Diskuse

Rozum a víra

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MN

Forrrest

12. 8. 2009 2:19
Tentokrát, bohužel, totálně mimo!

Rozum a víra jsou ve své podstatě dva způsoby poznávání reality, a na základě toho poznání se teprve můžeme rozhodovat (tedy, nelze je "označit za dvě metody rozhodování"). Když se narodíme, naše rozumové schopnosti jsou téměř nulové, proto jsme odkázáni na víru (vůči rodičům). Postupem času se tyto schopnosti vylepšují, díky čemuž můžeme víru (naštěstí) používat stále méně a méně - ideálně pouze jako co nejmenší doplněk (nebo jako nutné pospojování útržků, zobecnění) k tomu, co jsme schopni pojmout rozumem.

Víra je obecně riziková (nebezpečná) - protože tento popis světa nemáme z první ruky, nevíme přesně (měli bychom si ověřit! - pokud je to možné), jestli byl založen na rozumovém poznání nebo na fantazii (typicky - náboženství) autority, které věříme.

Článek je propagací víry... na úkor rozumuRv

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

12. 8. 2009 9:29
Re: Tentokrát, bohužel, totálně mimo!

Lze si hrát se slovíčky, podstatná je akce, která má důsledky - tedy rozhodnutí, klidně bych mohl napsat rozhodnutí na základě poznání, je to jen o úrovni agregace, s losováním by však byl problém. S dítětem a rizikovostí souhlas. Článek není propagací víry (i kdy jí byl tak, co?), článek hodnotí výhody a nevýhody třech metod rozhodování. vždy zákeží na účelu. Účel nesvětí prostředky, ale existuje vždy nejefektivnější, nejméně riziková a nejrychlejší varianty, každá z nich je jiná, pokud ne, je něco špatně (podobně rozpor kvalita/výkon/cena)

0 0
možnosti
RS

leonet

11. 8. 2009 12:08
Žalm 36,10 ...ve světle tvém světlo vidíme.

Autorovi a většině diskutujících: I kdyby jste vymysleli nějaká nová slova a pojmy, nebo nashromáždili nespočitatelné množství slov, nic to nezmění na "skutečnosti". To co vidíme je jen stín skutečnosti. Žel většině z vás chybí světlo od stvořitele,abyste mohli vidět světlo nebo tmu ve svém uvažování. Jen toto jedno slovo z mnoha - světlo - má několik významů a bez "světla" od stvořitele nelze správně tyto významy pochopit. Lituji, ale není v mé moci vám toto světlo dát. K tomu potřebujete víru, ale ne jakoukoliv. Jen víra v Ježíše Krista vám může dát schopnost toto světlo od Boha přijímat a vidět.

0 0
možnosti
NB

j@ck

11. 8. 2009 12:36
Re: Žalm 36,10 ...ve světle tvém světlo vidíme.

no, leonete, hlavne do toho svetla nezirej moc intenzivne, mohl bys taky oslepnout.

0 0
možnosti
NB

j@ck

11. 8. 2009 11:03
-

ad trestni pravo: pokud nema svobodnou vuli pachatel, pak ji nema ani soudce co ho poslal na smrt a je hotovo

ad pocitacovy program: pocitacovy program je naprosto hmotny - binarni algoritmus zakodovany v hmotnem nosici a vykonavany hmotnym mediem.

osobne vubec nechapu, co si predstavit pod tim, ze je neco nehmotne.

0 0
možnosti
O

oslik

11. 8. 2009 11:17
Re: -

Program, česky plán, je do hmoty ztvárněná myšlenka (idea), co, kdy, a jak se má provést. Tedy, jakým směrem má téct hmota. Co je hmotného na samé myšlence, na záměru?

0 0
možnosti

lost

11. 8. 2009 11:02
rozum a myšlení

rozum je program , víra je program - ve skutečnosti myslíme nenaprogramováni jen tehdy , když nevíme kudy kam - extrem.příklad = sofiina volba

0 0
možnosti
O

oslik

11. 8. 2009 10:56
Svobodná vůle

Navazuji na diskusi dole. Se svobodnou vůlí je spojen jeden velký problém. Všechny lidské společnosti staví na tom, že existuje. Tedy, že člověk má možnost volby, a to bez ohledu na to, do jaké míry se ta která společnost snaží možnosti volby minimalizovat. Jednoduchý příklad: trestní právo je postaveno na principu, že nesu osobní zodpovědnost za to, zda se rozhodnu ukrást nebo ne. Ale zároveň může uvažovat situace, kdy jsem ukradl pod tlakem okolností, tedy bez možnosti volby (třeba hlad a nemožnost řešit situaci jinak). Já osobně zastávám názor, že vůle je nehmotné povahy, protože umožňuje měnit směr toku hmoty.

Doplňující a související otázka. Je počítačový program hmotné nebo nehmotné povahy? Proč?

0 0
možnosti
J

jjs

11. 8. 2009 9:06
Rozum a víra

Nekladl bych rozdíl mezi pojmy "rozum" a "víra". Distinkci, kterou vyjařujete je distinkce mezi tím, co má člověk bezprostředně ověřené a tím, co přijímá zprostředkovaně na základě autority zprostředkujícího. Obojí je však aktem rozumu! Je fakt, že člověk přijímá spoustu věcí, které si sám bezprostředně ověřit nemůže a že je to užitečné. Věřit však není slepý akt, ale může jít o akt dobře promyšlený a zdůvodněný. Kupříkladu si někdo neumí ověřit, jesli je pravda A nebo B. Když ale zjistí, že pan C tvrdí, že A a pan C je mimořádně důvěryhodný, zatímco pan D tvrdí B a pan D je známý lhář, pak se člověk rozumově přikloní k tomu, aby věřil panu C. Teologicky je víra vymezena jako: „Víra je úkon rozumu, který na rozkaz vůle, pohnuté k tomu Bohem skrze milost, souhlasí s božskou pravdou.“ Jde o to, že tím nejdůvěryhodnějším je tu Bůh sám, který k víře ponouká a lidský rozum souhlasí, že Bohu věří.

0 0
možnosti

radek.stembera@volny.cz

11. 8. 2009 9:20
Re: Rozum a víra

ta definice v uvozovkách je hezky napsaná - kdo/co je zdrojem?

0 0
možnosti

radek.stembera@volny.cz

11. 8. 2009 8:49
bohové

teď jsem někde četl o tom, že např plášť neviditelnosti bude možný. To že je ve vesmíru více něž naše civilizace je viceméně jisté. Pokud je (byla) tato civilizace nekdy na Zemi je jistě rozvinutější než my. To jsou ti bohové. Mohou to byt bohové Hinduismu, Judaismu,Inků, Křestanství... to máte další výhodu víry v boha. Buh s velkym B je podstata sveta a je take temer jisty. I pro determinovany svet je mozno nazvat ten jsouci a nehybny vyrendrovany system Bohem, protoze duvod ani pricinu nema. Proste JE. Další výhoda víry. Na argument že v předurčeném světě je nejlepší o nic neusilovat je jednoduchá odpověď - pak jste předurčen pro to abyste zemřel brzo hlady. Naopak pro snažícího se je předurčeno že bude déle a více vyplňovat 3D řezy 4D časoprostoru. Přesto podotýkám že nejsem věřící ani příznivec determinismu. Zatím pochybuji.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

11. 8. 2009 8:54
Re: bohové

Vidím to stejně, pochybnosti jsou přirozené. Já je nemám, ale to je subjektivní.

0 0
možnosti
S

sasazulu

11. 8. 2009 8:36
pane Vasicku, co jste vystudoval?

Podle me nemate ani zakladni vedecke zvyklosti - i kdyz jde o popularizacni text - ze nikdy neuvadite zdroje. Popripade odpovidate jen na to, co podporuje vase dogma. S diky.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

11. 8. 2009 8:49
Re: pane Vasicku, co jste vystudoval?

Opírám se o přímá poznání a logiku. K tomu nepotřebuju uvádět žádné zdroje, žádné jsem nepoužil. Zcela záměrně se vyhýbám opisování cizích informací. Co je mé dogma? Já o žádném nevím.

Na argumenty rád odpovím.

0 0
možnosti
LV

lubanek

11. 8. 2009 7:26
Není se čemu divit.

Váš osobní názor že si lidé vymysleli Boha, je až tak dalece pravdivý pokud je s malým b. Miliony lidí po celém světě jsou svědky nadpřirozených událostí potvrzených vědci, lékaři atd. To že člověk  místo Víry se rozhodnul jít podle svého rozumu nasvědčují následky po celém světě. Přírodní katastrofy atd. Na jedné stránce vyhazují miliony do vesmírného programu, stavějí nesmyslná obrovská města v pouští jako je Dubai zatímco další miliony trpí hladem.Člověk se tak rozhodl v ráji a Bůh ho nechává až do jisté doby kdy zasáhne aby zachoval to dobré. z

Zkrátka ukaž co umíš beze mne. Poruč větru, dešti. Ne nemylte se cožkoli rozsíval by člověk to bude i žít. :-)

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

11. 8. 2009 8:43
Re: Není se čemu divit.

Existenci boha (klidně Boha) nedokazují žádné tzv. zázraky. Zaplácnout každou neznalost bohem je pouhé zjednodušení. Existenci Boha dokazuje fakt, že člověk nevytvořil tenhle Vesmír a sám vzniknout nemohl. Ti kdo jej vytvořili bohy jsou, ale lidská existence je pro ně příliš velký detail. Člověk je pro ně stejně důležitý jako pro člověka jeho střevní bakterie - nějak pozměňují konfiguraci hmoty, ale člověk ani pořádně neví kolik jich je a jak fungují. Tedy pokud není lékař specialista na střevní mikroflóru.

0 0
možnosti
MJ

Michal Josephy

11. 8. 2009 1:03
Vestci a kartarky si svou budoucnost zajistili celkem dobre

 - to je fakt.  Na co podlehat defetismu, kdyz dokazi predvidat a "spravne" rozhodovat.

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!