Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Libor

7. 11. 2007 5:59
Tak ti, panáčku nevím...

Žiju tady - v Pákistánu už devátý měsíc a tohle je opravdu, řekněme, hodně zvláštní názor.

Musarraf před vyhlášením vyjímečného stavu nechal pozatýkat cca 1000 představitelů opozice, jeho krok rozhodně nebyl motivován upevněním demokracie, nýbrž zcela jasně souvisel s jeho slibem, že po znovuzvolení prezidentem ihned složí funkci velitele armády (to btw sliboval už po puči, který tu provedl).  Vyjímečný stav nemá žádný jiný význam, než mu dát argument, proč tak nehodlá učinit -v rozporu s Ústavou .  Situace je v rámci možností a zvyků klidná a  senzační články redaktorů českých novin jsou naprosto mimo mísu. nestřílí se tu nijak víc ani míň, žádná omezení pohybu, Islámábád normálně funguje. Lituji, ale  Pákistán je naprosto jiný, než vy píšete. Ale i tak: Pěkný den do Česka

Libor  -  Islámábád - Pakistán

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

7. 11. 2007 8:34
Re: Tak ti, panáčku nevím...

O upevňování demokracie jsem nic nepsal, naopak.  Nevím zda se záběry z bojů o rudou mešitu natáčely na Barrandově nebo pocházejí skutečně s Islamabádu. Taky netuším, zda informace o tom, že na severozápadě splývající území Pakistánu s Afganistánským severovýchodem je ovládané v obou zemích radikálními Islamisty jsou pravdivé. Nebyl jsem tam. Od lidí kteří tam byli jako Vy však vím, že současný systém se hroutí právě proto, že se začalo s demokracií laškovat, o tom že by v té zemi nějaká demokracie mohla fungovat silně pochybují.

0 0
možnosti

žába

6. 11. 2007 10:59
ale ne...

v pakistánu byly problémy mnohem dřív než se vůbec nějakej madrid a NY staly. Jsou tam problémy prakticky neustále, je to dobře vidět na jejich vztahu k indii a indie k nim.

0 0
možnosti

Jaroslav Kubacek

6. 11. 2007 10:50
To byl nazor hodný článku v blogu???

Tak nevím nečtu tyhle blogy často ale tenhle mě docela zaskočil. Pakliže prezident Mušaraf (dle tvého článku) poslední ochránce míru, dobra a poslední hráz před vlnou terorismu v celém -istán regionu potřebuje zvláštní pravomoc k potlačení vlny extrémismu tak proč nechává zavírat televize a opoziční politiky a soudce ústavního soudu? Jednoduše protože se jedná o autoritářského vládce, který se dostal k moci převratem a to zcela v souladu s nejlepšími tradicemi této ale i okolních zemí. Jediný důvod proč je Pákistán viděn růžovějšíma brýlema než ostatní -istán  země je fakt, že se jedná o dlouhodobého a důležitého spojence USA v regionu. Přirovnávat celou situaci k roku 1938 mi přijde velmi hloupé. Stejně jako tvůj nápad pouštět se na blogu do diskuze na téma mezinárodní politika a stejně jako můj nápad na link na tvůj blog kliknout. :-/

0 0
možnosti

ivo vašíček

6. 11. 2007 11:16
čteš co není napsané

Ty už máš asi vše dopředu nalinkované a lidi naskládané do škatulek. Jinak si nedokáži vysvětlit tvé vývody o dobru a mírotvorcích. V některých zemích může fungovat pouze autokracie. V Iráku byl za Sadáma klid a v Libyi je taky, stejně jako v Saudské Arábii. Na popravištích prostě zemře méně lidí než při neustálých nepokojích. Je to kruté, ale je to prokazatelný fakt. To, že Hitlera zastavil až Stalin je taky fakt, proto to srovnání.

0 0
možnosti
HP

DollyBastard

6. 11. 2007 10:45
z poloviny je to diskuze paranoidnich lidi

bububu, sme ohrozovani z vychodu, zapadu. Vsude kolem nas sou bubaci v mundurech! musime svolat narodni jednotu a probudit blanicke rytire, jinak bude zle! Ti prohnani teroristicti sakali pomalounku, polehounku a velmi promyslene zacinaji ovladat cely svet. Musime je zastavit driv nez budou mit 1/1500 jaderneho arsenalu USA. Pomooooooc zachrante nas nekdo, za ci sukni se mame schovat? za tu americkou nebo za tu ruskou? Amici maji hamburgery, ale Rusaci zase ropu a plyn. To je tezky rozhodovani, hlavne at uz sme za nekym schovany a odtud muzeme hrozit tema nasima smesne malyma pestickama "jen pockej lotre, my sme ceska republika, my ti dame do frnaku!"

Co si nalhavate? Ze sme neco extra na geopoliticke scene? Pakistanci, Iranci a jini prd vedi kde lezi ta zoufale neskodna ceska republika. Kazdej na nas prdi, tak proc se vztekat? Lepsi je toho vyuzit. CR je jendim z nejbezpecnejsich mist na svete, tak se do niceho netlacte, pokud na to proste nemate!

0 0
možnosti

Tomáš Fiala

6. 11. 2007 11:23
Re: z poloviny je to diskuze paranoidnich lidi

Co je to za blbost?! Právě proto, že jim je lhostejné, co je to Rakousko, Belgie, Česká republika. Tady vůbec nejde o dávání někomu do frňáku. V tom je ten ohromný rozdíl. Pokud však nebudeme spolupracovat a nebudeme mít v ruce dostatečnou sílu (jinde jistě rád operujete argumentem odstrašujícího účinku, třeba u trestů za zločiny, že?), tak se můžeme nadít, že začne dávat někdo do frňáku nám tou 1/1500 arzenálu USA a my nebudeme mít ani tu pomyslnou máminu sukni. Natož něco adekvátního nějakým 2, 3 raketkám "vyplivnutých" nazdařbůh směr Evropa padni kam padni - stejně jsme pro ně všichni stejní křesťanští psi.

Klidně si strkejte hlavu do písku. A věřte, že ti, co se o něco snaží, se o tu Vaši prdýlku takto vystrčenou proti sluníčku postarají. A to i přes to, že pak vystrčíte hlavu z písku a pronesete jiný "hlubokomyslný" blábol.:-)

0 0
možnosti
HP

DollyBastard

6. 11. 2007 10:16
to se nas netyka

:-P

0 0
možnosti

Jášek

6. 11. 2007 9:33
Začalo to...

Dobrý den, nic nového ! My co se snažíme zodpovědně přemýšlet jaký stát necháme svojim dětem víme, že ještě před porážkou SSSR v Afgánistánu s e sešli různí imánové a vyhlásili válku západu až do doby: ...než zelený prapor Islámu zavlaje nad prohnilou západní civilizací..Jeden z účastníku se jmenoval bin Ládin a bylo to v dobách kdy západ financoval boj Afgánců proti SSSR! Žádná Bhutová nezabrání dalším akcím proti nám!! Už proto že jako žena má v muslimské zemi poloviční hodnotu a režimem uznaný mozek pouze na jednu věc. Doplň si sám na co!  Braňme se a donuťme evropské politiky k obraně naší civilizace. Zatím v dějinách nic lepšího nevzniklo. Jášek

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

6. 11. 2007 9:32
pro zajímavost některá fakta

jaderné zbraně Pakistánu:

http://www.pakistanidefence.com/index.php?option=content&task=view&id=59

vojenské aktivity s poslední doby:

http://www.defence.pk/news/publish/

0 0
možnosti

Barry Goldwater

6. 11. 2007 8:36
Mušaraf má strach, ro je vše

Myslím, že v Pákistánu nejde o vypuknuvší střet s islamisty, ale o akutní nával strachu Mušarafa z toho, že by nemusel být ve volbách zvolen. Rozhodování nejvyššího soudu o  legálnosti jeho kandidatury a příjezd populární Bhuttové ho očividně zneklidněly. Teď jde jen o to, aby natropil co nejmenší škody, ale to se mu asi nepodaří. 

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

6. 11. 2007 9:26
To je také pravda

Za Mušarafa se celkově zlepšil život v Islamabádu a větších městech. Oblasti, které jsou mimo kontrolu oficiální moci se stále zvětšovaly. Boj proti teroristům znepříjemňuje lidem život (zejména na severozápadě). Opoziční kampaně staví Mušarafa do role kolaboranta USA (což je v podstatě pravda), přesto měl stále dostatek příznivců. Ti ho však berou jako menší zlo, nevěří tomu, že by někdo jiný dokázal vzdorovat rostoucímu tlaku islamistů. Poslední vývoj však začal ukazovat, že ani on už situaci nezvládá. Pokusy o demokracii celou zemi destabilizují. Vzhledem k sílícímu terorismu je Pakistán prakticky ve válce. Pro válečný stav je demokracie pohromou. Nicméně vyjímečný stav naštve prakticky všechny. Takže lze předpokládat, že případné demokratické volby uskutečněné pod tlakem by dopadly podobně jako v Palestině. Jedinou šancí pro udržení míru je posilování Mušarafovy vojenské diktatury. Je to totiž jediný systém, který dokáže v muslimských zemích udržet radikály "na uzdě".

0 0
možnosti

já jsem tam byl naposled v zář

6. 11. 2007 0:45
zajeď si tam a pak mluv

Hele strejdo!

S islamisty tam mají problémy v podstatě už od začátku Pákistánu. V podstatě věčně běží přetahování o vládu mezi civilní mocí, generály a islamisty.

Přeji, abyste mluvil o věcech, kterým rozumíte!!! Kolikrát jste tam byl za poslední rok? Kolik tam máte přátel? Nebo se jděte vycpat!

0 0
možnosti
JK

KKK

6. 11. 2007 0:00
Další "inteligent"

který dřív píše než čte. Račte si laskavě přečíst Švejka, pane Müller.

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!