Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Kolumbo

23. 10. 2011 13:19
Vaše "analýza"

je pro kočku. Jaké zisky? V zájmu jakých a čích "zisků" že se má šetřit? Ti bohatí přece nemají nějak extra větší osobní spotřebu než "chudí". Kdo z nich má v garáži sto stojících vozů, se kterými pak nemohou jezdit "chudí"? Kdo z nich sežere denně bejka a deset prasat, zatímco "chudí" hladoví? Není to spíš tak, že zisky bohatých jsou investovány, zatímco peníze vyplacené "chudým"  jsou projezeny? Jasně, že mezi investicemi a spotřebou je potřebná rovnováha - investice nemá jiný smysl,  než budoucí spotřebu, většinou levnějšího a kvalitnějšího zboží. Pokud by byli "bohatí příliš bohatí", pak by se nové investice nevyplácely, bylo by moc zboží a nedostatek peněz mezi lidmi, ceny by klesaly zatímco banky by byly peněz plné a neměly by komu půjčit, protože by nikdo nechtěl investovat. V těch bankách  mají prachy "obyčejní lidé",  např. v penzijních fondech. Kdo na tom nepřiměřeně vydělává jsou manažeři, to je ale úplně jiný problém.

2 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

23. 10. 2011 13:34
Re: Vaše

Neřeším bohaté a chudé. Nevím kdo přesně inkasuje zisky. Někdo to však být musí. Jestliže je emitováno stále více peněz, ceny nerostou a většina lidí chudne, musejí ty peníze navíc k někomu doplynout. Jestliže lidé chudnou, ale produkují (jako celek) více musí na tom někdo více vydělávat. Snížení nákladů "lidu" je celkem logickou reakcí na požadavky investorů. V podstatě říkají: Ve zhodnocování zdrojů jste nákladnější než jinde, uskromněte se, není žádný důvod, aby jste si žili lépe než Číňani a okrádali nás tím o zisky.

2 0
možnosti
JS

Kolumbo

23. 10. 2011 13:51
Re: Vaše

Vždyť si to můžete zjistit u statistického úřadu. Firmy musejí mít audity, zisky jsou zveřejňovány. Až na majitele "anonymních akcií" jsou známi i akcionáři. Proč myslíte, že lidé "produkují jako celek více"? Více ve finančním vyjádření? To pak může být jednoduchým důsledkem dnešního strachu o zdraví, posedlosti "bezpečností". Dávno nemůžete jezdit v autě stejně jako před 50 lety, ani si postavit podobný domek. Nikdo vám to nedovolí. A všechny ty "nové evropské standardy" něco stojí. taky doktorů a ošetřovatelů je čím dál víc, úředníků a sociálních pracovníků. všechno se komplikuje a to stojí peníze.

1 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

23. 10. 2011 14:01
Re: Vaše

všechno se komplikuje, ale nedostatek z toho nevyplývá, produkce roste rychleji. Lidé produkují více zcela reálně. Vyplývá to z rostoucí produktivity práce. Nadbytek všeho je celkem zřejmý ve všech oblastech. Reálné firmy moc zisku netvoří (pro sebe), mnohem více zaplatí na úrocích atp. Zkuste přemýšlet ke komu se přemístily stovky miliard dolarů emitovaných v rámci kvalitativních uvolňování, kdo utržil peníze, které Řekové "prožrali"....

0 0
možnosti
T

torong

23. 10. 2011 14:09
Re: Vaše

Například dělníci německých zbrojovek, u kterých Řekové ve velkém nakupovali např. tanky a ponorky. Na zemi, která dokáže vyprodukovat akorát olivový olej mají docela luxusní armádu. Nebo dělníci německých a francouzských automobilek...

1 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

23. 10. 2011 14:32
Re: Vaše

jistě, všichni si pomohli, ale teď se někteří nechtějí dělit (z tržního hlediska k tomu není důvod, fakticky je to však nebezpečné)

0 0
možnosti
T

torong

23. 10. 2011 14:37
Re: Vaše

Proč je to nebezpečné?

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

23. 10. 2011 16:19
Re: Vaše

Lidé ve shodě s tržními principy nezemřou (nezmizí), ale vzbouří se. V historii se to stalo už mnohokrát. Nevyužité je nutno buď "nakrmit" nebo "postřílet".

0 0
možnosti
T

torong

23. 10. 2011 17:14
Re: Vaše

Aha, takže je potřeba je živit. Fajn, ale kdo to bude dělat? a co z toho bude mít? Tedy kromě toho, že si zachrání krk? Pokud to totiž stavíte tak, že buďto se ti uspěšní, tedy ti co tvoří hodnoty rozdělí s těmi neúspěšnými nebo si to vezmou sami, pak to defakto odpovídá situaci kdy na Vás vybafne lupič "peníze nebo život!" a skoro se chce říct, že takto "přepadený" má právo střílet...

1 0
možnosti
ZK

SID09

23. 10. 2011 17:40
Re: Vaše

Když jim nedáte možnost žít v Řecku, tak zaplaví státy EU, kde najdou nějakou přijatelnou záchranou sociální síť - stejně jako teď dělají např. utečenci ze severní Afriky, kde byly nastoleny nové demokratické vlády. ;-)!!

0 0
možnosti