Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
P

Parabellum

9. 8. 2009 21:51
To autor

Doporucuji knihu autora

Roger Penrose - Makrosvět, mikrosvět a lidská mysl - to bude neco pro Vas;-);-)

0 0
možnosti

radek.stembera@volny.cz

8. 8. 2009 21:34
děj

nevím jestli se nepletu, ale nás ve fyzice učili, že přidáním rozměru se odstraní děj. Myslím třeba tzv. stavový prostor. Za předpokladu deterministického světa (a to asi ten váš je) , tím že čas nahradíme "rozměrem" je všechno dění vlastně 4D tělěso stavy vesmíru 3D jsou jeho řezy. Je to vlastně jen takové hezké "grafické" vyjádření toho že deterministický vesmír je "fixní" (danný). Jakékoliv diskuse a pokusy o porozumění v takovém vesmíru jsou jeho předurčenou součástí. Je to jedna možnost - smutná možnost.. Já nevěřím v deterministický svět a myslím že jeho nedeterminismus je uložen v jeho základu, ... není zcela aproximovatelný matematikou a možné je naopak cokoliv. Tím že vesmír vnímáme a snažíme se mu porozumět ho přetváříme. Informace je zářez do klacku (mozku). Vnímání není měření. Měření je činnost kterou dělá stroj. Stroj (ideální) je model. Měření je model. Nemá s realitou nic společného. Vnímání je realita.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

10. 8. 2009 11:40
Re: děj

Můj determinismus není s vaším nedetermismem v rozporu. Jsem přesvědčen, že zcela vše je zcela determinováno, ale že je zcela vyloučené předurčenost zjistit (uvědomit si). Veškeré snažení živých organismů spočívá ve snaze predikovat. Kdyby se někomu podařilo predikovat veškeré dění-celý vesmír je to totéž, jako když ho stvoří - existovala by pouze ta predikce a ta je tím vesmírem. To co z pophledu jedné kauzality vypadá jako náhoda (tedy vstup), je z pohledu jiné kauzality rozhodnutím.

Rozhodnutí může být považováno za výsledek činnosti stroje (poznatelná kauzalita) nebo vůle. Vůle souvisí s vědomím (chci, nechci). Vůle může vyplývat s raconality (poznatelná kauzalita) nebo z víry. Rozhodování na základě víry je určitou komplikací - je iracionální a nemá příčiny v kauzalitě časoprostoru. Zkuste se zamyslet nad tím, proč je vůbec člověk schopen víry. Tedy, že je schopen zcela iracionálního chování.

0 0
možnosti
NB

j@ck

8. 8. 2009 9:45
-

Uvedomovani nespotrebovovava zadnou fyzikalni energii obsazenou ve smyslovych podnetech (excitace elektronu rhodopsinu dopadajicimi fotony se sice deje, ale mozek ani vedomi z toho nijak energeticky netezi). Cely mozek a vsechny procesy v nem berou energii z biochemie bunek, jehoz zakladem je Krebsuv cyklus produkujici ATP, glukozu a volne mastne kyseliny. Tvorba myslenek je energeticky narocny aktivni proces - jen udrzovat polarizaci bunecnych memebran pomoci Na/K-pump stoji nervove bunky spousty energie.

Dale na myslenkach nevidim nic nehmotneho. Kazda myslenka ci vjem je urcity vzorec neuronalni mozkove aktivity energeticky pohaneny ATP. Informace je zprava o rozdilu zakodovana v techto neuronalnich vzorcich a nesouvisi primo s fyzikalni energii (spis je kodovana pomoci toho vzorce). Proto myslim ze teze o vyvoji vesmiru k nejakemu supervedomi nemuze nikdy nastat. Zabranil by tomu jednoduse i druhy zakon termodynamiky.

0 0
možnosti
T

ten.jenz.bloudi.svetem4@seznam.c

8. 8. 2009 18:35
Re: -

Tedy všechno popisuje kvantova elektroddynamika a z ní vypadlé maxwellové rovnice. ;-)

0 0
možnosti
G

genez.

8. 8. 2009 9:33
Paradox

Není třeba tyto věci řešit, jelikož jsme součástí dávno vyřešeného! Je to zbytečné plýtvání energie.

0 0
možnosti
L

Luborka

8. 8. 2009 5:15
Rovina

Říkáte...."Uvědoměním dochází k výměně informací mezi hmotným a nehmotným světem(není myšleno spirituálně), bez výměny energie"..........Jak může dojít k výměně informací, když se nevymění energie? Tvrdíme-li, že energie je informace. Takže buď nedochází k výměně, nebo k ní  dochází,a pak  je v podstatě irelevantní mezi čím. Pokud nedochází znamená to, že příčina je důsledkem a tím se prokazuje, že vše co je, už bylo a tím se dostáváme do spirituální roviny, takže dochází k výměně, jinak bychom si to nemohli uvědomit  v jiné rovině. Uvědomění je také informace pro jinou rovinu;-)

0 0
možnosti
T

ten.jenz.bloudi.svetem4@seznam.c

8. 8. 2009 6:36
Re: Rovina

Souhlas.

0 0
možnosti
PK

dolch

8. 8. 2009 0:34
Souhlasím, Ivo

zvláště s touto větou: "S růstem uvědomování, tedy musí narůstat pohyb hmoty." - to myslím můžeme denně pozorovat s nárůstem kamionové přepravy (i když teď v době krize, zdá se, uvědomování zase trošku klesá). :-)

0 0
možnosti

lost

7. 8. 2009 22:06
dobrý mix odborného jazyka s veřejným

tzv.kýč.

0 0
možnosti
T

ten.jenz.bloudi.svetem4@seznam.c

7. 8. 2009 21:49
Nedalo se to shrnout pod název

"zákon zachování energie"?;-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!