Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

krpjan

19. 9. 2009 21:54
A co společenská dělba práce

Zapomněl jste na dělbu práce. Na jejím konci stojí konečná spotřeba. Takže: čím více spotřebováváme, tím více ojednáváme u průmyslu, tím více se vyrábí, vydělává. Roste životní úroveň. Koho z tohoto koloběhu vyloučíte, ten neobjedná, výrobce nevyrobí, lidi pošle domů a pověsí je státu ma krk. O dělbě práce, průmyslové a konečné spotřebě se přednáší v oboru , předmětu ekonomika již na počátku prvního semestru. Příště napište jak operovat zhoubný nádor na mozku. Tam budete jistě větší expert. :-)

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

20. 9. 2009 10:14
Re: A co společenská dělba práce

Máte to nějak zjednodušeně poletené. Spotřeba státu není tržní - ta je dána ideologickými a populistickými požadavky, bez jakékoliv relevance na náklady. Příjmy státu také nejsou tržní, ale jsou na trhu závislé. Na skutečném ekonomickém rozvoji společnosti se podílí jen část trhu.

0 0
možnosti
JD

Jan Dvořák

19. 9. 2009 0:16
Jak to vidí z Kataru?

Jak to vidí situaci největší katarská investiční banka?

Její prezentace je ke stažení zde: http://www.pro-investory.cz/forum/posts/hrozi_propad_trhu/jak_to_vidi_katar/strana/1/#pid392

0 0
možnosti
P

Parabellum

18. 9. 2009 22:53
Pane Vasicek

Tenhle clanek vysel uz loni, ale urcite si jej prectete -

http://www.outsidermedia.cz/Zazijeme-doposial-najvacsiu-hospodarsku-krizu-1.aspx

Hezky den

0 0
možnosti
LM

lada222

20. 9. 2009 1:26
Re: Pane Vasicek

Temnych proroku je vic, napr. Mark Faber, znamy svycarsky investor:

http://m.ihned.cz/c4-10132710-37991760-700000_hndetail-ten-ktery-tanci-se-smrti

Ovsem to, ze nekdo byl v minulosti v predpovedich uspesny, neznamena ze se dnes nemuze mylit a obracene, kdo se mylil, muze dnes predvidat spravne...

0 0
možnosti
LU

pidla

18. 9. 2009 16:07
Co jiného než souhlas,

je to ale opravdu až moc logické. A taky přemýšlím , zda je lepší povinnost pracovat a přitom přehlížet nešvar přezaměstnanosti, nebo podporovat nezaměstnané tak, jako se to děje u nás dnes. Řešení se sice nabízí, ale kdo by překračoval ty trosky, které se o sebe samy nepostarají.

0 0
možnosti
K

kaktusak

17. 9. 2009 20:32
V dnešním systému existuje rozpor

mezi tvorbou hodnot a rozdělováním bohatství.

Na jedné straně (propaganda) mluví o píli, šetrnosti, schopnostech, inteligenci, tvrdé práci... , což prý vede k zaslouženému získání bohatství. Soukromé vlastnictví je oprávněně nedotknutelné. Tohle většina lidí schvaluje.

Ale realita je jiná. Záleží na vítězství, ne na cestě k němu. Bohatí jsou ti, co si to uměli zařídit. Ale soukromé vlastnictví je pořád nedotknutelné.

Takže běžný člověk by se měl chovat, jak mu radí propaganda, celý život tvrdě dřít, i když ví, že to funguje ve skutečnosti jinak. To je pak krize zákonitým důsledkem. 

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

18. 9. 2009 8:51
Re: V dnešním systému existuje rozpor

Propaganda, včetně pohádek prezentuje stále nesmysly. Fungování přírody i lidské společnosti je však na propagandě a jakýchkoliv ideálech zcela nezávislé. Vítězství silnějšího (myšleno komplexně - chytřejšího, lépe přizpůsobeného a pod) je základní zákon, který se vždy nakonec projeví. Bez rizika nelze zvítězit, to je také zákonitost. Šetrnost, inteligence, tvrdá práce,...-to jsou jen kondiční parametry zvyšující pravděpodobnost vítězství. Z rizika však nevyplývá úspěch, ale bez rizika není úspěch vůbec možný. Častým důsledkem rizika je prohra. Př. pilot formule jedna, který nejede na hranici možností nemůže vyhrát. Stačí však drobnost a vybourá se. Stejné je to v životě i podnikání. Jistota znamená vždy otroctví (poslušnost). Riziko dává šanci, ale také šanci škaredě to odskákat. Většina lidí je jako malé děti-chtějí věřit pohádkám.

0 0
možnosti
D

dusík

17. 9. 2009 18:30
Ale stejně

... primárním problémem lidstva je konec levné energie z fosilních zdrojů na obzoru, resp. přemnožení. 

0 0
možnosti
D

dusík

17. 9. 2009 18:27
Když...

.já si nemyslím, že většina lidí si "žije nad poměry" ani že "Toho, kdo bude vládnout určuje většina". Extrémní příklad - pro trest smrti by se podle mě našla jasná většina a přesto i v takto jednoduché "věci" má prostě smolíka. Protože my ve skutečnosti nemáme demokracii ale demokratůru a skutečnou moc má relativně úzká vrstva, která využívá osvědčených metod Rozděl a panuj, Chléb a hry a podobně. Myslím, že většina našich občanů by naprosto nebyla proti zásadnímu omezení zneužívání sociálních dávek, proti podstatné redukci státní byrokracie atp. Větší problémy jsou s nenažranci a šibaly. Tak třeba jenom jedna blbá fotovoltaická elektrárna, kterou staví v Nové Vsi u Mělníka (http://ekonom.ihned.cz/c1-38335170-smirice-vyuzivaji-slunecni-energiihttp://ekonom.ihned.cz/c1-38335170-smirice-vyuzivaji-slunecni-energii ) nás zřejmě bude stát nejméně 20x350 milionů. A takový rostou jako houby po dešti.

0 0
možnosti
G

Gmur

17. 9. 2009 18:13
napiste Obamovi

a navrhnete miu rychly navrat k normalu. Muzete zacit hned z kraj e vetou z blogu :

"Dogma o právu mít se dobře je totiž zcela jednoznačně důsledkem všeobecného volebního práva".

Doufam, ze vam jako negr podekuje.

0 0
možnosti

martin013

17. 9. 2009 13:04
Definice

A mohl by jste prosím definovat, co podle vás znamená "mít se dobře" a "žít si nad poměry" ??? Velmi se obávám, že toto má každý nastavené dost jinak. Ono taky třeba záleží na tom, do čeho se člověk narodí, případně v jaké sociální skupině se od dětství pohybuje. Na samotném faktu "mít se dobře" jako cíle nějakého snažení ale těžko shledáte něco výrazně negativního. Protože to by přestala fungovat celá ekonomika, kdyby si všichni řekli "mám dost" nebo "už nic nepotřebuji - nechci". A jen tak mezi námi.... Váš osobní pocit je jaký? Máte se dobře a žijete si nad poměry?

0 0
možnosti
J

jirkaknop

17. 9. 2009 12:17
Z EU a USA

se stal pouze trh , který obyvatelům tiskne peníze. Zatím je toto "zboží" akceptováno. Ale není podloženo produktem. Socialistickým systémem rozdávání , dojde a již dochází k přesunu hodnot do méně rozvinutých zemí. Tím podle mne nezanikne tento systém,ale bude pohlcen podobným , který je konkurebceschopný. To se již děje - čínské výrobky. Země EU a USA budou jednou zcela v područí rusů , číňanů , arabů. Ale zkuste říct - příjmy musejí být na úrovni výdajů a realizovat to!!

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!