Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

kaktusak

1. 2. 2010 3:01
V současnosti je ochrana práva na majetek důležitá,

ale problém je, že nefunguje. Spousta lidí přišla o majetek v důsledku trestné činnosti, ovšem takto získaný majetek již chráněn je. Právě proto se nevyplácí pracovat a vzdělávat se, ne kvůli sociálnímu pojištění a daním.

Byrokratický absolutismus není jen záležitostí státu, funguje i v soukromých firmách. Některé dřívější státy bývaly v podstatě velkými soukromými firmami.

Přebytek pracovní síly nastal v Anglii počátkem 19. století, ale k žádnému vymírání nedošlo. Pak se snižoval, navzdory rostoucímu počtu obyvatel i rostoucí produktivitě práce. Proto taky rostly postupně mzdy. Sociální stát není ochranou před vymřením, ale před chudobou.  

0 0
možnosti

kaktusak

1. 2. 2010 2:30
Každý stát je založen na byrokratické diktatuře

Výjimkou byl středověk v západní Evropě a v Africe, kdy fungoval systém osobních vztahů. Co nasvědčuje nějaké změně? 

Vždycky jde ruku v ruce násilí se spoluprací a vzájemnou výhodností.

Majetková práva se týkají jenom záležitostí, kterých je nedostatek. Spotřeba potravin je konečná, populaci regulovat umíme, produktivita výroby roste, jednou bude hospodářství takové, že vyprodukuje dost pro všechny.

Vlastníci se bez nemajetných obejdou, ale nemajetní bez vlastníků také. Teď jde o to, která vrstva má tu moc, aby tak v případě potřeby učinila, a která vrstva tu moc nemá.

0 0
možnosti

Ivo Vašíček

1. 2. 2010 9:05
Re: Každý stát je založen na byrokratické diktatuře

S obojím v podstatě souhlas. Jen jedno upřesnění (a to se týká i mých nepřesných formulací v článcích). Nemajetní se bez vlastníků také obejdou, ale nepřežijí bez majetku. Ten je pomínkou přežití pro všechny, pocházejí z něj všechny zdroje, až na jediný (tedy pokud tím majetkem nejsou otroci).

0 0
možnosti

ladaUO

31. 1. 2010 19:31
lidstvo se vyvíjí (i když se to nezdá)

Dobrý text, ale bohužel (resp. bohudík) nepředpokládá vývoj lidské bytosti. Je pravda, že desítky tisíc let jsme se příliš nezměnili, neposunuli jsme se od sobectví ke skutečné lidskosti. Ale to neznamená, že to nemůže přjít a že to nepřijde. Ono nás to tam totiž chtě nechtě vede. Někoho dobrovolně, někoho přes nemoci, bolesti a utrpení, války, vyčerpání zdrojů... Píšete, že "Touha většiny lidí po okamžité spotřebě je zcela přirozená a lze ji omezit pouze násilím". A co když člověk dojde do bodu, že pochopí, že vlastnit a spotřebovávat na úkor druhých, být nezodpovědný k "Celku" ho nečiní šťastným? Světe div se, někteří už to pochopili, dobrovolně se uskromňují, pomáhají druhým, rozdávají ze svého, protože vědí, že čím víc dají, tím jsou vlastně bohatší a tím víc také dostanou. Nešťastnými nás nedělá nedostatek (majetku, peněz..., ale lpění na těchto hodnotách). To není iluze, to je jeden ze základní zákonů, které fungují v celém vesmíru :-).

0 0
možnosti

Ivo Vašíček

31. 1. 2010 20:10
Re: lidstvo se vyvíjí (i když se to nezdá)

V zásadě s Vámi souhlasím. Nepodceňuji změny mentality člověka, ale také je nepřeceňuji. Ostatně i dnešní stav světa je do značné míry ovlivněn odlišností mentální úrovně lidí v různých regionech, kteří spolu však obchodují na globalizovaném trhu. Různé ideologické a politické koncepty vyžadují vždy nějakou minimální mentální úroveň obyvatelstva. Velice často bývá tento faktor příčinou selhání. Potom se říká, systém byl dobrý, ale lidi to zkazili. "Dobrý" systém má dobré výsledky, a těmi jsou zcela jednoznačně spokojení lidé.

0 0
možnosti

radek.stembera@volny.cz

30. 1. 2010 21:02
komitologie

... zkuste si dat do googlu "komitologie". První odkaz mně to hodilo z cs.wikipedie a je hodně zvláštně veselý. Cituji: "Slovo evropského žargonu Komitologie označuje konzultační postupy v Evropské unii, jež v různých správních a expertních výborech hledají soulad mezi Evropskou komisí a členskými státy při provádění opatření."

.... myšleno zcela vážně...chvíli mi nebylo jasné co s tím má společného Parkinson a tak jsem si vygoogloval "Cyril Northcote Parkinson" a na stejné wikipedii mne to nalezlo to co ve clanku pise pan Vašíček...tedy, že Parkinson je kromě svých zákonů zakladatelem Komitologie...

0 0
možnosti

radek.stembera@volny.cz

30. 1. 2010 21:03
komitologie .... dokončení

. ...tak teď nevím, je svět tak srandovní od přírody nebo to té evropske unii navrhl používat nějaký srandista. Je to něco jako když jedete z Prahy do Plzně tzv. "po staré" cestě a projíždíte obcí Levín. Nedaleko po značce označující začátek obce LEVÍN je značka "choďte VLEVO". A aby bylo srandy více, ve stejné obci je obchod s nápisem "Počítače - Bazény" ... nechcete notebook... a co tak bazének pane? ;-D

0 0
možnosti

Nero

30. 1. 2010 13:56
Omluva

Stává se mě to.Někdy mluvím (píšu) a myslím,že je to jasné.

Není

0 0
možnosti

Nero

30. 1. 2010 9:45
Platí co jsem napsal k blogu Martina Kocourka

Články o něčem se přeskakují,inzeráty se čtou.

0 0
možnosti

Ivo Vašíček

30. 1. 2010 12:55
Re: Platí co jsem napsal k blogu Martina Kocourka

Nerozumím, nenašel jsem co jste psal k uvedeným blogům (našel jsem tam dva články zmíněného autora). Přistupuje k problému racionálně, ale naivně, dělá stejnou chybu jako komunisté, kteří se snažili před r. 1989 změnit stranu "zevnitř". Řešení existuje a jistě přijde, běh světa nekončí, ale v rámci současných ústavních pravidel to nebude.

0 0
možnosti

rezjir

30. 1. 2010 8:09
Fakt by mě zajímalo

do jaké míry by tato vaše téze obstála ve světle historie: "Právo na majetek je totiž příčinou existence majetku a dává jeho akumulaci smysl. Proto jsou státy s dlohodobě stabilními a silnými majetkovými právy bohaté a země se slabými a nestálými majetkovými právy chudé."

Např. antický Řím se zcela jistě stabilnějšími majetkovými právy to projel s v konkurenci s barbarskými královstvími.

0 0
možnosti

Ivo Vašíček

30. 1. 2010 10:17
Re: Fakt by mě zajímalo

To je prosté, nedokázali svůj majetek uhájit. Dokud ano bohatí byli. Trochu kontinuity zůstalo dodnes i ve Švýcarsku. Stabilita majetkových práv se neopírá o majetek, ale o víru v budoucnost. Majetek je sekundární, primární jsou ta práva. Tedy jejich reálné prosazení.

0 0
možnosti

jirkaknop

29. 1. 2010 17:39
Proč úpadek?

Myslím naopak, že vláda šlechty a otrokářů byla nahrazena nepřehlednou vládou byrokratů. A je stále ve větší konjunktuře.

0 0
možnosti

Ivo Vašíček

29. 1. 2010 17:49
Re: Proč úpadek?

Vy si opravdu myslíte, že ještě dlouho dokáží udržet svoji moc? Ekonomické zákonitosti jsou neúprosné. Bez zdrojů nelze přežít ani udržet moc.

0 0
možnosti

buh je velky

29. 1. 2010 17:35
ivo to pekne obaluje

ale hazi sirku do sudu s benzinem;-D

0 0
možnosti

Ivo Vašíček

29. 1. 2010 17:52
Re: ivo to pekne obaluje

Vše má své příčiny a je tak, jak má být.

0 0
možnosti

liuk

29. 1. 2010 17:08
Hezké

Jenom bych dodal, že ty prostředky byrokratické moci nejsou vytvářeny v tom byrokratickém systému samotném.

Jsou vytvářeny v rámci samotné společnosti a ta byrokratická moc je většinou jen přebírá, protože je nejvíce schopna je bez skrupulí plošně a napříč třídami uvést do chodu.

Jde o to, že v historii pořád přeskakuje moc samotného státu na subjekty, které nejsou s byrokratickým aparátem spojeny (např. ti vlastníci, firmy nebo dneska NGOs) a zase zpátky na byrokracii. Neustále se zvyšuje infrastrukturní závislost lidstva, ale střídá se, kdo zrovna tu mocenskou infrastrukturu má v rukou.

Ale je fakt, že jste v podstatě to samé napsal dole v reakci na pana Hamrala, jen na konkrétním případu dnešní doby.

0 0
možnosti

Ivo Vašíček

29. 1. 2010 17:54
Re: Hezké

Dík, ano žijeme v zajímavé době.

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!