Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

Jiný Pohled

1. 6. 2010 3:47
Jak chránit domácí počítač?

Sice starší článek, ale dovolím si ještě reagovat. Vždy se totiž u takových zpráv podivuji, jak k někomu může vniknout policie a na počítači najde nějaké důkazy. Copak lidi neznají programy typu http://www.truecrypt.org/, které všechno na disku dokážou skrýt (zašifrovat) a nikdo tak nenalezne žádný nelegální software?

0 0
možnosti
MU

HempValley

10. 5. 2010 14:19
komu uskodil

Dobry den, necetl jsem celou diskuzi, ale dotycny zpusobil realnou skodu vyrobci obdobneho freeware softu (tedy pokud nejaky takovy je,ale Vy pisete ze ano, ze by "zustal u freeware"). Bohuzel, tato skoda se vycisluje mnohem hur nez ta "realna" kterou si reknou anti-pirati.. prijde me, ze duslednym pouzivanim fw by zpusobil dotycne (anti-piratske) skodu REALNOU, protoze v zamestnani by uz vyzadoval freeware verzi programu, ktery ac pro firmy placeny, stale nedosahuje cen komercnich software. Dobre patrne je to u Open office a MS Office, jak je to s CAD druhem programu nevim, tam se neorientuji. snad je srozumitelny co sem chtel rict.

0 0
možnosti
PK

dolch

13. 5. 2010 22:27
Re: komu uskodil

Vím, že je to trochu pozdě, ale nedá mi to se nevyjádřit. Ivo nejspíš uvedl CAD jako příklad sw, který se často krade. V tomto kontextu to však asi nebyl nejšťastnější příklad, protože v podstatě neexistuje použitelný neplacený CAD. Píšu záměrně neplacený, protože bych chtěl ještě vypíchnout rozdíl mezi freeware a open source. Pokud se začnete zabývat otázkou používání legálního sw s nejnižšími možnými náklady, pak bych vám vřele doporučil vyhnout se první kategorii obloukem. Naprostá většina tzv. freeware, tedy softwaru, který je sice zdarma, ale jeho zdrojové kódy nejsou přístupné, je různý malware, trojské koně, spyware a podobně. Věřte mi. V současné době znám pouze dva freewary, které bych mohl doporučit k používání - Opera a VMware Player. O všem ostatním mám silné pochybnosti. Naproti tomu open source software je na 99.9% bezpečný (z pochopitelných důvodů) a zpravidla i kvalitnější.

0 0
možnosti
PN

Strasak

7. 5. 2010 8:46
:-)

Pokud je to rada pro softwarové firmy, tak s tím souhlasím. Pokud je to ovšem myšlenka, kterou byste chtěli prosadit do legislativy ČR, tak se mi to nelíbí.

Modelová situace. Existuje způsob, jak efektivně vypátrat nelegální software. A za tento přestupek jsou vysoké pokuty, takže nikdo se nesnaží používat cracknutý programy. V takové situaci by třeba firmy museli umožnit nekomerční používání zdarma, protože jinak by se nenašlo dotatek lidí, který by ten program uměli ovládat. Ale i tak, nemůžete diktovat výrobci softwaru, jakou má zvolit obchodní strategii.

0 0
možnosti
VF

vlasec

8. 5. 2010 21:12
Re: :-)

Toto je komplexní problém a je třeba si uvědomit, zda škody způsobené firmě jsou reálné nebo imaginární :) A protože je to obvykle jen druhá možnost, nepřipadá mi morální zlikvidovat člověka za to, že si do počítače nahrál nelegálně nějaký program. Ani kdybych tvorbou toho programu strávil stovky nebo tisíce hodin času já sám.

0 0
možnosti
VV

SYETEY-KOTZOUR

6. 5. 2010 9:13
fixní kontra variabilní náklady - proč kopírujem?

nehmotná díla díky internetu mají v podstatě jen fixní náklady (tj. náklad na vzik díla).....variabilní náklady jsou díky internetu prakticky nulové....tj. při 10 kopiích nebo 10 000 000 kopiích náklady nevzrostou.

V průmyslu bývá běžné, že se takovéto "úspory z rozsahu" promítnou do ceny.......pseudoautorská mafie se snaží udržet ceny stůj co stůj.

Uživatelé jsou si vědomi, že variabilní náklady už na rozdíl od hmotných CD neexistují....a nechtějí se nechat škubat.

Vám snad nepřijde absurdní, že JEDNA písnička v mp3 stojí dolar? Většině uživatelů ano. Kdyby to byly rohlíky, cena by už dávno spadla.....mafie ale má své lobby. Buď nebudete poslouchat vůbec nic, nebo za dolar. Ať zdechnou. Rv;-D

0 0
možnosti
VF

vlasec

6. 5. 2010 0:05
Co je na tom ale nejhorší?

Policie má právo zabavit počítač včetně všech dat na disku. Přitom některá data mohou být velice důležitá. Policie tedy může člověka trestat odnětím jeho dat dříve, než je člověk opravdu shledán vinným.

Myslím, že by stálo za pokus navrhnout zákon, který donutí policii alespoň zajistit obžalovanému kopii dat na jiný jeho disk.

0 0
možnosti
VV

SYETEY-KOTZOUR

6. 5. 2010 9:06
Re: Co je na tom ale nejhorší?

to ale autorská mafie nedopustí.....toto vydírání jim vyhovuje......spousta mezičlánků, které požírají svůj podíl z ceny autorských děl už patří na hřbitov jak pivovarští koně......do tohoto století už prostě nepatří, protože se distribuce bez nich obejde...

Kriminalizováním společnosti ale ještě pár let prodlouží agonii a vydělají nějaký doláč.....

0 0
možnosti
JR

joda

5. 5. 2010 22:01
souhlasím, ale...

Něco jiného je kopírování filmů, hudby, her atd. To už není nic jiného než prachsprostá krádež, na tom distributor určitě prodělá (narozdíl od vámi zmiňovaného příkladu).

0 0
možnosti
VF

vlasec

6. 5. 2010 0:12
Re: souhlasím, ale...

Co prodělá? Myslíte, že by člověk, který má postahovaných tolik filmů, že na ně nestíhá koukat, opravdu zaplatil za shlédnutí každého z těchto filmů v kině, případně za DVD, BluRay apod.

Já si to nemyslím. Takže ten ušlý zisk je stejně fiktivní jako a děj filmu a postavy.

U Holywoodských filmů ale chápu tu hysterii, protože jde často o filmy, které hrají na efekt a jsou jen na jedno použití, podruhé by na ně většina lidí nešla. Takže kdo viděl pirátskou kopii, ten už ví, že to nestojí za to.

0 0
možnosti

radek.stembera@volny.cz

5. 5. 2010 19:08
drobnost

v ničem s Vámi nepolemizuji, jen si představte takovou drobnost, změnu jediného slova v textu vašeho článku a to: "Chytrý kluk z BOHATÉ rodiny studuje architekturu..." a dále už vše stejně jak píšete. Změnilo se něco na vašem pohledu na celou věc? A pokud ano, co a proč. Pokud ne je ovšem vše v pořádku.

0 0
možnosti
VF

vlasec

5. 5. 2010 21:43
Re: drobnost

Já si myslím, že tady rozdíl není :) Snad jen ten, že chytrý kluk z opravdu bohaté rodiny si může dovolit koupit licenci a neriskovat tak zásah po zuby ozbrojených policajtů :) Důvodů pro koupi má ale stejně málo.

Já naštěstí coby programátor můžu používat vývojářská prostředí zdarma (NetBeans, Eclipse ...) a nepotřebuju CAD za desítky nebo stovky tisíc.

0 0
možnosti
F

FiS95

5. 5. 2010 17:39
Trest je trochu tvrdý,

ale ten pirát mohl sáhnout po jiném, free programu. Jako já. Nechce se mi platit za Photoshop, tak jsem si stáhnul GIMP.

0 0
možnosti
VF

vlasec

6. 5. 2010 1:36
Re: Trest je trochu tvrdý,

Nevím, moc nerozumím architektuře, ale co jsem slyšel, tak tam se používá několik zaběhlých a děsně drahých programů. Pokud do životopisu napíšeš, že ovládáš ArchiCAD nebo jak tomu říkají, určitě se to hodí.

Také používám GIMP, ale nevím, zda by mi stačil, kdybych dělal grafiku jako profík.

0 0
možnosti
VV

SYETEY-KOTZOUR

5. 5. 2010 13:15
za mě karma

....a to říkám jako člověk, který má 30% příjmů z programování

0 0
možnosti
LV

lubanek

5. 5. 2010 17:24
Re: za mě karma

ZdravímR^

0 0
možnosti
LU

pidla

5. 5. 2010 10:48
Máte pravdu,

myslím stejně, přesto ale stále věřím, že si vážím duševního vlastnictví. Ale ne překupníků a příživníků na cizím duševním vlastnictví, kteří teď nejvíce křičí, chyŤte piráty.R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!