Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
C

Curious

15. 6. 2009 21:40
Co my muzeme nabidnout Cinanum?

Resit problem z hlediska statu (umeleho vytvoru) mi nedava smysl. Politici v demokratickych statech maji zajem na vyvolani fobie z Ciny, aby mohli navrhnout "reseni" a byt zvoleni, avsak racionalnimu cloveku je jedno kde na zemekouli se co vyrobi nebo proda. V cem je rozdil, kdyz koupim produkt a moje penize se prevedou na ucet se jmenem Chang nebo na ucet se jmenem Novak?

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

15. 6. 2009 23:32
Re: Co my muzeme nabidnout Cinanum?

:)) .. ten rozdíl je přece ten, že je bude mít v kapse Chang a Novák se na něj bude moci jen dívat zpoza plotu... :))

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

15. 6. 2009 14:40
Souhlasím, vstoupili jsme do "Století Číny"...

... Čína postupuje do pozice skutečné supervelmoci a všechny ty negativní okolnosti kolem (ekologie, nekvalitní výrobky, nesvoboda, ...) budou vnímány jako porodní prkotiny ve srovnání se stavem, který ji čeká v budoucnu. Je otázkou možná 20-30 let, než se stane světovým lídrem výzkumu a nových technologií, vše čínské začne být velmi IN a sympatické, ruku v ruce s kapitálem a vývojem chodí kulturní expanze, která podpoří její přijatelnost jako světové mocnosti (všimněte si, jak už dnes jsou "sexy" čínské znaky, vytetované na lopatkách mladých dívek..:)) ...více méně vývoj bude kopírovat vzestup USA na poč. 20. stol., možná ve zrychlené verzi... 

Čína všechny předpoklady pro takovou budoucnost má. Je pravděpodobné, ale nikoli jisté, že ji dosáhne. Podobné předpoklady mají i jiné země (např. Indie a Brazílie) a přesto je neuměly dosud naplnit...

0 0
možnosti
A

antees

15. 6. 2009 13:04
jen tak mimo misu

Laska je dobra pro vsechny bez rozdilu - vyvratte to, nebo si zmente vas popis pod fotkou ;-)

0 0
možnosti
L

Luborka

15. 6. 2009 14:11
Re: jen tak mimo misu

Omlouvám se, že se vmísím. Ano, láska A k B je dobrá pro A i B.  Občas ale láska A, k C, může způsobit potíže u B. Někdy láska A k B je dobrá, ale B k A už může kulhat, tudíž láska také není dobrá pro každého, příjde na to, ke komu je směřována. Než budeme schopni směřovat lásku všude stejně a stejně ji přijímat (tzv. agapé), čeká nás ještě dlouhá cesta.;-)

0 0
možnosti
D

dedko

15. 6. 2009 12:58
Ano většina peněz dne mizí v Číně.

Ale zavinili jsme si to sami. Tak co naříkat.! A bude hůř.

0 0
možnosti
MU

Mira UL

15. 6. 2009 12:42
Pane Vašíčku,

píšete o sobě, že nepodléháte ideologiím. A právě tento článek je silně ideologický, protože v něm subjektivně hodnotíte sociální, politické a ekonomické rozdíly mezi státy, jejich sociálními, politickými a ekonomickými rozdíly. Ono ideologii se nedá dost dobře vyhnout. A ta Vaše vyznívá ve prospěch Číny.

Je nesporné, že čínská ideologie slaví úspěch: čínský je trh pro někoho a něco otevřený, pro někoho a něco zavřený.

Co se týká Vašeho pohledu na krádež "čínských" vynálezů: každý vynález je hmatatelným dokladem určité úrovně technických znalostí a dovedností bez ohledu na místo vynálezu. Toto je pragmatickým, nikoli ideologickým pohledem na svět.

Já osobně ve své vlastní ideologii odmítám čínské výrobky, protože zakoupením čínského výrobku ekonomicky posiluji ty, kdo mne považují za svého nepřítele a snaží se učninit mne svým nevolníkem - nejdřív ekonomicky, pak sociálně a nakonec politicky.

miroslav.vojta@volny.cz

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

15. 6. 2009 16:51
Re: Pane Vašíčku,

Nevím kde vnímáte nějakou ideologii z mé strany. Fakta jsou fakta a výsledky jsou výsledky. To že něco dělají lépe je zcela zjevné, jinak bychom problémy neměli my, ale oni. Nevím zda to dělají ideologicky dobře či špatně. Prostě mají výsledky. Mě se to taky nelíbí, ale nemá smysl to ignorovat. Smysl má zjišťovat proč oni je mají a my nemáme. Čínské výrobky nemůžete odmítat, protože v mnoha oborech jiné nejsou. Jen o tom nevíte, že jsou čínské. Celá ta technologie pomocí které teď komunikujeme je z Číny, případně Indie (i ty Visty se tam vyvíjely). Klidně můžete nadávat na Čínu, ale osud nevolníka tím neodvrátíte. Ten lze odvrátit pouze tím, že začneme být lepší než oni Ale ne v nějakých nesmyslných tzv. lidských právech (právo nic nedělat a být živen, právo nic neplatit a být léčen), ale v efektivní a úspěšné produkci.

0 0
možnosti
K

kion1111

15. 6. 2009 12:11
Pěkný článek

ale on taky tenkrát nebyl žádný patentový úřad, nemýlím-li se(porcelán, střelný prach, hedvábí)R^

0 0
možnosti
GKB-

Glock každopádně bez -e

15. 6. 2009 11:31
PEníze mizí v Číně díky tomu, že

... jüan (renminbi) je o cca 10% podhodnocen už 15 let. Pro Číňany mám špatnou zprávu, pevný kurs nejde udržet na věky a v systému floatingu se ty vaše "úspory" během pár desetiletí opět vypaří. Světová ekonomika totiž obvykle konvenuje k rovnováze.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

15. 6. 2009 11:37
Re: PEníze mizí v Číně díky tomu, že

jistě to je také důvod. Primárně je to však především o tom, že tam v podstatě není daněna práce, je tedy o to levnější (i kdyby brali stejně).

0 0
možnosti
ZK

SID09

15. 6. 2009 11:11
Trošku se mýlíte

co se týče toho kapitálu, tak číňané houfně investují v zahraničí. Takže i když se v číně se snaží evropané zakládat různé společné podniky, tak na tento fenomén se u nás dost zapomíná. V USA je už tolik čínského (komunistického ) kapitálu, že se USA neopováží prakticky ani náznakem zkritizovat jakékoliv čínské praktiky, nedej bože proti nim nějak zasáhnout.  Jak je vidět, tak silné ekonomiky si dnes můžou dovolit už prakticky cokoliv - a při tom nemusí ani zbrojit, aby věděly, že jsou prakticky nedotknutelní. !!

0 0
možnosti
KT

Ježikača

15. 6. 2009 10:34
bohužel,

krom trhu má Evropa ve srovnání s Čínou stále ještě spoustu prostoru. a místní bohatí nakupují...

0 0
možnosti