Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pražák

9. 6. 2009 19:48
Mengele

To s tou "genetikou" je absurdnost. Zásadní význam má výchova a vzdělání. To za prvé. A za druhé prostředí a příležitost.  A v nemalé míře - to později - možnosti uplatnění. Všechny tyto faktory jsou ovlivnitelné. A to jak kladně, tak záporně. - Vaše trapná teorie vede k Mengelemu a jeho plynovým komorám.

0 0
možnosti

Ivo Vašíček

9. 6. 2009 20:11
Re: Mengele

No hlavně, že jste nám to vysvětlil. Vaše zbožná přání jsou v naprostém rozporu s realitou. S Vaší logikou bych mohl prohlásit, že lze naučit mého psa programovat. je to přeci jen otázka výchova a vzdělání že? A stavění dálnic vede také k plynovým komorám? Hitler byl přeci první kdo začal stavět dálnice.

0 0
možnosti

ant.

25. 5. 2009 19:26
...DÍKY...!!!

...bohužel tento článek asi nebudou číst potencionální voliči čssd a zřejmě nezapůsobí ani na ty, kteří si z plození dětí udělali živnost....Rv...

0 0
možnosti

Ivo Vašíček

25. 5. 2009 16:12
hromadná odpověď

Vzhledem k různým dotazům typu "není to tak jednoduché" provedl jsem přesnější (rozvinutější) formulaci. http://vasicek.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=85309

Podotýkám, že rovnice není ideologická. Splnit ji dokázal každý systém. Otázkou vždy je na jak dlouho a za jakou cenu. Měnit lze všechny proměnné. V historii to zatím vždy skončilo změnšením proměnné P - celkový počet lidí generujících spotřebu. Je to totiž řešení nejjednoduší, ale nekrutější a je relativně snadné. Píši to proto, abychom se takovému řešení vyhli a našli řešení složitější, ale takové, ze kterého nevyplývají miliony zabitých lidí. 

0 0
možnosti

kaktusak

25. 5. 2009 0:54
Zdá se mi,

že pořád zaměňujete "vyprodukují" za "přivlastní si". Mnohé diskutéry to mate a docházejí k chybnému řešení rovnice.

0 0
možnosti

Ivo Vašíček

25. 5. 2009 10:12
Re: Zdá se mi,

Vyprodukuje je prostě vyprodukuje, s vlastnictvým to nemá nic společného (z hlediska rovnice). Rovnice je od majetku abstrahovaná - přivlastnění v tomto nejjednoduším vyjádření považuji za spotřebu. Pokud si vyprodukované zdroje někdo přivlastní, vyloučí je ze spotřeby pro jiné.

0 0
možnosti

Curious

24. 5. 2009 21:54
Proc se staty zadluzuji?

Stat tiskne bankovky, ktere vymenuje za realne hodnoty. Kdyz jich natiskne prilis, lide jich budou chtit za dane zbozi vic a nebo je zcela odmitnou prijmout. Aby tomu stat zabranil (omezil mnozstvi bankovek v obehu), zacne tisknout jine obrazky (dluhopisy), ktere nabizii k vymene za ony bankovky. Rika se tomu, ze stat se zadluzuje. Kolik je dluhopisu v obehu (jak je stat zadluzen) a kolik bankovek, je vsak vedlejsi, dulezite je kolik papirku stat vytisknul celkem.

Proto si myslim, ze jestli je stat zadluzen nebo ne, nema na objem spotreby vliv.

0 0
možnosti

radek.stembera@volny.cz

24. 5. 2009 23:04
Re: Proc se staty zadluzuji?

usa, ma silnou armadu, investovalo do ni more penez. Jak tedy zuzitkovat toto "plus". Shodou okolnosti a nebo prave proto ze maji usa nejsilnesi armadu maji i svetovou menu. Ted se jim hodi do kramu pritisknout si nejake penize. Takovi cinani jim dodavali za dolary svoje zbozi a rusove a arabove ropu a maji jich ted hodne. Urcite se jim nelibi ze usa pritiskuji penize, ale co s tim mohou delat? Nakupovat zlato? To delaji ,ale kolik je na svete zlata a za jaky kurs? Uz ted je za dvojnasobek nez bylo nedavno, pokud ho budou dal kupovat poroste jeste vice. To za ty dolary moc nedostanou. Takze nakonec jim nezbyde nez drzet palce aby usa ty cachry s menou vysly a dolar nepadl. Americe by se dnes inflace dolaru hodila vice nez drzitelum dolarovych rezerv. Navic ji nikdo nemuze nutit vojensky ani ekonomicky k netisknuti penez. Vojensky na to nema a ekonomicky bojkotovat ji nemuze pac na jejim uspechu stoji jeho aktiva. Takhle vypada MOC prevedena do ekonomiky.

0 0
možnosti

fr-mottl

24. 5. 2009 17:56
ja vidim problem spise ve statisticky vyznamnem

poctu diskutujicich, kteri pad takovy blabol napisi 'karma'.

...Pro výrobu a obsluhu stále složitejších stroju (tím myslím i pocítace) je však zapotrebí stále více kvalifikovanejší práci. ... Co je napr. tohle za vetu?

0 0
možnosti

Martin Jirousek

24. 5. 2009 13:22
Příčina krizí

Je ve finančním systému částečných rezerv, který je generátorem dluhu a kapitalismu samotném, který internalizuje zisky a externalizuje ztráty. Zbytek je jen povídání o ničem.

0 0
možnosti

Milan Brlík

24. 5. 2009 13:24
Re: Příčina krizí

no vidíte, vy jste to napsal v jedné větě :)

0 0
možnosti

Milan Brlík

24. 5. 2009 13:03
Jinými slovy

do ekonomiky se nezapočítávají tzv. externality. Ať už jde o škody způsobené na životním prostředí, anebo, jak píšete, úpadek vzdělání a nevyužitá pracovní síla. Ovšem někde je váš článek zavádějící a někde se naprosto plete. Například v tom, že zdravotnictví je pouze náklad (alespoň to tak vyznívá) - zdravtonictví je zároveň i investicí, stejně jako sociální systém. Pro stát je například levnější "předcházet" negativním sociálně patologickým jevům podporou v nezaměstnanosti - když je člověk na dně, začne pít, brát drogy, uchyluje se ke krimnalitě, což v konečném důsledku stojí mnohem více než samotná podpora. Otázkou pak zůstává jenom výše této podpory, nebo lépe forma (například v jiné formě než peněžní - sociální bydlení atp.). Taky se pletete v genetice. Inteligence se dědí kvantitativně, tudíž v delším časovém období je průměrná imnteligence populace pořád okolo 100 bodů, ať už se děti rodí komukoliv (chvála bohu :)). Jinak ale dávám karmu.

0 0
možnosti

Ivo Vašíček

24. 5. 2009 13:53
Mojí profesí

je hledat kořeny a podstatu jevů. To co uvádíte je jen rozostřující mlžení. Při troše trpělivosti je možné tyto vlivy do rovnice vtěsnat, ale jejich vliv bude marginální. S tou dědičností vycházíte z ideologických přání, nikoliv z reality. Problém je, že zkoumání reality je cílevědomě potíráno. Ve všech případech, kdy se narodil nějaký potomek vybočující z obvyklého rámce, ukázalo se, že má ve skutečnosti úplně jiného otce než se předpokládalo.

0 0
možnosti

jafava

24. 5. 2009 12:58
Souhlas, rovnice je jednoduchá a vystihuje podstatu problému

Jen se nebude zamlouvat salonním humanistům, protože předpokládá, že ne všichni lidé v produktivním věku jsou schopni stejných výkonů. Při hodnocení populace se musí vycházet z gaussovy křivky a nežádat nemožné. Komunisti tuto rovnici vyřešili za pomoci konfiskace majetku, pracovních táborů a nedostatku zboží denní potřeby (fronty na všechno). To opravdu asi nebylo řešení, které bychom si znovu přáli. Nezbyde než přehodnotit sociální politiku tak, aby bez práce nebyly koláče. :-) 

0 0
možnosti

Milan Brlík

24. 5. 2009 13:23
Re: Souhlas, rovnice je jednoduchá a vystihuje podstatu problému

To je právě velký omyl dnešních liberálů. Dualismus, distancovat se od všeho co by mohlo zavánět pojmem "sociální" nebo "socialistické". Velká chyba. V tržní ekonomice je třeba hledět na náklady a zisky, zejména pak ty dlouhodobé. Z dlouhodobého hlediska je nevýhodné dělit příjmy podle křivky normálního rozdělení, jelikož tam funguje multiplikační efekt (bohatí jsou čím dál víc bohatí, chudí jsou čím dál víc chudí), což přináší řadu problémů jako např. kriminalitu, oligarchii, sociálně patologické chování a podobně, které v konečném důsledku stojí mnohem víc peněz, než určitá rozumná míra podpory v nezaměstnanosti. Dilema tedy nestojí na dualismu ANO či NE (socialismus-podpora či kapitalismus-žádná podpora), ale jak vysoká by podpora měla být, jakou formou by měla být podávána, komu kolik, jak často, jak dlouho a podobně. Dualismy nevedou nikam. Člověk musí přemýšlet, počítat, hodnotit, ne ideologicky zavrhovat cokoliv, co zavání "tou druhou stranou".

0 0
možnosti

pehavecm

24. 5. 2009 10:50
povinná četba

tohle by mělo doplnit povinnou četbu (i když nejsem jejím skalným zastáncem) vedle Babičky a Rychlých šípů.

jenomže stejně to nebude nic platné, škoda sviním perly házet..., stádo reaguje na 30 korunové rudé soukno

před půlhodinou jsem tohle četl a čekal jsem na příspěvek typu "KJV" a vida, je tady!

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!