Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MN

Forrrest

30. 7. 2009 20:01
Mýlíš se

Evolučně nejvýhodnější je utváření co největších společenství, chránících zájmy jednotlivce. Jedinec přijímá určité nevýhody (nutnost usměrňovat své pudy), aby mohl využívat výhod, které mu společenství poskytuje (usnadnění uspokojování pudů). Čím větší spol., tím silnější - lepší - tím větší možnost uspokojovat své pudy.

Historie lidstva popisuje náš (velmi bolestivý) přechod od menších, vzájemně konkurenčních společenství... k větším, kooperativním.

USA, NATO, EU...

Podle mě máme (jako lidstvo) to nejhorší za sebou (z výše zmíněného hlediska). Sice si zase můžeme pohoršit... ale víceméně jen lokálně, ne celosvětově. Musíme být prostě optimističtí!;-)

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

30. 7. 2009 22:33
Re: Mýlíš se

to je jen ideologické přání s logikou a fakty nemá nic společného. Největší společenství je v Indii a Číně. Kdyby v Číně neregulovali porodnost budou jich dvě miliardy. USA jsou před občanskou válkou a bez ní směřují ke komunismu. NATO se stává postupně bezzubým spolkem kibiců. EU buduje socialismus a ničí vlastní obranyschopnost. Všechny ty socialismy končí krachem, děje se to i s tímto. skončí to 100% zdaněním a stejně to nebude stačit pro splnění požadavků těch, kteří chtějí péči státu. Některé typy zvířat žijí ve smečkách, stádech, či tlupách, nikdy však neživí nesoběstačné jedince (tedy kromě mláďat). Vymírání neschopných (nepřízpůsbených) je zcela zásadním a hlavním principem evoluce. Bez přírodního výběru je to vždy degenerace, tedy s výjimkou šlechtění, či genetických úprav (v takových případech to však může být degenerace skrytá). Vytváření společenství nemá s evolucí naprosto nic společného.

0 0
možnosti

radek.stembera@volny.cz

29. 7. 2009 1:05
důmyslný rytíř de la Mancha

už Cervantes před mnoha lety viděl svět který nesvědčí jednoduchým a správným řešením rytířů ,ale spíše lůze. Dnes už dokonce není "správné" jednání ani teoreticky "správné" dnes je lůzovitost zákon. Jakékoliv připomínání PRAVD o historii a vývoji lidstva... je politicky nekorektní. Konkurence, průmysl , venkovská zabíjačka a dokonce i LOGIKA jsou novodobé PORNO. JIž při pouhém pomyšlení na PRAVDU se dnes "noví lidé" otřesou hnusem.

0 0
možnosti
M

medovec

28. 7. 2009 12:12
Karma.

Zajímavý postřeh, dobré na zamyšlení. Mám pocit že naše "západní"společnost tak bezmezně uctívá sebeobětování jako nejvyšší morální hodnotu, že ani bojovat nebude, jen v tichosti zanikne.

0 0
možnosti
C

Curious

27. 7. 2009 22:04
Karma

R^

0 0
možnosti
K

kaktusak

27. 7. 2009 22:01
Lidé by měli spolupracovat,

protože tak lépe mohou čelit konkurenci ostatních druhů.

0 0
možnosti
NB

j@ck

27. 7. 2009 22:10
Re: Lidé by měli spolupracovat,

presne tak R^ kdyz je zivot jen soupereni, tak nechapu proc se vsichni neustale jen nemydlime klackama po hlave a nejdeme si po krku? Ze by bylo evolucne vyhodnejsi se sdruzovat do vzajemne kooperujicich skupin, ktere si vzajemne poskytuji ochranu, mohou spolecne ziskavat zdroje atd? Pokud je to tak, pak neni popis spolecnosti a pridy zalozeny jen na boji o preziti dokonaly a uplny, ale je treba tento aspekt zduraznit. To se panu Vasickovi moc nedari a to mu taky casto vycitam. Proto pisu dole, ze je to jen pul pravdy

0 0
možnosti
M

Mufu

27. 7. 2009 19:37
Uchopitelné

je dneska ledacos,ale pochopitelné málo co.Hlavně že v tom máte,kluci,jasno.8-o

0 0
možnosti
NB

j@ck

27. 7. 2009 19:41
Re: Uchopitelné

no hlavne ze ty sis pohral se slovicky, ale jinak nesdelil vubec nic, jen zabiras misto v diskuzi kvalitnejsim prispevkum ;-D

0 0
možnosti
NB

j@ck

27. 7. 2009 19:18
haha

jen jsem videl nazev clanku, uz mi bylo jasne, kdo je na 95% autorem. Jinak vetsich vyhrad nemam, spis jen to same, co rika Vita dole. Aplikovat socialni darwinismus na lidskou spolecnost (a vlastne i prirodu) je jen pul pravdy.

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

27. 7. 2009 18:55
V zásadě máte pravdu...

... i když slabinou těchto teorií, založených na sociálním darwinismu, je velká míra zjednodušení barvité a komplikované reality. Ale některé hlavní zákonitosti jimi popsat lze. Jsou pak lépe uchopitelné.

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!