Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LU

pidla

24. 8. 2010 13:25
Přestože s neexistencí důchodu

již počítám, tak tato věta .. Přibližování věku odchodu do důchodu k délce průměrného života je ve své podstatě pozvolným „vypnutím“ důchodového systému....mne teprve zasáhla natvrdo. Nastane to období, kdy se každý musí postarat o vlastní přežití?

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

24. 8. 2010 21:48
Re: Přestože s neexistencí důchodu

tisíce let se lidé starali o své přežití v rámci rodin. Dnes na zemi žije 7 miliard lidí. Státní důchodový systém je aplikován asi na 500 milionů, tedy ani ne na 10%, většinou ne déle než pár desítek let. Není to žádná katastrofa, jen selhání sociálně finančního experimentu.

0 0
možnosti
YX

Gorshok

23. 8. 2010 18:33
nejen uhájit ale i rozšířit

Koupěschopnost střední třídy v Číně rychle roste.  Při takovém tempu ale možná nebude stačit rozšiřovat silniční síť protože se ty auta do měst prostě nevejdou.

Přeprava pomocí 4 kol + spalovací motor zdá se zastaralá. Za sto let po panu Fordovi vlastně žádný pokrok. Leda rozšířit uzemí na úkor nějakého souseda s malou hustotou obyvatelstva, pokud nebude schopen si uhájit svůj majetek.

http://zpravy.idnes.cz/cinane-cekaji-v-dopravni-zacpe-uz-devet-dni-kolona-se-tahne-sto-kilometru-144-/zahranicni.asp?c=A100823_160641_zahranicni_btw

0 0
možnosti
H

Hulu

23. 8. 2010 17:42
reforma jako pozvolné vypnutí systému ...

velice přesné - i když poněkud mrazivé - pojmenování stavu

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

24. 8. 2010 21:59
Re: reforma jako pozvolné vypnutí systému ...

bohužel

0 0
možnosti

lost

23. 8. 2010 13:42
při vší úctě

... stále mne zajímá, kdy v úvahách zohledníte obrovské peníze ze zbraňového obchodu a organizovaného zločinu - narkoobchod, obchod s lidmi...ale asi by to nebylo hezké čtení ...:-/

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

24. 8. 2010 21:59
Re: při vší úctě

peníze jsou relativní, jsou pouhým informačním systémem. Důležité jsou reálné statky, nyní hrozí, že je za peníze nepořídíte a je lhostejné jak byly získány. Význam zbraní jako aktiva stále roste. V důsledku jsou to zbraně, které rozhodnou o tom, komu co bude patřit. Naprosto vždy tomu tak bylo. Je to naprosto logické, i když velice nepříjemné a v rozporu s pohádkami, kterým lidé věří (o vítězství slabých). Druhou světovou válku také rozhodly tisíce tanků, letadel a pum, včetně těch atomových a také krutost a nelítostnost vojevůdců. Je to krutá pravda, kterou se propaganda snaží zastřít.

0 0
možnosti
J

j.vrb

23. 8. 2010 11:01
poklidná krádež

Majetkové přerozdělení by se dalo provést i celkem poklidně a bez větších ztrát na životech. Stačila by k tomu obyčejná hyperinflace. k reálnému splacení dluhů by prostě nedošlo. ok, máte dluhopisy, tady za ně máte peníze a  rohlík  zítra bude státá miliardu, tak si s těma penězma třeba dlážděte.  Asi nejvíc by nad výsledkem splakali číňani a přestali by nám cpát drahý mizerný šmejd. taky by je to dost demoralizovalo pro další konání, utrhávání si od huby  a šetření.

A potom to celé rozjet znovu. za 20 let bychom se dostali do výchozího bodu.

Bohužel na toto řešení nikdo nepřistoupí, protože každý kdo by to měl prosazovat ví, že by na tom sám prodělal.

Všechny ekonomické krize jsou však malicherné proti krizi energetické. dosavadní ekonomické teorie počítají přírodní zdroje mezi neomezené. V žádné známější ekonomické teorii  se nepíše o omezenosti růstu a přírodních zdrojů. Dnešní přírodní zdroje  však  omezené jsou a to i v globálním měřítku. Je třeba vytovřit novou ekonomickou teo

0 0
možnosti
J

j.vrb

23. 8. 2010 11:11
Re: poklidná krádež

rii, která tento aspekt vezme v úvahu. Stejně jako se  armády připravují na minulou válku, ekonomové  nabízejí řešení  vhodná pro minulou krizi, kdy energie byla dostupná v neomezeném množství.

Prakticky celá Evropa funguje z uspořených zásob jiných regionů posledních 50 let a v současné době ty zásoby docházejí a země které je vyvážely začínají samy dovážet.

Do roku 2030 +- si budeme muset zvyknout na to, že energie nebude zdarma pro všechny, což si dnes umí představit málokdo.  Podle některých proroctví se kolem roku 2030 nějakému vědeckému týmu podaří využít  energii vakua a získáme tím pro současné  potřeby nevyčerpatelný neomezený zdroj. teoretické výpočty jak energii získat už zveřejňuje S.Hawking.

0 0
možnosti
-

-zebra-

23. 8. 2010 10:41
bohati potrebuji socialni system k tomu

aby mirnili socialni nepokoje. Ozebraceny clovek na hranici chudoby se bude bourit a neni daleko k dalsi revoluci. Cloveka co nema co ztratit prestanou zajimat prava bohateho na majetek a proste si vezme co chce. A neni se co divit, ja bych jednal stejne. Je otazka, kam to celosvetove zvetsovani propasti mezi bohatymi a chudymi nakonec povede. Stredni trida bude cim dal mensi, casem nastane bida. Lidstvo je premnozeno. A bohata vrstva bude mit ucinne technologicke prostredy a efektini armadu, takze ja vidim budoucnost jako dystopii. Svet pod nadvladou par mocnych oligarchu a la 1984

0 0
možnosti
AZB

Asocial z Berouna

24. 8. 2010 18:05
Re: bohati potrebuji socialni system k tomu

Nemate tak zcela pravdu.,doba diskensovskeho kapitalismu se uz nikdy nevrati,je vyssi produktivita a doslo k pokroku a vyvoji. Uzivit ty nemajetne na urovni zakladnich zivotnich potreb je velmi levne,spocitejte si,kolik stoji opravdu zakladni potraviny a jednoduche jidlo z mouky,lustenin apd. Najezeni lide nepujdou do ulic riskovat proti ostre munici,ale vzroste kriminalita,budou nepokoje a stavky,anarchii je mozne cekat jen pri uplnem kolapsu (ktery neni nemozny).

0 0
možnosti
K

kaktusak

22. 8. 2010 18:16
Člověk toho k životu moc nepotřebuje

V moderní době se všechno dá snadno vyrobit, a sice s minimálním využitím pracovní síly. Růst populace se ve vyspělých zemích zastavil. Dalo by se tedy očekávat, že se každý uživí daleko snáz, že bude možné pracovat kratší dobu. Jestliže tomu tak není, potom je chyba v systému.

Majetek: V minulosti pracující dostávali jen část svého výdělku, zbytek byl investován do národního majetku. Ten byl zprivatizován a teď jsou proto problémy s financováním důchodů. Obhájí tedy skuteční vlastníci (tvůrci) svůj majetek proti vlastníkům papírovým (privatizátorům)?

0 0
možnosti
PS

Paflik,

22. 8. 2010 19:00
Re: Člověk toho k životu moc nepotřebuje

1) vsechno se neda snadno vyrobit

2) chyba neni v systemu ale ve vasem snu, ktery nefunguje, protoze ostatni to chteji jinak

3) v soucasnosti take stat krade cast vydelku, pricemz ho "investuje" mnohem nehospodarneji nez by cinil ten kdo na tu cast musel vydelat

4) vlastnictvi majetku nijak nesouvisi s tim kdo ho vytvoril

0 0
možnosti
C

certik_bertik

22. 8. 2010 14:36
a to

říká člověk co tvrdí, duchovní vlastnictví je přežitek;-D

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

22. 8. 2010 16:30
Re: a to

Co já píši si může přečíst každý sám. Nejsou k tomu zapotřebí žádné vaše výklady. Jsou zcela chybné. Vůbec mě neznáte a mate evidentně potíže z chápáním psaného textu. Jste vůbec schopen zformulovat nějaký svůj názor? Vaše doměnky o tom co si myslím za názory nepovažuji.

0 0
možnosti
VV

SYETEY-KOTZOUR

22. 8. 2010 13:56
zajimave zamysleni

s kolapsem to bude nejspis tak ze stat zaruci jen zakladni potreby a vse nad bude na osobni odpovednosti. Ja to resim pravidelnym investovanim a rozumnym omezenim spotreby. Pokud nekdo vsechny sve prostredky utraci za drazsi dovolene ci drivejsi vymenu auta a zije bez rezervy, tak si bidne stari zaslouzi a lito mi ho neni;-)

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

22. 8. 2010 16:32
Re: zajimave zamysleni

Otázkou však je, zda ti "nezodpovědní" budou pokojně strádat a přihlížet "klidnému" životu těch "zodpovědných".

0 0
možnosti
VH

Totedyne

22. 8. 2010 12:51
...

"Dostatek „mladých“ je k ničemu, pokud neprodají svoji práci za cenu,

která umožní financovat jejich spotřebu včetně platby povinného

důchodového pojištění."

Autor by se mohl zamyslet i nad tím, že míra nezaměstnanosti ve státech s vyšší cenou pracovní síly není zpravidla vyšší, než ve státech chudších.Čím to asi je? Že by  odbyt firem, tj. potřeba zaměstnávat záležela taky na koupěschopnosti lidí ? Že by ta spotřeba (utrácení spotřebitelů) nebylo jen negativní.

Je rozdíl zda ušetřené prostředky leží ladem (protože firmy neinvestují), nebo díky odbytu firem mají možnost se otáčet v ekonomice, přinášet lidem práci a státu daně. To si naše vláda a pravicoví "ekonomové" neuvědomují a je otázka jak dlouho mohou lidi přesvědčovat, že za jejich deficity mohou socialisté a světová krize (v době rekordních prodejů aut a elektroniky do ciziny).

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

22. 8. 2010 15:02
Re: ...

a deficity obecně může státní moc kteerá přeroste nezbytnou únosnou míru.

Státy mají příliš moci a realizují ji tím že ovládají peníze. Především je třeba státu sebrat možnost vůbec nějaký majetek vlastnit.

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!