Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KG

Kamil Gregor

12. 8. 2011 10:29
Mimochodem...

Pokud vás zajímá, co způsobilo zhroucení demokracie v meziválečné Evropě, doporučím vám sborník Berg-Schlossera a Mitchella. Analyzují hodnoty asi 65 proměnných ve všech evropských zemích a zjistili, že žádná jejich kombinace nedokáže úplně vysvětlit přežití nebo zhroucení demokracie ve všech zemích. Ukázalo se ale, že přežití demokracie podporovaly tyto podmínky (v pořadí podle důležitosti): Demokratická politická kultura, existence demokracie před první světovou válkou, státem garantovaná občanská práva a vysoký stupeň socio-ekonomického rozvoje. Naopak nástup autoritářství podporovaly tyto podmínky (v pořadí podle důležitosti): Vliv armády na politiku, zbytky feudálního politického systému, heterogenní společnost (z hlediska národnosti nebo konfese) a přítomnost násilných milicí.

0 0
možnosti

radek.stembera@volny.cz

12. 8. 2011 0:26
nesrovnatelné

to co srovnáváte je nesrovnatelné. Hitler si vybral židy nejen pro to co popisujete, ale hlavně se mu hodil jejich majetek. Co sebere ten váš nový diktátor těm rabujícím? Když dva dělají totéž (a i to je sporné zda se toto vůbec podobá Hitlerovi) není to vždy totéž. Sám uvádíte že k změnám režimu - restartům - vede snaha o přerozdělení majetků. O jaké přerozdělení majetků půjde této tzv. diktatuře. Je to pravý opak přerozdělení majetků, je to udržení majetků, což také sám píšete. Takže jde o přímo opačný trend než byl Hitler, Lenin, Mao, Pol Pot a další RESETÁŘI. Pokud vám vadí to, že v Anglii chtějí přitvrdit proti rabující lůze, jen to dokazuje váš nově nalezený politický názor - revoluce za každou cenu. Ano je tu poptávka po diktatuře, po diktatuře rozumu a zákona proti hloupé zvlčilé lůze. Takovou diktaturu podporuji.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

12. 8. 2011 7:57
Re: nesrovnatelné

Mě nevadí, že chtějí v Británii přitvrdit proti kriminalitě. Fašisoidní tendence se projeví v jiných zemích. Nikde nepíši co se mi líbí, či co mi vadí, ale co z čeho vyplývá, co se děje a jaké to má a může mít následky. Zabavení majetku Židů nic neřešilo (ekonomicky), byl to hlavně politický marketing. Ekonomicky situaci nacisté řešili odmítnutím platit reparace a zahraniční dluhy, budováním infrastruktury a přípravou a rozpoutáním války (kořist). Nutno dodat, že NSDAP zavedla celou řadu sociálních programů, které v té době neexistovaly a používají se někde dodnes.

0 0
možnosti

rezjirrezjir

11. 8. 2011 12:14
Tam byl naprosto jinačí problém než nějací lichváři

Tam šlo o vytlačení Židů z oblasti kultury. Zkrátka dobře, každý tehdejší čistokrevný germánskký humělec, ať se vrtnul, kam se vrtnul, narazil na nějakou židovskou lobby, která si navzájem přihazovala kšefty. No a protože jsme v oboru masové kultury a massmedií, tak ti skřípnutí Germáni začali vyřvavat, až si vydupali HITLERA.

0 0
možnosti
I

il1948

13. 8. 2011 9:37
Re: Tam byl naprosto jinačí problém než nějací lichváři

Ty nikdy nesklameš soudruhu. Väčšinou sa hraješ na spravodlivého kritika Izraela až keď s teba vypadne takýto antisemitský blud, je jasné odkiaľ pramení tvoj pohľad na Izrael.

0 0
možnosti
PH

petrph

11. 8. 2011 11:59
tato možnost je o to horší

Že nejde o "zavedení pořádku", ale o "udržování pořádku". Neboli, v Británii existuje jak silná armáda (její letecké složky dnes kupodivu "zavádějí pořádek"  v Libyi,ale v samé Anglii se určitě najde spousta jednotek ve výcvikových táborech ), plus i silná policie - nakonec se "našlo " dalších 16 000 policistů. Ale až po třech dnech, přičemž obyvatelé v rabovaných čtvrtích očekávali pomoc od nejbližších policistů v řádu minut a rázný zásah pohotovostních sil tak do hodiny... Čili, vláda vlastně nemá co nabídnout , prostě totálně zklamala..

Zatímco jakýkoliv nový diktátor nemusí slibovat nějaké závratné změny, stanné právo, posílení represivních  složek či co  jen že na podporu občanů použije to co už se stejně draze platí z jejich daní...

0 0
možnosti
OE

open eye

11. 8. 2011 12:02
Re: tato možnost je o to horší

Tlak shora, tlak zdola; je to o šikanování střední třídy, až podlehne manipulacím a bude žádat vlastní zotročení.

0 0
možnosti
KG

Kamil Gregor

11. 8. 2011 10:27
Ehm...

Teorie, že nástup nacismu v Německu byl způsoben hospodářskou krizí lze poměrně snadno vyvrátit. Jestliže byla krize postačující podmínkou pro zhroucení demokracie, pak bychom neměli pozorovat výskyt zemí, v nichž demokracie "přežila", ačkoli byly zasaženy krizí alespoň stejně silně jako Německo. A takové země v meziválečné Evropě existovaly (například Švédsko). Vysvětlit, proč v některých zemích došlo k přechodu k autoritářství a v jiných nikoli, je trochu složitější...

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

11. 8. 2011 10:37
Re: Ehm...

Demokracie je především prostředek. I za vlády Hitlera byla demnokracie (první volební období). Krize byla příčinou úspěchu jednostranných řešení. Ve Švédsku nebyla situace natolik kritická jako v Německu, navíc tam byla monarchie. Švédsko také bylo neoficiálním spojencem Německa ( http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gustavgoring1939.JPG ). Bylo hlavním dodavatelem oceli a dalších surovin. Švédi tvořili jádro divize SS Wiking.

0 0
možnosti
SB

Slavomír 1966

11. 8. 2011 10:18
Autor nemá pravdu

To, že po něčem je společenská poptávka, ještě nikoho nezbavuje osobní odpovědnosti za to, že se v tom angažuje osobně. Je toho hodně, co se děje i bez mého přičinění: Obchod s drogami, obchod s bílým masem apod. Má maličkost tomu nemůže nijak zabránit. Přesto mi to nedává právo lákat do ČR ukrajinská děvčata pod příslibem legálního výdělku třeba jako zdravotní sestra nebo uklízečka, tady jí vzít pas a nutit ji k prostituci. Když to nebudu dělat, nic nezměním na tom, že se to děje. Ale když to dělat budu, nesu za to plnou odovědnost a zcela po právu poputuji za mříže. Nesu minimální odpovědnost za stav světa, ale stoprocentní odpovědnost za své činy. Takže nemohu souhlasis s autorovým tvrzením, že za hrůzy války Hiler nemůže.

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!