Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
P

pehavecm

3. 12. 2010 10:00
realita o německu

madqwerte, německo nemá nejnižší nezaměstnanost od r. 1992, ale ji pouze vykazuje, a to částečně díky programu německé vlády "zkrácená práce", kdy stát v jistém smyslu platí lidi za to, že nedělají, ale formálně zůstavají v zaměstnání, viz např.:

http://www.podnikatel.cz/clanky/zavadet-nyni-kurzarbeit-nein-danke/

Pochopitelně, takto štedře dotovaného zaměstnance pak firma chce (tj. nepřepustí ho) a navyše přijme další - proto "pokles" nezaměstnanosti. Vždyť pro ni je to poměrně "levný" zaměstnanec a firma se chová tržně - nikoli sociálně. Je třeba dlouze vysvětlovat, že je to z ekonomického hlediska nesmysl? V uvedeném článku se píše mj. "Zájem o opatření překonal v Německu všechna očekávání, kdy se počet kurzarbeiterů přehoupl loni v dubnu přes hranici 1,5 milionu. O rok dříve přitom stát tímto způsobem vypomáhal v 50 000 případech. Opatření tak způsobilo ve státním rozpočtu díru ve výši 3 miliard eur"

0 0
možnosti
ŠB

Štěpán Binko

2. 12. 2010 16:51
Dobrý článek

Stále klesající počet lidí, kteří jsou schopni něco vyprodukovat (nemluvě o schopnosti vyprodukovat něco globálně konkurenceschopného) a stále se zvyšující počet lidí, kteří neprodukují nic a naopak žijí z toho, co vyprodukuje první skupina, spolu s neustále se zhoršujícím poměrem ekonomicky aktivních vůči těm neaktivním, to nedává mnoho důvodů k optimismu. Nejsmutnější je, že tu žádné skutečné reformy nevidím ani v náznaku a i to málo, co se blíží (říkejme tomu úsporná, nikoli reformní opatření), vyvolává paniku a odmítání. Jenže nejhorší je, že jsou věci, které zkrátka okecat nejde. Trh se vždycky prosadí a nelze ho deformovat do nekonečna. Trh v jeho "nejsurovější" podobě nastoupí v okamžiku, kdy celá ta bublina splaskne a za ty barevné papírky nebude k mání vůbec nic. Pak ti, kteří něco vyprodukují, budou svůj produkt směňovat s ostatními, kteří také něco vyprodukovali. V ten okamžik ale budou nejvíc biti tací, kteří dnes brojí proti úsporám. Ti zpravidla neprodukují nic.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

2. 12. 2010 18:47
Re: Dobrý článek

R^

0 0
možnosti
DM

dvdmchl

1. 12. 2010 11:01
A přitom by stačilo

jíst rajčátka jen z vlastní zahrádky..

0 0
možnosti
M[

madqwert [EU]

1. 12. 2010 9:28
jak je mozne, ze v nemecku, ktere ma drahou pracovni silu,

je nejnizsi nezamestnanost od roku 1992 a ministr hospodarstvi dokonce hovori o tom, ze nemecko brzy dosahne plne zamestnanosti? ;-D

http://www.patria.cz/Zpravodajstvi/1729879/nemecko-bude-brzy-moci-dosahnout-plne-zamestnanosti-uvedl-ministr-hospodarstvi-bruderle.html

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!