Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
H

hnupobijce

5. 5. 2009 15:02
V kazdem

pripade system jenz je zavisly na spotrebe,konzumu je spatny.

0 0
možnosti
K

kaktusak

30. 4. 2009 21:51
Zase nepřehánějte

Tohle připomíná tak poválečnou Albánii.

Pokud jste narazil na něco zkaženého, měl jste to vyměnit.

Skoro všichni kupovali v obchodech pečivo, mléko a mléčné výrobky, uzeniny, hovězí a drůbeží maso...

Ovoce a zeleninu každý mohl nakoupit na tržišti, v obchodech běžně bývaly brambory, cibule, mrkev, jablka...

Nebo se možná situace do 80. let dramaticky zlepšila, tehdy totiž naše (skutečně naše) ekonomika rostla.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

1. 5. 2009 18:56
Re: Zase nepřehánějte

Mléčné výrobky byly - jogurt, ten byl vyprodaný už v 8.00ů pribináček - ten byl i odpoledne. Veky byly v sobotu do 9.00, rohlíky (gumové) do 16. Šunka ve čtvrtek do 9.00. Zkažené zboží bylo v zelenině ve výloze a v regálech, nikdo je nekupoval, všichni věděli, že je to špatné, nezkažených jablečných džusů bylo dost, ale taky o ně nebyl příliš zájem. Zboží s prošlou lhůto bylo v obchodech běžně, všichni si na to dávali pozor a prostě to nekupovali, oni to snad nemohli vyhodit, takže to tam prostě leželo, občas někde rozmazali datum (bylo to obvy¨kle jen razítko) a člověk to omylem koupil. Brambory se prodávaly jen když se sklízely. Ve městech lidé obvykle objednávali brambory do zásoby (bylo to v září nebo říjnu). Pytle složili před domem, rodiny je vytřídily, zhnilé se vyhodily, pomlácené se jedly hned a zbytek se ukládal do sklepa na zimu. Na jaře už vydatně klíčily a dokud nebyly ranné, tak se to jedlo. Tržiště fungoaly jen někde. V osmdesátých letech se to opravdu zlepšovalo.

0 0
možnosti
D

DOBR

30. 4. 2009 13:56
Vážený autore

Pár set let lidé ve velkém těží uhlí,ropu,nerostné suroviny.Zásoby se odhadují ještě na pár desetiletí,nebo století.Z hlediska historie země a lidstva je to jen krátký časový úsek.Název konzumní spotřeba, je velice výstižný,pro naprosto bezostyšné vyrabování omezených surovinových zdrojů,kdy pojmy jako kvalita a vysoká životnost se staly synonymem pro neúspěch a zaostávání.Jsem přesvědčen,že o naší době se budou děti učit,jako o několika málo stech letech,kdy lidé vyrabovali zeměkouli,proto,aby produkty co nejdříve mohli vyhodit a v rámci udržení spotřeby a výroby rychle nakoupili další.

0 0
možnosti
L

lokutus

30. 4. 2009 20:54
Re: Vážený autore

Já myslím, že spíš o této době budou přemýšlet jako o době bezprecedentního nárůstu úrovně technologií, který vyvedl lidi ze závislosti na pozemských zdrojích. ;-)

0 0
možnosti
O

o.kostal

30. 4. 2009 10:50
Jo, mate pravdu. Vsechna obchodni centra

skrachuji. Vzdyt uz dneska tam nikdo nejezdi. Staci se jit podivat. Je tam jak po vymreni, vsichni doma zacli na balkonech a pred barakem na asfaltu pestovat mrkev.  Hotova krize.

;-D

0 0
možnosti
SS

Ynhoj

30. 4. 2009 11:08
Re: Jo, mate pravdu. Vsechna obchodni centra

asi jste pane Anonyme nepochopil;-D, ptejte se sebe, proč to či ono kupujete a zda to co máte v koši opravdu potřebujete a zda je nutné kupovat věci jen z důvodu, že jsou levné, případně v akci...Nejde jen o markety jako takové...jde i o nesmyslené převážení např.balené vody z bodu A do bodu E, Dobrý Voda do Adršpachu a Natura z Adršpachu  do Jiřních Čech atd atd.Nesmyslné zvyšování výroby nad rámec skutečné spotřeby, nesmyslné požadavky na růst firem i když se jim daří, rozhazovačnost vlád, nevím o západní zemi, kde by byly výdaje a příjmy vyrovnané, protože je to prý škodlivé na růst ekomomiky:-), která prý "musí" být v růstu jinak asi pukne Země či co...Lidstvo (a zvláště to západní) potřebuje pořádnou krizi,aby poznalo, že v první řadě je bydlení a jídlo, potom až více TV, domácí kino, každý rok u moře...

0 0
možnosti
N

notebook.r51

30. 4. 2009 9:35
Konzumní spotřeba

je podobná jazyková perla jako vepřové prase, sexuální pohlaví nebo hermetická vzduchotěsnost.

Což takhle naučit se mluvit a psát mateřštinou, jak nám zobák narostl, aby bylo všem jasno, zda král je nahý nebo ne?

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

30. 4. 2009 9:46
slovní spojení jsem použil zcela záměrně

původně jsem chtěl napsat: "Stát je závislý na spotřebě pro spotřebu", "na spotřební spotřebě" mi připadalo také málo výstižné. Konzumní spotřeba mi připadá nejvýstižnější - jsou to hypermarkety, supermarkety, new, mega, super, bio, outlet, kreditní karty, caschback,.., - vše to prostředky pro stimulaci spotřeby. Rád si hraju se slovy, i písmenky - skryté významy většinou zůstávají neodhaleny (přesmyčky).

0 0
možnosti
SS

Ynhoj

30. 4. 2009 7:57
ad zkažené zboží

Pane Vašíčku, o zkažených fazolích a jabl. džusech si nejsem vědom a to si tuto dobu pamatuji docela dobře,spíše vím o zkaženém masu v našich hypermegasupermarketech.Pokud by za komančů někdo prodal zkažené maso, tak už bychom dotyčného nikdy neviděli.

Bolševiků se nazástávám, protože ve většině případů ten čas socialismu byl k ničemu...V dnešní době je konzumní společnost i hrozbou pro celý svět.Firmy, které vydělávají a mají se relativně dobře "musí" růst, dle normálního selského rozumu  nelze donekonečna růst, slučovat se ve větší celky.POkud půjdeme pouze touto cestou a budeme kupovat zbytečnosti, protože to je levné, jdeme cestou do pekel...Věc , která je mimo normální rozum se týká přebážení zboží sem a tam (voda, cukr, mouka,....).Blahobyt, na který jsme si zvykli nás jednou zabije.Krize, která je nyní, je podle mého názoru předzvěstí větší krize, kterou můžeme čekat v příštích 3-4 letech (nasycenost trhu).Lidi se nebudou chtít vzdát svého blahobytu a pohodlí...

0 0
možnosti
VJ

lharu kral

30. 4. 2009 8:29
Re: ad zkažené zboží

Zlatá slova. Do kamene tesat !

0 0
možnosti
PK

Vaclav Hanus

30. 4. 2009 6:55
pane, ja vam velice rozumim

navzdory tomu, ze nektera vase uzavery by to chtelo mirne opravit a nektere vychozi podminky trochu zkorigovat. Jo, mit tak vic casu!

0 0
možnosti
H

HynekF

30. 4. 2009 1:26
Nákupní centra, Vašíček a malověrní

Pan kolega Vašíček má nepochybně pravdu, když říká, že bez nákupních center lze snadno žít. Ještě v roce 1999 prakticky žádná neexistovala, a žilo se docela fajn. Co fajn, žilo se prostě dobře, neroztahovala se tu žádná pofiderní Unie, lid obecný neměl dluhů jak máku a policajtů nebylo na každém rohu deset.

Jenom příliš netuším, jak by najednou bez vší té spotřeby mohl náš stát existovat. Víceméně všechno je tu postaveno na prožírání, a kdyby se mělo kormidlem otočit a začít stavět hospodářství na úsporách a investicích, to by bylo najednou kříku.

Ovšem nebuďme malověrní. Jako jsme se ještě před dvanácti lety bez nákupních center úplně obešli, zase se obejdeme bez konzumu. Něco mi říká, že český člověk to zas nějak vymyslí. Sice ten český člověk není tvor bůhvíjak krásný a elegantní a v průměru vypadá, ó hrůzo, jako Jyrka, ale přežije kde co.

0 0
možnosti
MP

admiral666

30. 4. 2009 10:24
Re: Nákupní centra, Vašíček a malověrní

to je fakt, kratky cas rozmachu (ale i chudoby a vedlejsich efektu transformace) behem 90. let se zapomina, jako by byla seda normalizace s prazdnymi prameny a osuntelymi obyvateli a o den pozdeji mesta prolezla nablyskanymi obchodaky plnymi barbin a hejsku. svym zpusobem mely 90. ta sve kouzlo, je vsak zjevne, ze bylo z podstaty nestabilni a smerujici k dnesku.

0 0
možnosti
PM

mfdnes-bulvar

29. 4. 2009 22:35
ruku na srdce

pane Vasicku, docela by me zajimalo, jak byste se bez tech kamionu, nakupnich a logistickych center obesel vy? vite, tohle mi pripomina takove to knizeci tlachani pana byvaleho prezidneta: "ehm, ehm, vite, ja se bez frrrancouzskyho sejrrra, klidne obejdu, ze, ja nepotrebuju, aby nekdo neco nekam vozil".... kolik lidi si uvedomuje, jak by to tu asi vypadalo, kdyby se nic nikam neprerpavovalo? nebo volate po navratu na pole a do chlivu? mi to pripada, jakoze vam vadi spotreba a volate po naturalnim hospodarstvi....

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

29. 4. 2009 22:53
já po ničem nevolám

situace taková byla, je, a takto se vyvíjet bude. Moje ani Vaše přání na tom nic nezmění. Nejsem politik ani aktivista abych za něco "bojoval". Nejsem ani zemědělec a není mým přáním jím být. Jen si uvědomuji k čemu dochází a jaké to bude mít důsledky. Lidé na nějaká ta "volání" z vysoka "serrou", chovají se tak, jak je to pro ně nejvýhodnější. Že to má negativní důsledky i pro mne je mi jasné. Nicméně nic s tím nenadělám a ignorovat vývoj, či před ním zavírat oči nikomu nepomůže.

0 0
možnosti
J

Jejda

29. 4. 2009 21:53
úděs

tomu říkám blábol. 81% hdp tvoří export. výplody o konzumu jsou jistě moderní, ale v tomto případě úplně mimo.

0 0
možnosti
PM

mfdnes-bulvar

29. 4. 2009 22:40
Re: úděs

nejvic proti konzumu broji ti, co nejvic konzumuji, to je takove to freudovske "prereknuti"...stejne jako o moralce zpravidla kazou nejvetsi prasata....viz rath a spol

0 0
možnosti