Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
FM

fr-mottl

16. 7. 2009 22:49
vim, ze na pitominy se nema reagovat,

ale nekdy to na cloveka prijde a nedokaze se ovladnout. Proto kdyz ctu takove hovadiny, tak myslim na lidi v Bangladesi, jak to maji dobre, ze je tamni stat neobira o socialni a zdravotni pojisteni a nic neprerozdeluje a oni mohou svymi produkty valcovat EU a ameriku a mit se jak prasata v zite. Nebo Sudan, v takovejch zemich je radost zit, zadny prebujely socialni stat, tam aspon plati, ze kdo nepracuje tak neji.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

17. 7. 2009 9:08
Re: vim, ze na pitominy se nema reagovat,

Možná by tam nějací socialisté sociální stát rádi také zavedli. Problém je, že byc ho neměl kdo platit. Mentální úroveň tamních obyvatel je na úrovni doby kamené a nejsou schopni produktivní práce, kterou by uživili sebe a k tomu ještě své ještě primitivnější spoluobčany. Mentální úroveň Číňanů je však na stejné nebo vyšší úrovni než u Evropanů. Oni totiž používali písmo, matematiku a pod už před třemi tisíci lety. Jejich civilizace existuje déle než naše.

Každý kdo dokáže vytvořit dostatek zdrojů se může dobrovolně komerčně pojistit. Státní povinné pojišťovací systémy jsou pro ty, kteří by si na takové pojištění nikdy nevydělali a zdravotní péči by nedokázali zaplatit. Po tisíce let to tak spolehlivě fungovalo a proto se zvýšila mentální úroveň obyvatelstva v civilizovaných zemích. Ti neschopní se prostě nemnožili a předčasně umírali. Sociální systém a státní zdravotnictví jsou experimentem zavedeným v některých zemích v minulém století. V podstatě jsou to odlehčené formy VŘSR.

0 0
možnosti
LM
IV

Ivo Vašíček

16. 7. 2009 21:09
Re: Cina - zadluzena bublina

Už jsem od Kohouta četl také katastrofické story o důsledcích regulace porodnosti v Číně. Mám silný pocit ideologického pohledu na Čínu o níž pan Kohout ví pramálo. Ten článek je hodně tendenční a demagogicky manipuluje s fakty. Mě je Čína zcela lhostejná, mě zajímají pouze fakta. Netuším zda je jejich úspěch výsledkem promyšlených kroků, či je to shoda okolností vyplývajících z konkrétní situace. Předpokládám spíše to druhé. Pokud se v Číně něco "podělá", bude to v důsledku chybných rozhodnutí (např. začít budovat socialismus po vzoru EU). Růst úvěrů v Číně je opravdu obrovský (samozřejmě úvěrů komerčních). Je to však důsledek toho, že věřitelé chtějí půjčovat. Chtějí půjčovat Číňanům, protože věří, že Číňané a Čínští podnikatelé dluhy splatí. V EU a USA půjčovat nechtějí, protože dlužníkům nevěří.

0 0
možnosti
K

kaktusak

15. 7. 2009 23:38
Až Čína ještě víc zbohatne,

tak se to zas vyrovná.

Navíc nezaměstnanost v Indii nebo ve Francii se až tak neliší.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

16. 7. 2009 20:56
Re: Až Čína ještě víc zbohatne,

Nechápu jak by se to mohlo vyrovnat.V Číně je mnohem menší míra přerozdělování - každý si tam žije za své. Povinné sociální a zdravotní pojištění nesouvisí s bohatstvím, ale s budováním socialismu - tedy s teorií, že úspěšní mají povinnost starat se o neuspěšné a financovat jejich rozmnožování. V Číně si musí každý za další dítě zaplatit (žádné přídavky, naopak pokuta). Kdo na to má nemá problém. Kdo na to nemá nemnoží se. možná to tak nemysleli, ale zkvalitňují tím svůj genetický potenciál. Nezaměstnanost v Indii nebo Číně není vážným problémem - nezaměstnaní nevytvářejí žádné náklady. Každý tam odpovídá sám za sebe - tedy v důsledku příslušná rodina. Nezaměstnanost ve Francii však problém je. Každý nezaměstnaný má nárok na sociální a zdravotní péči - to vyvolává náklady, které dusí ekonomiku.

0 0
možnosti
PK

kraken

15. 7. 2009 23:03
je to tak,

ale bojim se, ze ti, co to maji pochopit to nepochopi (nebo nechteji pochopit)

0 0
možnosti
ZK

SID09

16. 7. 2009 8:28
Re: je to tak,

R^;-D

0 0
možnosti
C

Curious

15. 7. 2009 20:16
Souhlas.

Veskere statni pokusy o zvyseni zivotni urovne obyvatel vzdy konci presnym opakem. Je to logicke nebot stat nic nevytvari, pouze jednomu bere a druhemu dava. Snizuje tim motivaci k vytvareni realnych hodnot a zaroven zvysuje motivaci k nicnedelani.

0 0
možnosti
K

kaktusak

15. 7. 2009 23:41
Jak má stát něco vytvářet,

když si určitá skupina lidí vše zprivatizovala? Ještě tady ale existuje ČEZ, ten vytváří reálné hodnoty a motivuje k práci hodně. Takže se nemylte.

0 0
možnosti
P

philby

15. 7. 2009 14:52
příčina je jinde

Práce na "západě" je drahá ne kvůli sociálním experimentům, ale proto, že ekonomika, věda a technika je zde na vyspělejší úrovni. Vyvážíme proto vysoce kvalifikovanou = "drahou" práci (IT, biotechnologie, cokoli náročného na kvalifikaci atd.). Méně vyspělé země jsou ochotny nám ji zaplatit. Méně kvalifikovaný pracovník se již neuplatní "u strojů ve výrobě" (tam je jich potřeba stále méně), ale ve službách. Práci dělníka u pásu dokážu "převézt" přes půl zeměkoule - a to ve výrobku, který vyprodukoval. Práci zedníka, malíře, hostinského nepřevezu - ta má smysl pouze v místě.

0 0
možnosti
V

Viktor-Č

15. 7. 2009 14:59
Re: příčina je jinde

Vy si opravdu myslíte že vyvážíme vysoce kvalifikovanou práci? No, zatím ještě trochu ano. Jenže i pro spoustu sw firem dnes pracují například Indové. Tahle práce se "převáží" ještě mnohem snáž než textil nebo elektronika.

0 0
možnosti
K

Kimmy

15. 7. 2009 14:35
Demokracie

Dokud lide budou volit sve zastupitele podle toho, co jim naslibuji za vyhody, neni z toho kolotoce cesta ven. Zadna vlada nema odvahu udelat opravdu razne opravne kroky - podivejte se, co se stalo kvuli blbym poplatkum... lidi odmitaji dlouhodobe premyslet - proc se treba dneska nikdo nedivi, kam se ztraceji penize urcene na jejich duchod - to me dost zarazi...

Na druhou stranu existuji dobre fungujici ekonomiky, ktere nejsou zavisle na vyrobe - Skandinavie nebo Svycarsko - jde to, ale ve vlade musi byt osviceni lide, kteri zodpovedne vychovavaji dalsi generace. Jak tak ctu nektere diskuse soucasnych 20letych - nachazim tam presne to ocekavani, ze se o ne stat postara, jako u generace jejich rodicu a prarodicu....

0 0
možnosti
M

medovec

15. 7. 2009 14:15
No jo Vašíček...

Jednoduše vysvětlené, snadno pochopitelné, nekonfliktní - jako vždyR^

0 0
možnosti
RR

rezjir

15. 7. 2009 13:42
když EU uzavře hranice

hádejte, která ekonomika půjde rychleji do kytek, ta evropská nebo ta čínská?

0 0
možnosti
JS

DeWalt

15. 7. 2009 13:38
sám jste experiment

který jednoznačně nevyšel:-/

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!