Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

repanak

7. 1. 2010 23:59
Asi to jde těžko spočítat

ale zajímalo by mne, jak strmě stoupají náklady na státní správu a samosprávu.

14 krajů kompletně vybavených na desetimilionovou zemičku, nejen počty lidí ale i vývoj rozsahu a nákladů služeb, které  nakupují.

0 0
možnosti
K

kaktusak

6. 1. 2010 1:18
Podnikatelé pracující v obtížných podmínkách

jsou nuceni k vyšším výkonům, lépe uplatní své skvělé schopnosti. Neschopní podnikatelé nepřežijí, nebo jim nezbývá, než odejít do daňových rájů typu Dubaj nebo Somálsko.

Vysoká cena práce také vede k jejímu lepšímu využití. Firmy jsou motivovány ke kvalitnímu školení zaměstnanců, k zavádění automatizace a dalších moderních technologií... 

Z historie víme, že Evropa předběhla ostatní svět právě v době zavádění pravidelných vysokých daní (předtím se platily jen při mimořádných příležitostech) a vysokých rozpočtových deficitů, zatímco Čína s nízkými daněmi zaostala. 

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

6. 1. 2010 10:30
Re: Podnikatelé pracující v obtížných podmínkách

Na tu nesoroudou směs tvrzení se nedá smysluplně reagovat. Přesto uvádím, všechny opatření a vládní systémy jsou jen dílčí, zcela rozhodující je, že Číňanů žije ve světě přibližně 1,5 miliardy, tedy více než 20% všech obyvatel. Bylo jen otázkou času kdy se to projeví. To, že jich je tolik má také své příčiny, stejně tak, že je nás málo. Asi jejich předci dělali něco lépe nebo něco lépe umějí, atp. náhoda to určitě není.

0 0
možnosti

originalni_demokrat

5. 1. 2010 22:36
Na webu CIA

jsem si našel státní dluhy jednotlivých států. Jediný který byl s nulovým dluhem, bylo Lichtenštejnsko. Určitě je potřeba snižovat státní dluh, ale co ostatní svět se svými triliony, biliony a miliony (USD)? Co udělá USA s dluhy? Čína, Rusko a vůbec všechny státy? EU kritizuje ČR za vysoký dluh, ale evropské státy jsou na tom hůře. Nebo kritizují jeho růst? Možná tu jsem za blbce, ale fakt o tom moc nevím. Vím jen že se mi nelíbí státní dluh ČR...

0 0
možnosti
JS

jozka skocdopole

5. 1. 2010 16:02
... vše navíc je na dluh, který bude nutno splatit ....

Obavam se, ze skutecnost je horsi.

Kazda dluzni splatka se sklada s uroku a umorovani dluhu. Kdyz se plati jenom urok, dluzna castka zustava stejna,  ale alespon neroste.

Ve statnim dluhu se nesplaci ani kompletni urok, to znamena, ze dluh narusta automaticky nepretrzite, i kdyby se od zitrka udelal rozpocet s nulovym schodkem (coz se nestane).

0 0
možnosti
H

huan

5. 1. 2010 20:30
Re: ... vše navíc je na dluh, který bude nutno splatit ....

Není pravda: dluhová služba je kapitolou rozpočtu, takže vyrovnaný (a dodržovaný) rozpočet automaticky znamená že splácíme alespoň úroky a dluh neroste. S deficitním rozpočtem si můžete vybrat jestli si půjčujeme na důchody, na dálnice, nebo na úhradu úroků z dluhu, ale ve výsledku je to jedno - dlužná částka roste.

Ono je to ještě trochu složitější, díky inflaci dokonce vyrovnaný rozpočet znamená že se realný dluh snižuje - to už ale není žádná výhra, protože inflace je skrytá daň dopadající hlavně na chudší vrstvy obyvatelstva.

0 0
možnosti
S

stepulka

5. 1. 2010 15:08
Jako vždy skvěle popsané

Pro současnou situaci považuji za najvýstižnější větu:

Sestavení vyrovnaného rozpočtu je prý z ideologických důvodů nemožné.

Je to nemožné a bez "prý". ;-(

Lid touží po demagogii, klamavé politické reklamě a pohádce o křišťálové studánce.

0 0
možnosti
ZB

zberanek

5. 1. 2010 14:58
Nesmějí být u kormidla

Autor blogu sepsal velmi dobrý přehled o tom, kde se nachází naše ekonomika, bohužel nenaznačil jak z této šlamastiky ven. Globální ekonomika dostala velkou ránu. Nabízí se otázka, zda je globalizace ten správný směr. Nějak se vytrácí základ kapitalismu, a to je hospodářská soutěž, protože velké nadnárodní celky mají de facto monopol. Kapitalismus je prozatím nejlepším systémem, ale jen když je právě zachována soutěživost. Bohužel v Česku se ještě navíc přidala k problémům s  celosvětovou krizí neschopnost a nebo všehoschopnost našich politiků, a proto jsme tam, kde jjsme. Je třeba to těm těmto politikům sečíst a příště je ke kormidlu nepouštět.

0 0
možnosti
AB

[eT]

5. 1. 2010 15:35
Re: Nesmějí být u kormidla

Vyrovnaný rozpočet. Co byste chtěl hledat za jinou cestu? Bez práce a bez bolesti to nepujde. Čím později to bude, tím více bolesti to přinese.

0 0
možnosti
PB

kybernetik

5. 1. 2010 13:08
Co stojí za krizí

Státy a jejich ekonomiky tvoří neuvěřitelně složitý kompex vztahů, které se nedají popsat několika větami. Hlavní problém je, že téměř vždy se jedná o soutěž (často i za hranicemi pravidel) a ne o spolupráci. A v soutěži musí vždy někdo prohrát. Málo kdo si uvědomuje, že často mohou prohrát všichni (když se v rámci překračování pravidel dostanou do rvačky).

To, že chceme STÁLÝ růst je základní chyba lidského postoje, to totiž nikde na Zemi, ani ve vesmíru nejde fyzikálně realizovat. To že se společnost vrhla na HMOTNÝ růst vede k zakrňování růstu duchovního (v průměru), o čemž svědčí slovní agrese na všech úrovních komunikace. Tak jako existuje optimální tlak vzduchu v pneumatice, tak existuje i optimální velikost hmotných statků. Víc je špatně!!!

Kdybychom žili v rezonanci s přírodou, mohli bychom zíkávat její produkty při minimalizaci její devastace. Naše devastovaná morálka pak devastuje i přírodu. Ubývá přirozené krásy za cenu betonových ploch.

0 0
možnosti
NG

hnedka_zdrapana

5. 1. 2010 13:15
Re: Co stojí za krizí

Můžu vás ubezpečit, že stálý růst je v situaci, kdy lidstvo pořádně neopustilo ani tuto planetu, více než možný a žádoucí. V této sluneční soustavě je spousta těles k průzkumu a těžbě materiálů. A naše sluneční soustava je jednou z miliard v naší galaxii. A naše galaxie je jednou z miliard v nám známém vesmíru.

Vyspělá technika (genetické manipulace) bude také moci řešit i ten váš problém zakrnělosti duchovního růstu (jestli nějaký existuje). A nic jako "optimální velikost statků neexistuje" - opět vzhledem k tomu, že zdroje jsou v podstatě neomezené.

0 0
možnosti
D

da.rock

5. 1. 2010 12:19
Za loňský 200 miliardový schodek

ale nemůže rozmařilý stát, ale krize. Tím nechci hájit Kalouska a Janotu, ale věřím, že kdyby ekonomika rostla podobným tempem jako před dvěma lety, schodek by činil podstatně nižší částku, snad do 50 miliard. Ostatně tak by naplánován.

Takže nechme stát státem, ten je v tom nevině. Zakopaný pes je v ekonomice.

0 0
možnosti
I

iruka

5. 1. 2010 12:28
Re: Za loňský 200 miliardový schodek

Ekonomika by ale měla střízlivě reagovat na momentální situaci, a když ne hned, tak minimálně při plánování příštího rozpočtu; a jeho (2010) mnohé výdaje jsou ve stávající situaci více než luxusem, který si "dopřáváme", i když si ho nemůžeme dovolit (např. náš sociální systém - jeho benevolentnost a zneužitelnost je donebevolající...).

0 0
možnosti
LU

pidla

5. 1. 2010 12:11
Hezky shrnuté,

je ale nemožné, aby to, co si odvodí průměrný člověk, nevěděli politici. Takže není vůle pro změnu a to je nejhorší.

0 0
možnosti

martin013

5. 1. 2010 12:03
Dluhy - rating

Víte co by mě zajímalo? Je i v jiných zemích takto diskutováno a akcentováno hospodaření státu? Podle různých mezinárodních srovnání na tom přece v tomto ohledu nejsme tak zle. V rámci EU jsme někde v polovině "startovního pole", v rámci světa bych mohl poukazovat na hospodaření USA a Japonska. To jsou teprve problémy, ke kterým my se blížíme sice momentálně rychlým tempem, ale i tak bychom se museli přerazit, abychom na tom byli takto "zle". Samozřejmě, náš "význam" je mnohem menší, než USA nebo Japonska. Hraje se o rating, protože na základě jeho udělení dosáhneme nebo ne, na mezinárodní půjčky. Zatím máme A1... USA a Japonsko budou asi vždy A, i kdyby se stalo nevím co. Rozhodně nečekám, že tyto státy někdy splatí své dluhy a budou mít vyrovnaný státní rozpočet. Pravda, my k tomuto ideálu můžeme směřovat, jako malá a chudá země (relativně). Myslíte, že strhneme celosvětovou lavinu vyrovnaného hospodaření? Ano, dluh není nic pěkného. Ale nemáme na to, ho nemít. Ano, snižujme ho.

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!