Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PP

Petr PATRYK

31. 8. 2010 10:36
kurz

Pane Vasicku, nemyslite, ze postupny ekonomicky rust Ciny zvysi naklady cinske vlady na udrzovani nerealneho kurzu meny nad unosnou hranici a cinska mena raketove poskoci nahoru, aby tak vyrovnala nerovnovahu (pokles ceny doluru vuci juanu v podstate sam castecne znehodnoti cinske pujcky do USA)?

0 0
možnosti
LU

pidla

25. 7. 2010 12:04
Pravda

a díky za rozbor, závěr je optimistický pro všechny normální lidi.R^

0 0
možnosti
S

stepulka

18. 7. 2010 19:55
:)

R^...

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

21. 7. 2010 20:56
Re: :)

dík

0 0
možnosti
M

marionlake

17. 7. 2010 10:42
opět karma

skvěle napsáno

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

21. 7. 2010 20:56
Re: opět karma

dík

0 0
možnosti
PK

ketr

16. 7. 2010 14:54
dotaz

jak nebezpečná je pro evropskou zemi s výrazně dominujícím sektorem služeb konkurence čínského průmyslu?

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

16. 7. 2010 15:44
Re: dotaz

no když už číňani žádnou konkurenci mít nebudou tak si s cenami budou moct dělat co budou chtít a to se vám líbit nebude  tak jako tak

0 0
možnosti
SS

sovjetskij sjekundomjer

16. 7. 2010 5:28
Skvělé, skvělé

Jedním článkem jste fundovaně shrnul mé smíšené, nejednoznačné, neusměrněné pocity...

Jako laik jsem rád, že jsem si konečně přečetl něco,  co mě trochu utvrdilo v mém nahlížení na současný svět. A ne jen plytké mediální články o předpovědi 1%ního růstu HDP, "konci" ekonomické krize apod.

Teda, nechci aby to působilo, že jste novým vyvoleným, jehož prostřednictvím nás Bůh spasí a já členem vaší sekty :-), ale opravdu mě ten článek zaujal. Karma! R^

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

16. 7. 2010 20:44
Re: Skvělé, skvělé

dík

0 0
možnosti
V

V.Hamral.ml

15. 7. 2010 23:51
Výborné a optimistické

Narovnání cen v rámci globálního socialismu (pokud celosvětová ekonomika stojí na dluzích, je logicky socialistická, neboť upřednostňuje člověka před realitou) přinese určitě pokles životního standardu pro určující skupiny, tedy pro dnešní 'vyspělý svět', což byl dosud VŽDY důvod k agresivitě a poslední, světová válka vzešla opět jen a jen z ohrožení životního standardu jediné země. Nyní těch zemí bude víc. Tedy riziko přechodu od 'světové' k 'totální' a to opravdu nejsem fanoušek dramatizace. Jen vycházím z historie a jejích trendů. JEDINÝM funkčním řešením je, že Zlatá říše a její vazalové přejdou od skryté k faktické dominanci v rámci planety a pak by mohlo dojít k jakési pseudopartyzánské soudržnosti dnešního 'vyspělého a demokratického světa', který by vzájemnou podporou udržoval právě ten jen pozvolna klesající standard v potřebě konkurovat novému vládci. Pak by to opravdu nemuselo tak bolet, ale kapitalismus tak jak se ho dnes učí děti by samozřejmě nefungoval:)

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

16. 7. 2010 0:21
Re: Výborné a optimistické

Dík. Rizika také vnímám. Z hlediska mocenského vlivu jsou zajímavé i některé motivace mocných. Ti co mají investováno v Číně. A ti finančně nejmocnější mají svá aktiva (reálné továrny či investiční podíly) v Číně. Ti mají enormní zájem na dalším otevírání euroatlantických trhů Číně. Likvidují tím nepřímo i své domácí konkurenty, kteří včas nepřenesli kapitál do Číny. Obávám se, že spíše dojde k přesměrování motivace. Úspěšný bude ten, kdo dokáže cokoliv prodat Číně. Čínský trh roste rychle a má kam růst. Zvyšování životní úrovně se tam nezastaví. Když miliarda chudáků utratí o jeden dolar navíc je to miliarda dolarů. Pokud přijde rozvoj Čínského trhu včas vyvolá to celosvětově velkou spotřebu a poptávku po práci. Investoři se budou maximálně snažit o takový vývoj. Ochrání tím své investice. Vůbec není vyloučeno, že se propt hoši z Bildelbergu snaží nákladně oddalovat kolaps.

0 0
možnosti
PO

POToole

15. 7. 2010 21:11
Já mám informace

konkrétně o Číně trochu jiné, pro mnohé americké výrobce začíná být Čína už moc drahá a pomalu ale jistě nejen že přesunují výrobu jinam, ale dokonce jí začínají pomalu i vracet do Států. Zatím to jsou jen první vlaštovky, ale myslím si, že se to pomalu a logicky začne vyrovnávat tím víc, čím více si stávkující Číňani vymohou svá "práva". Když k tomu přičtu stávající hypoteční bublinu v Číně, řekla bych, že jsou to oni, kdo stojí před velkým problémem...

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

15. 7. 2010 22:23
Re: Já mám informace

Reálná ekonomická čísla jsou jiná. Mění se i stav migrace z USA a Evropy do Číny. Nicméně souhlasím, že je čínský trh také stimulován pomocí rostoucího zadlužování. U nich je však toho "materiálu" k nafukování bubliny řádově více než si dokážeme připustit. Každá taková dluhová bublina praská v okamžiku nemožnosti dále půjčovat. A oni jsou se zadlužováním někde tam, kde my jsme byli v roce 2000.

0 0
možnosti

lost

15. 7. 2010 20:31
ano

...jenže bohatí přijdou o peníze, takže celá habaďůra ještě pojede. jediná klika je (možná), že spadáme pod německou zonu, a máme trochu disciplínu....(možná je lépe, si ještě užít)

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

15. 7. 2010 21:02
Re: ano

Téměř celý sever je v případě kolapsu peněžně dluhových systémů vcelku odolný. Bohužel však energeticky závislý. Ekonomiky se v důsledku více uzavřou, výhodnější bude regionální směna (rizika směny vzrostou) - matematickým důsledkem bude koeficient civilizačního prostoru - počet lidí, kteří se využitím zdrojů v regionu dokáží uživit.

Jih má nevýhodu v tom, že se účastní na směně převážně zbytnými produkty. 

0 0
možnosti
W

www.cestazkrize.cz

15. 7. 2010 19:29
Je jen otázka za jak dlouho

to letadlo spadne, kdy banky začnou brát lidem střechy nad hlavou, půdu a kdy ještě bude existovat půda nevyčerpaná pěstováním řepky. Navíc se obávám, že ten návrat na zem do reality nebude bez bolesti a ztrát na životech. Dobrý článek, lidé ho nebudou chtít číst, protože je příliš reálný. Lépe bych to nenapsal, ačkoliv se na svém blogu o to snažím...

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

15. 7. 2010 19:49
Re: Je jen otázka za jak dlouho

Dík. Jednoduché to jistě nebude, ale změny ve společnosti jsou naprosto běžné.

0 0
možnosti