priznat, ze odkaz na nej mam ulozen mezi oblibene. Ani se nepozastavuji nad tim, ze ac patrite mezi VIP blogery, mate tak nizkou karmu. U vasich clanku je totiz nutne vychazet z urciteho zakladniho prehledu, zkusenosti a neni od veci tez zapojit mozek. Jak je patrne, tohle neni zrovna silna stranka vetsiny zdejsi ctenarske obce.

Jinak v clanku se vam podarilo velmi vystizne popsat vztah otroka a jeho majitele, coz se, jak sam uvadite, prolina i do soudobych demokracii.

Pri cteni se mi vybavila veta, kterou rekl nejaky american k soucasnemu deni v USA: "Kdybychom to vedeli, tak si tu bavlnu budeme sbirat radeji sami".

Samozrejme karmaR^

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

5. 9. 2009 10:27
Re: Souhlas

díky

0 0
možnosti
S

sonic

4. 9. 2009 23:20
KARMA

jsem rád, že jako jeden z mála lidí používáte zdravý rozum, když se díváte na okolní svět.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

5. 9. 2009 10:27
Re: KARMA

díky

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

4. 9. 2009 16:46
na lidovkách mne doplnili

Uvádějí, experiment, který dokazuje vliv domestikace na evoluci, tedy na způsob chování.

http://www.lidovky.cz/psi-se-naucili-neverit-svym-ocim-zdomacnela-zvirata-se-chovaji-jako-batolata-1vh-/ln_veda.asp?c=A090904_152828_ln_veda_mtr

0 0
možnosti
LM

lada222

5. 9. 2009 1:34
Re: na lidovkách mne doplnili

A dokazuje to co? Lze nalezt podobnost, nic vic bych z toho nedovozoval. Muzete prirovnavat cloveka k naprogramovanemu stroji nebo vlastnostmi k ruznym tvorum z rise zvirat, ostatne to lze nalezt uz ve starovekych bajkach, ale sotva lze zpochybnit, ze clovek je zcela vyjimecny a stoji nad ostatnimi tvory.

0 0
možnosti
PN

burden

4. 9. 2009 16:28
hypotéka

Souhlas, ale otroctví se dá ještě posílit. Například, když se všeobecně rozmůže vynález zvaný hypotéka. To je smyčka, která nevolníka škrtí 20 nebo i 30 let a on musí makat jako otrok - neboť je otrokem. Nejdříve musí vydělat na banku a až potom na sebe a svou rodinu. Je to kvůli nesmyslně předraženým rodinným domkům a ty jsou přeraženy kvůli nehorázným daním. Jinak mi nikdo nevysvětlí, proč ta kupička cihel, střešních tašek, trámů, trubek a dlaždiček může stát 20 let příjmu dobře vydělávajícího člověka.

0 0
možnosti
W

Wolf778

4. 9. 2009 17:39
Re: hypotéka

Tak cihly a tašky pořídíte za zlomek celkové ceny. Nejvíc Vás bude stát práce těch, kteří z té kupy cihel udělají hotový dům, případně pozemek v dobré lokalitě. Samozřejmě, pokud lidi masově zblbnou a začnou si díky hypotékám kupovat domy, na které by normálně dosáhli po 30 letech šetření, tak ceny domů začnou růst. Když navíc lidé začnou považovat dům za INVESTICI a začnou s nimi masově spekulovat, pak "sky is the limit". Ale historicky byli lidé ochotni platit astronomické sumy za mnohem pochybnější hodnoty, viz třeba slavná tulipánová bublina.

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!