Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PN

burden

13. 8. 2009 17:23
svoboda slova 2

Galileo Galilei (1564 - 1642) byl vynikající astronom a stoupenec Koperníkovy teorie o sluneční soustavě, kterou popularizoval v italštině, za což byl odsouzen svatou inkvizicí. Vatikán veden kardinálem Robertem Bellarmine (1542 - 1621), hlavním teologem církve, prohlásil Koperníkovu teorii za „nesprávnou a mylnou“ a jeho knihy zakázal. Bellarmine, o kterém se říkalo, že byl slušný člověk, požádal Galilea aby netrval na heliocentrické teorii a neobhajoval ji, žádost, které Galileo vyhověl. Bellarmine byl po smrti prohlášen za svatého.

0 0
možnosti
PD

pedol

13. 8. 2009 22:07
Re: svoboda slova 2

Koperník byl zasejc polský katolický teolog. Obdobně jako Pawel Wlodkowicz, který se Husa na Kostnickém koncilu jako jeden z mála veřejně zastal.  Tento fakt se také pomíjí.

0 0
možnosti
PN

burden

13. 8. 2009 17:23
svoboda slova 1

“Psát jasně a přesvědčivě”, poznamenal George Orwell, “vyžaduje myslet odvážně, a kdo myslí odvážně, nemůže být politicky ortodoxní.” Tento paradox se zda být zásadní v naší neochotě odvážit se mluvit pravdu. Životy mnoha lidí, které dnes obdivujeme, podávají svědectví o smutných nebo i tragických následcích pravdomluvnosti.

Například Sokrates rád chodil na procházky se svými žáky, kteří dychtivě naslouchali jeho názorům o morálních otázkách a problémech života. Athénský senát to ale považoval za podvratné – za mravní zkázu mladých lidí - jde o podobné obvinění, jakému dnes čelí výrobci cigaret, - a odsoudil Sokrata k smrti. Sokrates zvolil sebevraždu, tehdy považovanou za čestnou a zákonnou, dnes považovanou za mentální poruchu a protizákonnou.

Jan Hus (1370 - 1415) byl český kněz. Ovlivněn myšlenkami Jana Wycliffa vyjádřil pochybnosti o dogmatu transsubstanciace a odsoudil prodej odpustků. Byl obviněn z kacířství a upálen.

0 0
možnosti
MM

BlackAnonym

13. 8. 2009 12:52
hmmm

Mě se milí pane zdá, že vy žijete více teoreticky než prakticky. Vycházím z článků, které píšete. I tento má nedostatky, zobecňujete věci, ale když ten model dáte do praxe, je nefunkční.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

13. 8. 2009 16:06
Re: hmmm

Můžete být konkrétnější? Vše co píši vychází pouze z praxe.

0 0
možnosti

lubossula

13. 8. 2009 0:33
a co ma

Duke spolecneho s akademickym svetem?8-o

0 0
možnosti
BB

baggerfuhrer

13. 8. 2009 0:53
Re: a co ma

S ceskym akademickym svetem diky zasahu ceskych strazcu svate pravdy nastesti naprosto nic, pane Sula. I kdyz priznam se, radsi bych si precetl, jak byl vypiskan a znemoznen silou argumentu na pude univerzity. Nicmene je pravda, ze to nebyla univerzita kdo ho posadil zpet do letadla:-)

0 0
možnosti
BB

baggerfuhrer

13. 8. 2009 0:12
Z projevu Davida Dukea

"V akademickém světě jsme zavázáni poslouchat a

číst nonkonformní názory a pak na ně odpovídat s rozumem a argumenty.

Bez tohoto postupu zde není žádná skutečná akademičnost, jen dogma. Jakmile vláda označuje nějakou myšlenku za

trestuhodnou nebo nepřijatelnou a dostane právo uvěznit člověka, který

ji vyslovuje, pak není v bezpečí žádná myšlenka..." - mimochodem D. Duke dopadl v CR podobne, jako Wilders v UK. Rekl bych, ze spolecnym jmenovatelem byl spatne skryvany strach multikulturnich neomarxistu z myslenek popisujicich nepopularni skutecnosti.Uz zase ryjeme drzkou v zemi ?:-)

0 0
možnosti
K

kaktusak

13. 8. 2009 0:28
Re: Z projevu Davida Dukea

Ani ne tak neomarxistů jako nemarxistů.

0 0
možnosti

radek.stembera@volny.cz

12. 8. 2009 22:37
mohu doložit

dnes jsem se v diskusi k článku o Kateřině Žak dopustil toho že jsem použil v jednom příspěvku sentenci že česka televize je "předpřip@sraná" a příspěvek mi byl smazán, dobře - nemyslím že je to něco až tak vulgárního, ale co mne fakt naštvalo je, že mi byl smazán i další příspěvek kde jsem použil slovo "dobytek" - ale ne prosím jako označení kohokolivm ale v popisu reklamy zelených kde kráva (a jeje zase sprosté slovo) povídá "Katuška nás povede do evropy" a já z toho usoudil že nás (voliče) reprezentuje v oné reklamě dobytek, což je evidentní pravda. Bohužel dotyčný cenzor ať už člověk či robot usoudil že pokud jsem použil v jiném příspěvku "předpřipos...." je zde "dobytek" také sprosté slovo a smazal mi i tento příspěvek. Dále jsem usoudil že abych zabránil smazání tohoto příspěvku bude lépe ho napsat až pozdě večer, protože čert možná nikdy nespí, ale cenzoři jo. Pokud na něj navíc bude reagovat více lidí bude jeho smazání obtížnější.

0 0
možnosti
JJ

Jay6

12. 8. 2009 23:21
Re: mohu doložit

Také jsem si všimnul,že cenzura tu neměří každému až tak stejným metrem.Stalo se mi,že jsem byl v příspěvku označen slovem blbec.Odpověděl jsem ve stejném duchu.Diskutérovi se má odpověď nelíbila tak můj příspěvek označil za nevhodný a cenzor ho promptně smazal.Když jsem udělal totéž a označil jeho příspěvek za nevhodný cenzor ho nechal být tak jak byl i se slovem blbec.Tak je to s cenzurou!

0 0
možnosti
M

milanalois

12. 8. 2009 20:47
S nadšením jsem se zapojil do odstavování komunistů od moci.

Proč? Protože jsem předpokládal, že už nikdo nepůjde před soud za vyslovený názor, za nazpívanou písničky, za projev sympatií nebo antipatií nebo za to, co má za knihy v knihovně.

Po dvaceti letech zjišťuji, že jsem se ošklivě mýlil.

Dnes se vyhazuje mládež ze škol i za to, co dřív komunisti považovali za "klukovinu" a řešili maximálně třídní důtkou. A za písničky je už zase pár lidí v kriminále.

0 0
možnosti
W

wiki5.5

12. 8. 2009 20:48
Re: S nadšením jsem se zapojil do odstavování komunistů od moci.

mozna jste si neumel predstavit, ze demokracie je odpovednost. To vidim dost casto. Obvinujte pak sam sebe a ne druhe...

0 0
možnosti
MVK

aadler

12. 8. 2009 19:49
Proc?

Podivne. Kdekdo muze tvrdit, ze Zeme je hranata, a nic se nedeje, zatimco verejne vyslovena pochybnost o holocaustu zaklada skutkovou podstatu trestneho cinu. Proc tomu tak asi je....?

0 0
možnosti
J

jirkaknop

12. 8. 2009 19:59
Re: Proc?

Protože hranatost Země nezabila miliony lidí..a pokud by nějaký přírodní úkaz zabíjel,pak nikoliv vědomě..

0 0
možnosti
SZO

standa z Ostravy

12. 8. 2009 19:33
Dotaz.

Existují i donucovací prostředky, než je násilí a podobné prostředky? Pro jistotu to zjemním donucovacích prostředků, na podrobovací nástroje.

Všiml jsem si, že hodnotíte v této věci míru podrobení pomocí svobody. Nejsem si jist, kde jsou ty línie. Někteří mají dojem, že si mohou dělat to co chtějí. Já nesouhlasím s tím, že je vodná společnost, kdy si někteří mohou dělat co chtějí. Zbytek se musí podrobovat. V tomto smyslu není nikdy svobody.. Nechci býti idealistou, ale ty časté extrémy, nad kterými se jen mávne rukou, to nepřipadá jako svoboda. Jestli si mohu říct své názory a výtky k nesprávnostem a nejsou uplaťněny, pak to není svoboda. Když 100 tis. lidí nesouhlasí s bezprávím, neděje se nic. To není svoboda společnosti, nýbrž jedince.

0 0
možnosti
S

Semper2

12. 8. 2009 19:02
Vůči tezi, že to tak "bylo za každého režimu" mám

výhrady, ale jinak souhlas a karma ;-)

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

12. 8. 2009 19:09
Re: Vůči tezi, že to tak "bylo za každého režimu" mám

Máte pravdu v USA tomu tak po nějakou dobu nebylo a i dnes je tam možnost vyjádření názoru nejsvobodnější.

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!