Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LV

lubanek

22. 9. 2011 20:41
Dotaz.

Zdravím. Díky za vaše názory na mém blogu. V roce 2008 jste napsal hezký článek Vliv měsíce na naší zem. Jeden diskutér na mém článku Wolf 778 prohlašuje, že by nám bez měsíce nad námi bylo lépe. Budeteli mít čas, tak prosím abyste na mém článku mu na to odpověděl. Přeji hezký den. L. Vít.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

22. 9. 2011 22:11
Re: Dotaz.

Také zdravím. Omlouvám se, ale ta diskuse mi připadá poněkud nepřehledná a podstata sporu o Měsíc mi uniká, vůbec nevím jak na ni reagovat. Mějte se fajn.

0 0
možnosti
J

jeliman

22. 9. 2011 13:12
Tak tedy revoluce...

Což o to, znehodnotit peníze by ještě šlo, ale spousta vlastníků peněz je zároveň vlastníky obrovského majetku, který nepotřebují, a který slouží jen jako pojistka právě pro případ, že peníze přestanou být směnným prostředkem... Možná by bylo lepší nějak donutit střadatele peněz z úroků a půjček, aby tyto prostředky raději investovali do lidsvu prospěšnějších činností. Nástrojem by mohy být diametrálně odlišné sazby daní z příjmů podle toho, zda jde o produkci, nebo lichvu...

0 0
možnosti

radek.stembera@volny.cz

21. 9. 2011 22:33
německo

německo vymyslelo řešení - zastaví své jaderné elektrárny a nahradí je obnovitelnými zdroji. Nejdřív zmasírovalo veřejné mínění aby bylo ochotno nést náklady na tento přechod a teď jej realizuje, pokus živit a šatit evropu (řecko a spol.) nevyšel, protože němci nejsou ochotni posílat peníze pro nic za nic někam na balkán... zatímco s zelenými myšlenkami uspěli a tudíž si parádně pustí žilou, což je to co je třeba. Lidi budou chápat to že neroste životní úroveň protože bojují za záchranu životního prostředí, podniky budou investovat .... je to smutné, ale asi to bude fungovat. Lidé chtějí být klamáni. Teď myslím všichni - nejen chudí ale i bohatí. Nakonec je to možná lepší než stavět města na měsíci a rozhodně lepší než válka takže proč ne. Nakonec bude dělat celej vyspělej svět totéž, a bude zase na pár let o zábavu postaráno. Efektivitu kapitalismu je třeba kompensovat bezprecedentním mrháním. Jinak by se PRAVDA ukázala v celé své nahotě a pseudohumanistické žvásty by nemohli přežít.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

21. 9. 2011 22:42
Re: německo

téměř bych souhlasil. Řecko a spol však poslužili jako prostředek důchodového systému. Nejprve tam vyváželi nadvýrobu a nakupovali dluhopisy s předpokladem, že z nich potom budou platit důchody. Teď to vypadá, že je německá nadvýroba spotřebovaná a dluhopisy budou zřejmě k ničemu. Proto ta panika kolem Řecka. Na jaderné xenofobii můžeme vydělat. Celkem se mi líbí představa být jadernou velmocí. Mám však obavu, že nám to zatrhnou. Oni nad námi tu moc mají.

1 0
možnosti
LM

lada222

21. 9. 2011 19:42
Řešení

existuje: růst HDP v nominální hodnotě i za cenu vyšší inflace. Je to závislé na politicích a bankéřích.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

21. 9. 2011 20:16
Re: Řešení

Růst zaplacený inflací: nula od nuly pojde.

Dluhů a inflace je se třeba zbavit.

0 0
možnosti
PR

Rusy

21. 9. 2011 11:08
Opomenul jste dvě možnosti

Další zkracování pracovní doby, aby bylo potřeba více lidí zaměstnat (sice ne příliš efektivní, ale dobré pro konkurenci a vývoj, ale i smysl života většiny lidí) nebo naopak zužovat počet lidí, kteří produkují, a zvýšit podíl přerozdělování lidem, kteří jsou v záloze a aktivně neprodukují. Zde je riziko vysoké specializace produkujících a prohlubující se propast ve vzdělanosti a schopnosti produkovat těchto dvou skupin populace. Ale jinak blog plný dobrých postřehů. Díky.

1 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

21. 9. 2011 14:32
Re: Opomenul jste dvě možnosti

Nezapoměl. Zkrácení pracovní doby a více státních služeb dnes nefunguje, protože jsou trhy globálně propojeny. Zkrátit pracovní dobu dokážete jen v jedné zemi nebo skupině zemí. Důsledkem je ztráta konkurenceschopnosti a nákup pracovní síly na jiných trzích, např v Asii. To samé platí i pro minimální mzdu. Když se zkracovala pracovní doba v minulých stoletích týkalo se to plošně téměř všech pracovních trhů (tehdy byl svět "menší").

0 0
možnosti
PH

petrhajek.bigbloger.lidovky.cz

21. 9. 2011 0:00
dobrý článek a rozbor...

myslím, že ale existují i další možnosti. Jak je která pravděpodobná je ovšem zas jiná otázka. Ty další možnosti jsou v něčem, co by vyžádalo ohromné náklady a spojené úsilí (např. globální hrozba a nebo idealističtější varianta: společný cíl. To jsem napsal v druhé verzi článku:

http://petrhajek.bigbloger.lidovky.cz/c/204862/Proc-potrebujeme-mesta-na-Mesici-a-Marsu.html ).

nebo může dojít k jistému povýšení konzumu, jako se třeba popisuje v "Konci civilizace" A. Huxleyho nebo v "Obchodnících s vesmírem".

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

21. 9. 2011 14:43
Re: dobrý článek a rozbor...

Jistě víte, že o expanzi do Vesmíru jsem už také párkrát psal (v podstatě shodně). Myslím si však, že je to možné až po "převratu". Současné vládnoucí elity (staré struktury) jsou primárně závislé na globální oligarchii. Ta je zcela anonymizována ve finančních produktech a vlasttně nic neřídí, žádá jen výnosy. Technobyrokratický finanční systém obsluhovaný statisíci manažerů a spekulantů řídí nepřímo a nekoordinovaně (ale se synergickými efekty) ekonomiky firem i států (rozhodují o úvěrech, bez nichž už nic není schopno fungovat). Oni nejsou schopni jakékoliv vize, jen zefektivňování existujícího. Nový produkt, nový směr vyhodnocují jako velké riziko. Dokud se těch pijavic nezbavíme, bude to jen horší. Oni svou vizi zisku mají (pouze Řecko jim ji tteď kazí) a dobývání Vesmíru k tomu nepotřebují.

0 0
možnosti
PZ

PeTaX

20. 9. 2011 21:38
Brilantní analýza

R^

0 0
možnosti
HW

Horst W

20. 9. 2011 16:51
"Naředění" majetku asi nebude stačit

Souhlasím s článkem i jeho závěrem, nejsem si však jistý některými závěry v diskuzi. To že daná situace může vést (povede) k nepokojům s následným "rozředěním" majetku je velmi pravděpodobné, ale nedomnívám se, že tentokrát to bude znamenat trvalejší řešení. Evoluční proces se dostal poněkud dál, a to co dostačovalo v minulosti již stačit nemusí. Zcela obecně je evolučně činnost člověka nasměrována k ovládnutí co největšího množství hmoty. V dnešní době inform. technologii se tyto možnosti nepředstavitelně rozšiřují a usnadňují. Jinými slovy, i když se majetek "naředí" stále bude velká nerovnováha mezi zdroji ( nebo hmotou obecně) a množstvím zájemců, kteří budou chtít maximálně využít své stále se lepšící schopností a možnosti. Z toho mi vychází, že body 1 a 2 uvedené v závěru článku patrně nebudou existovat jako řešení izolovaně. Ale třeba magické datum roku 2012 má přichystanoup nějakou příjemnou námi nyní nepředpokládanou změnu v lidském evolučním vývoji.

0 0
možnosti
C

certik_bertik

20. 9. 2011 15:54
no

v Evropě klesá počet obyvatel, ještě tak 100 let a bude to v pohodě, zbylí původní obyvatelé Evropy se vejdou na území ČR. Na co válka, kvůli čemu by kdo válčil?

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

20. 9. 2011 16:20
Re: no

Například když některé země odmítnou zaplatit dluhy a jiným se to nebude líbit

0 0
možnosti
AA

Saša

20. 9. 2011 14:46
Opomenul jste demografickou depresi.

Tím, že dlouhodobě klesá počet dětí, klesá i počet spotřebitelů - a to velmi významných spotřebitelů spotřebního zboží i potravin.

Něco z toho sice krátkodobě "zachránily" rozvody, kdy když se rodina rozpadla na dvě domácnosti, bylo nutno obě dovybavit, ale tento efekt se už ztrácí, protože už se nemá kdo rozvádět a mladí lidé si už budují své domácnosti od počátku jako "singlovské". A porodnost přitom dále klesá, takže perspektivně nenasytných spotřebitelů dále ubývá.

1 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!