Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VK

Vlastimil.Kornas

24. 1. 2011 15:30
Co z toho vyplývá pro nás?

Že pro změnu režimu ve státě není důležité,kolik toho ti co jsou u moci rozkradou,ale aby lid neměl co jíst.

0 0
možnosti
W

wiki5

15. 1. 2011 5:50
tak

jsem si to nekolikrat precetl a neni me jasne co jste nam pane Vasicku vlastne chtel rict.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

15. 1. 2011 11:09
Re: tak

Nepokoje v Tunisku nám ukazují kde leží sociální hranice poslušnosti občanů. Tunisko je svojí "vyspělostí" podobné některým evropským zemím, je to jedna z nejrozvinutějších zemí v Africe. Nejsou to etnické ani náboženské nepokoje.

Psal jsem to v době, kdy o Tunisku média mlčela (jinak bych to nepsal) a já měl informace od kolegů http://www.ceskapiratskastrana.cz/tiskove-zpravy/tri-clenove-piratske-strany-tuniska-zatceni-z-politickych-duvodu

0 0
možnosti
AA

Saša

13. 1. 2011 8:54
Ekonomika založená na turismu

nutně musí v krisi ztroskotat nejvíc.

Evropané jsou vyděšení a šetří a na dovolenou jednou k sousednímu rybníku a ne letadlem do tramtárie utrácet své peníze, o které se začali bát.

Až v Tunisu zvítězí ten pravý (tj. politický) islám, bude to tam jako zde:

http://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=13948

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

13. 1. 2011 11:25
Re: Ekonomika založená na turismu

Jistě, je to důsledek soužití společenství s různým stupněm vývoje na jedné planetě.

0 0
možnosti
G

Gašpo

13. 1. 2011 8:22
No, až to tam ovládne islám

nastane konečne mier a šťastný život pre všetkých Tunisanov.;-D

Nič v zlom, ale sociálne problémy dokáže islám využiť veľmi účinne. Podobná situácia je v Egypte, aj keď do tohoto bodu to ešte nedospelo. Podarí sa Mubarakovi zmanipulovať aj tieto voľby a zubami nechtami udržať sekularizmus? Alebo si Egypťania konečne vydobijú "slobodu", aby bola následne okamžite zlikvidovaná islámom a Egypt po krachu turistického priemyslu spadol "z deště pod okap" ?

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

13. 1. 2011 11:28
Re: No, až to tam ovládne islám

Jistě je to problém. Mě šlo spíše o to, uvědomit si, že udržet lidi v klidu a aby respektovali platná pravidla systém moci) není vůbec jednoduché.

0 0
možnosti
OP

OskarPokorny

13. 1. 2011 1:44
Islám

V článku je zmíněno něco, co já píši už dávno. že problémy současného radikálního islámu nejsou původně náboženské, ale sociální. V zemích jako Saudská aráiíe atd. prostě vláda podporuje islám z toho důvodu, že při tak obrovské bídě většiny obyvatel a bohatství menšiny by prostě bez náboženského vytržení populace královská rodina vysela na kandelábru za hodinu. Podobnou taktiku používala carská tajná policie, kdy když v oblastech vypukli sociální nepokoje přijeli speciální agenti, kteří nenávist davu obrátili vůči židům a vyprovokovali pogrom. Je známí fakt, že třeba při známém skandálu s karikaturami Mohameda se v ulicích oběvili jiné mnohem horší kresby(které v Evropě vůbec nebyli) a které distribuovali speciální agenti provokatéři. To je také podle mě důvod, proč arabská finanční elita tak bohatě sponzoruje stavbu mešit, madrás a tisknutí náboženských textů všude po světě. Příkladem je opět královská rodina v Saudké arábii, která ač Vůbec islám nedodržuje (četné skandály)

0 0
možnosti
OP

OskarPokorny

13. 1. 2011 1:51
Re: Islám

a přesto je obrovským sponzorem šíření Islámu. Prostě pro tamní vlády je lepší dav v ulicích, který pálí západní vlajky než dav, který svrhává vlastní vládu. Další z velkých pojistek proti případné sociální revoluci je značná asociálnost (aspoň podle výkladů písmoznalců placených oligarchy) koránu kdy pořád existuje fatwa prohlašující cokoliv socialistického za v rozporu s koránem. Prostě pro tyto superbohaté vrstvy je Islám nejlepší pojistkou udržení jejich bohatství tak ho podporují co to jde.

0 0
možnosti
P

pouiyt

13. 1. 2011 0:43
Pravda,nechteji kritizovat prozapadni rezim

To pro ne je nejaka humantarni vrazda.

0 0
možnosti
V

villík

12. 1. 2011 21:03
Je to zajímavé, ale.....

Existuje vůbec nějaká chudší země, kde žije víc jak 90% muslimů a kde je klid ?

0 0
možnosti
ML

Niktor

12. 1. 2011 21:40
Re: Je to zajímavé, ale.....

Tak asi některé státy Subsaharské Afriky (které jsou ultrachudé; Tunis má na poměry arabských zemí docela diverzifikovanou ekonomiku). Stejně tak se ale můžete zeptat, jestli existuje nějaká chudší země, kde žije víc jak 90% buddhistů a je tam klid... Dlouhý výčet z toho určitě nevypadne :-)

0 0
možnosti
BR

radobea

12. 1. 2011 20:14
karma

a děkuji za článek... není moc lidí, kteří o této problematice něco napíší...R^

0 0
možnosti