Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
K

kaktusak

4. 4. 2010 2:25
Na Západě se lidé v průměru měli líp už před rokem 1948

a platí to stále. Případná závist byla a je, správně řečeno, čistě subjektivní záležitostí.

Taky je zřejmé, že zděděná zaostalost, války a intervence se musely na Sovětském svazu nějak podepsat. Za vzor sloužilo, jak se tam lidé s problémy postupně dokázali vypořádávat.

0 0
možnosti

lost

2. 4. 2010 20:56
nebyla tu pestrost spotřeby

ale životní úroveň stoupala na východě i na západě . tyto časy jsou pryč .

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

3. 4. 2010 0:08
Re: nebyla tu pestrost spotřeby

Souhlas a v ČSSR narozdíl od Maďarů a Poláků i bez dluhů. Nižšší výkon se samozřejmě podepsal na infrastruktuře.

0 0
možnosti
T

tulda

31. 3. 2010 15:55
Vážený autore,

jsem stejně stár, možná starší. Během svého života před revolucí tj. do 40 let, jsem byl na dovolené v Jugo, Italie, Portugalsko, NDR, Západní Berlín, Bulharsko a Egypt. Doma jsem pravidelně jezdil na Lipno, Mácháč či na Vranovskou přehradu. Nikdy jsem neměl pocit, že mě někdo sleduje či na mě donáší. Nikdy mě nenavštívili soudruzi z STB, nechodil jsem k volbám, nebyl jsem ani v ČSM, SSM či v jiné politické straně. Mohu říci, že jsem prožil v naší republice bezvadné dětství, mládí i střední věk. Ke stáří se podivuji, co udělali překabátění soudruzi na modro s tímto státem. Přestože mám zajištěn svůj život prostřednictvím mého dědy navrácením nemovitého majetku, tak se domnívám, že život pro většinu národa byl v tom "špatném režimu" daleko lepší a spravedlnější, než je v současné době.EU

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

31. 3. 2010 16:03
Re: Vážený autore,

Já jsem nedostal devizový příslib, ten byl jen pro "vyvolené".  Nicméně velice dobře si pamatuji jak lidé obskakovali "zápaďáky", jak se chodili dívat do Tuzexu a jak lidi škamrali, aby jim známý ze západu přivezl to, či ono. Kamarád, který dostal pět let za pokus o nedovolené opuštění republiky, neriskoval život jen tak. Lidé, kteří se domnívají, že svoboda je plné koryto, to nikdy nepochopí.

0 0
možnosti
1

1.ovce

31. 3. 2010 14:46
Relativní změna Západu

Vlastně si v posledním odstavci odpovídáte PROČ. "Dnes už jsou lidé hodně promíchaní a Evropa splývá". Velký poměr imigrantů prostě mění tvář jednotlivých zemí, všichni se stoprocentně nepřizpůsobí mentalitě hostitelského národa. To je prostě difuze.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

31. 3. 2010 16:04
Re: Relativní změna Západu

Jistě, je to jen takové zamyšlení co se za těch 20 let změnilo.

0 0
možnosti
JA

Jacobo Arbenz

31. 3. 2010 13:28
Názory emigrantů

Někteří lidé ze západní Evropy tvrdí, že se lidé na Západě měli za komunismu lépe, než dnes. Zkrátka v éře bipolárního světa se lidem, bydlícím v západní části euroamerického civilizačního okruhu, žilo lépe, nežli nyní. Vysvětlují to právě onou bipolaritou; byla zde konkrétní geopolitická konkurence a (západní) režim se obával příklonu sympatií svých občanů k východnímu bloku, zvláště pak za situace, kdy lidé měli o životě v socialismu zkreslené představy a proto svým občanům různě podkuřoval. Po pádu SSSR přestala konkurence existovat a režim ihned utáhl otěže, zejména v sociální oblasti. Zda na tom něco je, to ať posoudí jiní.:-)

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

31. 3. 2010 14:00
Re: Názory emigrantů

Mě to někdy připadá, že ten západ stejně řídí KGB.

0 0
možnosti
1

1.ovce

31. 3. 2010 12:55
Přes setrvačnost naše oči nevidí

Musím s Vámi souhlasit.

Za totáče jsem měla možnost pobývat ve Švýcarsku v rodině střední třídy. Dost dlouho, aby člověk poznal společnost. Samozřejmě tenkrát to byl propastný rozdíl, ale dnes? Po dvaceci letech se tam život zastavil. Domy dříve úpravné a nablýskané mají stále tutéž fasádu, dnes už omšelou, staví jen velké společnosti. Životní úroveň už není o mnoho vyšší než naše. Dá se říci, že

v KVALITĚ života jsme je v podstatě dohonili. Nedá se srovnávat výše platu! Náklady už nikdo nezmiňuje.

Jen nekompetentnost a nespolehlivost nám bohužel někde ještě zůstaly! Ale to je asi charakter národa a ten se jen tak nezmění.

0 0
možnosti