Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IV

Ivo Vašíček

1. 11. 2007 14:12
netuším

jakou ideologii máte na mysli. Příčin proč někdo nedokáže žít bez cizí pomoci může být mnoho. Dnes se tento stav ani nedá přesně určit, protože někteří pracující zaplatí na daních to samé, co jim pak stát rozdá formou nějakých výpomocí. Nicméně ať už jsou důvody jakékoliv, zůstává člověk, který požaduje cizí pomoc nesvobodným. Z toho zda za to může či ne vyplývá pouze jeho případné vnitřní alibi.

0 0
možnosti

M. Brezina

1. 11. 2007 15:19
Re: netuším

"Dnes se tento stav ani nedá přesně určit, protože někteří pracující zaplatí na daních to samé, co jim pak stát rozdá formou nějakých výpomocí" No, dnes se už opravdu nedá snadno určit, kdo by přežil bez berličky státu veřejných služeb a kdo ne, ale je  podle mne nesporné, že problém slepice-vejce je v tomto případě jasný. Nejdřív zde byla nelidská bída a pak teprve nějaký pokus to řešit sociálním státem - relativně úspěšný pokus, byť asi přebobtnalý na opačnou stranu.

0 0
možnosti

M. Brezina

1. 11. 2007 13:41
Svoboda otroctví a otroctví sobody

"Mnohým osvobozeným otrokům však mzda nestačila ani na pokrytí výdajů spojených s přežitím rodiny o kterou se najednou museli sami postarat." Vtip je v tom, že tohle v podstatě existuje pořád. Mzdy velké části polupace jsou tak nízké, že stačí v podstatě jen na každodenní přežívání rodiny bez možnosti nějak  významněji investovat. Spousta pracovních pozic je v podstatě jen náhrada práce, kterou by v otrockém systému dělali otroci. Tržní systém je v tomto flexibilnější, "otrokář" se nemusí starat o pracovní sílu, když někdo nefunguje, propustí ho a najme si jiného. Takže jsou na tom tito lidé v podstatě hůře, než kdyby byli otroky. Tu práci stejně někdo dělat musí, to už si trh vynutí, sami manžeri a podnikatelé ve společnosti fungovat nemohou (kdo by v těch továrnách dělal?). Je ideologickou zaslepeností označit ty, které trh vytlačí do pozice námezdní síly, za lidi, kteří nedokáží žít bez cizí pomoci.

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!