Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IV

Ivo Vašíček

17. 9. 2008 16:39
Pro starou káru

Najděte si odstavec „Proces, kterým banky vytvářejí peníze je tak jednoduchý, že to nejde na rozum.“ Profesor. J. K. Galbraith 

http://www.mwm.cz/clanek1.php?id=1273&pjmeno=&kredit=&p1=

0 0
možnosti
L

Luborka

18. 9. 2008 10:11
Re: Pro starou káru

Peníze berou na sebe hodnotu jako peníze jen proto, že my všichni je akceptujeme, když nakupujeme a prodáváme.......Čistě obecně vzato, všechno je prakticky bezcenné, pokud chybí akceptace.V okamžiku kdy vyrábíme virtuální peníze jakou cenu má člověk a jeho produkce? Proč je potřeba zlato nebo energie aby bylo čím krýt papírky, které pak akceptujeme? Proč jednoduše neakceptujeme člověka. Dnešní situace zní v podstatě tak: nemáš-li peníze nelze - tě akceptovat. Je jedno, že si produkoval, nebo produkuješ, neumíš-li akumulovat, nelze tě akceptovat.A jestli akumuluješ a svěřuješ výsledky své produkce jiným, kteří si hrají a neumí akumulovat, tak tě nelze akceptovat, protože hazarduješ a nemáš na to dost akceptovatelných virtuálních papírků. Otázka zní, co s tím teď, a co pak? Jak se má obyčejný poloakceptovaný člověk orientovat v tomto mišmaši ekonomických triků a virtuality? Jaký je zájem společnosti aby měla prospěch z toho co vyrobí její lid, místo toho aby se zadlužovala?

0 0
možnosti
VH

Stará kára

17. 9. 2008 11:36
Pane Vašíčku

můžete mně laskavě říct, co je na pravé (pasiva) straně bilance banky, která půjčuje "virtuální" peníze?  Já bych řekl. že půjčky plus hotovost (resp. peníze ne účtě) na straně aktiv se musí rovnat vlastnímu kapitálu a vkladům střadatelů na straně pasiv. Čím jsou vklady střadatelů v bilanci nahrazeny? 

Jistě - pokud víte o čem mluvíte - mě rád poučíte. Předem děkuji. Kára

0 0
možnosti
DS

Streit

17. 9. 2008 12:34
Re: Pane Vašíčku

V pasivech jsou závazky vč. vkladů, v aktivech jsou pohledávky vč. úvěrů, takže to na papíře pasuje. Ale když jsou nelikvidní, je průšvih. V bance se proto počítá kapitálová přiměřenost, ale zase je to jen ukazatel. Jistota žádná.

0 0
možnosti
RR

rezjir

17. 9. 2008 11:28
Nezdá se mi, že

by objem úvěrů poskytnutých jednotlivcům a firmám v české ekonomice převyšoval významným způsobem objem vkladů jednotlivců i firem v bankách.

Uvítal bych, kdyby autor článek o tuto kvantifikaci doplnil,aby bylo možné bavit se konkrétně.

0 0
možnosti
DS

Streit

17. 9. 2008 11:37
Re: Nezdá se mi, že

Musíte započíst i všechny termínované obchody, future, deriváty apod.

0 0
možnosti
DS

Streit

17. 9. 2008 9:37
Ano, karma

Já ví, co s tím boháči a bohaté státy udělají: sedlák si za pány zlomí nohy. Oni "natisknou" peníze nebo nekryté oblikace a celý svět to zaplatí, nás nevyjímaje. Finanční krize už nám klepe na dveře. Ještě, že aspoň nemáme EURO.

0 0
možnosti