Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JN

honzajaka

26. 2. 2010 23:20
Ivo Vašíček

sociální inženýr;-D

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

17. 2. 2010 15:22
Válku nelze vyloučit, nicméně...

není nevyhnutelná... Myslím, že tam někam asi v úvahách směřujete. Nemyslím ani, že 2.WW byla důsledkem Velké krize, její příčiny byly spíše politického (ideologického) rázu, než výsledkem technologické vývoje (i když jak jste sám řekl, "vše je propojeno se vším" a různé vazby lze nacházet všude). Poválečná obnova přinesla vždy ekonomické oživení, ale že je k němu potřeba nějaké válečné "redukce přebytečných obyvatel" odporuje statistikou podložené lidské zkušenosti. Právě naopak růst populace urychluje technologické pokrok a růst blahobytu. Lokální růst nezaměstnanosti nebo jiné krátkodobé poklesy jen dávají stimuly k restruktualizacím  ve všech směrech, situace po nich je pak vždy lepší, než kdyby tyto krátkodobé "krize" nevznikly.  Jediným omezujícím faktorem je nedostatek svobody (v tomto případě svobody ekonomické, kam lze zařadit i různé regulace, daně a jiné státní intervence). Náš souboj s Čínou nevidím tak černě... časem se ona přibíží Evropě spíše než my k ní.

0 0
možnosti

lost

16. 2. 2010 13:19
to všechno je pravda ...

ale podstatné vidím trochu jinde, omlazení populace & investice do vzdělání a technologií, možná, že zhoršení sociálních podmínek přinese zvýšení kvality a množství populace. problémem bude nastavení sociální péče, vyžírkové vyžíraj, zatímco potřební propadají sítem .

0 0
možnosti
LJ

LNKa

16. 2. 2010 0:10
Přemýšlejme dál 1

ad "Konkurenceschopnost práce lze zvyšovat dvěma základními směry.

Zlepšováním její kvality a užitečnosti pro ostatní a snižováním její

ceny ....."

Tak tyhle možnosti jsou opravdu dost omezené.  Výroba "géniů"  např. v rámci rozvoje nových technologií, aby tito lidé vytvářeli práci s obrovskou cenou, není možné v masovém měřítku. Navíc takový výzkum a rozvoj je vázán na bohatství státu, který má na výzkum to peníze.  Nehledě na to, že Čína a další asijští tygři nás v šikovnosti dohánějí.

Ke snížení ceny nedojde, pokud budou naše sociální dávky tak vysoké, že se z nich dá žít.  A vzhledem k tom, že je levice u nás tak silná a bude (protože je pořád čím dál víc lidí závislých na sociálních dávkách, důchodech a zaměstnanců s podprůměrnými platy než lidí s platy naprůměrnými), necouvne z již dobytých sociálních "jistot" (které jsou tak jisté a bezpečné jako držet se pevně stolu na potápějícím se Titaniku).  .........

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

16. 2. 2010 9:38
Re: Přemýšlejme dál 1

Nic není jednoduché.

0 0
možnosti
PK

repanak

15. 2. 2010 20:48
je to na dlouho diskzi, ale

- domnívám se, že cena práce východňárů je ve skutečnosti o mnoho vyšší než se zdá. Kromě zisků a jistě nemalých různých pracovních agentur se na tom přiživují různé mafie apod.

- bohužel v době tkzv. konjunktury se sem doveze kde kdo a další rok se neví co s

nimi - ale takový "kapitalismus" je - za procento růstu se způsobí x dalších problémů

- růst kvality - myslím tím účelný- např. vyvážený vůči celému produktu - je dobrá věc,

ale může "zpomalit" obnovu výrobků - můj děda říkal, že už Baťa říkal, že kdo dělá na věky n..... mu do ruky.

0 0
možnosti
MU

HempValley

16. 2. 2010 9:36
Re: je to na dlouho diskzi, ale

ad 1. - : myslim si (a je to pouze muj nazor, nejsem expert) ze podil ruznych agentur a mafii na cene vychodnacke prace je zanedbatelny, v porovnani s vypalnym pro nasi (zapadnackou) statni mafii.

ad 2. - : souhlas a na zapad je to jeste horsi, nevozi si tam asiaty na konkretni, casove omezenou praci (jak u nas), ale africany "jen tak"

ad 3. -: dnesni kvalita je k uzoufani.. i znackove veci (nezavisle na zem vyroby) jsou smejdy co maji snad naprogramovanou zivotnost a po urcite dobe se zacinaji rozpadat.. u mnoha vyrobku vyjde oprava skoro draz nez vyrobek novy, coz je podle me uplne nakoko#

0 0
možnosti
IV
LM

Aaron71

14. 2. 2010 11:03
Jsem připraven

Hledat řešení na tyhle věci společně. Prodej práce jako pojem, by se měl používat častěji než například nezaměstnanost.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

14. 2. 2010 14:14
Re: Jsem připraven

Ano rostoucí nezaměstnanost je jen důsledkem lokálního poklesu  prodeje práce. Globálně se prodává přibližně stejný objem práce. Proč musí růst call centra v Indii a ne v ČR (i tu jsou IBM v Brně, TietoEnator na severní Moravě). Čech se naučí Evropské jazyky snadněji než Číňan.

0 0
možnosti
N

Nero

13. 2. 2010 18:03
Svět se asi začal posunovat rychleji než stačíme vstřebat

Znát řešení,kandiduji.

Fakt je,že rozmazlená Evropa si koleduje o přes .....  od Asie.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

13. 2. 2010 21:15
Re: Svět se asi začal posunovat rychleji než stačíme vstřebat

Já se rozhdl jít do řešení.

0 0
možnosti
LU

pidla

13. 2. 2010 14:22
Ano, souhlas,

vidím tu jeden moment v chování lidí bez vzdělání a kvalifikace.  I dnes by u nás našli práci, protože místa, která na ně čekala, musela být obsazena zahraničními pracovníky a to proto, že český nekvalifikovaný a nevzdělaný člověk nehodlá pracovat za cenu, která se mu na trhu práce nabízí, je radši doma na sociálních dávkách, případně podvádí, krade, nechá se živit rodiči atp. Je z toho celkem přímé a jednoduché východisko, nedat jim tak lehko dávky, stíhat podvody, nutit rodiče starat se o své děti a učitele dělat svou práci správně. Je to tak jednoduché?

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

13. 2. 2010 21:12
Re: Ano, souhlas,

Těch aspektů je jistě více. Ano.

0 0
možnosti
G

geo.novotny

13. 2. 2010 13:52
Pane kolego ...

.... mam rad Vase logicke a pragmaticke eseje, ale najdete 'odvahu' k vysloveni stejne nemilosrdne logiky k reseni v budoucnosti. Ja vim, clovek se tim zakonite musi dostat na 'tenky led', protoze prave ta logika a pragmatismus smeruji k tomu, ze lidskou spolecnost ceka 'zastavka' a pravdepodobne i 'rvacka' o ziskani kontroly nad poblaznenym a zoufalym stadem.

Hezky vikend, G.N.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

13. 2. 2010 21:11
Re: Pane kolego ...

Přemítám několik alternativ. Stále více si začínám uvědomovat strategický význam US Námořnictva. Doprava po moři je pro současný stav zcela klíčová.

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!