Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

radek.stembera@volny.cz

20. 6. 2010 21:24
čína uvolnila kurz juanu

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

20. 6. 2010 22:06
Re: čína uvolnila kurz juanu

Nonení to až tak naplno, což bue zajímavé. Jsou tam nějaké podmínky ohledně nákupu zlata od MMF. Zlato i ropa poletí v USD nahoru.

0 0
možnosti

radek.stembera@volny.cz

24. 1. 2010 0:46
revalvace revisited

sám uznáváte že v demokraciích je neprůchodné "ubírat" na co jsme si už zvykli. Přitom po takovém ubrání "vymožeností" voláte. Pokud bude Juan devalvován, stoupne v Číně životní úroveň. To způsobí pokles zdejší životní úrovně. A ať se nám to líbí nebo ne - o to tu jde. Nejde to přímo? Tak to půjde "zadními" vrátky. Vlády pokrčí rameny a řeknou - my vám nic nebereme, ale to víte je drahota, protože čínani taky chtejí své. Americe a západu obecně se mnohem snáž podaří prosadit zvýšení životní úrovně v číně než snížení doma. Vaše reakce typu - to je ale kolosální hloupost, snažit se zvýšit životní úroveň v číně, proč se raději "rozumně" nedohodnem a neuděláme změny doma- je hezká ale NEprůchodná. Politici si dokonce můžou umýt ruce a říci že MMF a centrální banky jsou suverenní a svedou kurzové kejkle na ně. Sami budou jako vždy závodit v přidávání.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

24. 1. 2010 9:18
Re: revalvace revisited

V zásadě máte pravdu, až na interpretaci mých názorů (žádná kolosální hloupost). Já totiž říkám, je zcela naivní domnívat se, že přinutíme suverení stát, který disponuje prostředky jako má Čína k čemukoliv. Ostatně loňský manévr, kterým "vykryli výpadek exportu" je ukázkou jejich síly. Naopak musíme počítat s tím, že jejich chování bude ovlivňovat (a už významně ovlivňuje) nás. Naše prostředky pro ovlivňování Číny jsou slabé a neúčinné (za naivitu považuji myslet si opak). Vytvoření celní unie v rámci ASEAN a aktivity v Africe jsou jednoznačnými příznaky imperiálního chování. My nejenže musíme ubrat "vynmožeností", my se musíme maximálně od Číny obchodně izolovat a "postavit se znovu na nohy". Teď hrajeme na turnaji podle vlastních pravidel, která nás handikapují a Čína použí "volný styl" a na naše pravidla kašle. A není tu žádný rozhodčí, který by je potrestal za dle našich pravidel nedovolené údery. Oni nás klidně zcela nelítostně umlátí a náš křik, že je to nespravedlivé nepomůže.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

23. 1. 2010 21:25
Re: ...

Je tam samé coby, kdyby. V posledním odstavci je v podstatě to samé co píši já. Dnes už se Čína zbavuje závislosti na exportu a stává se požíračem surovin. I bez revalvace juanu budou zvyšovat odběr surovin,

0 0
možnosti
W

wiki5.5

23. 1. 2010 3:11
vite co Cinu prinuti?

To ze zruinuje sve trhy. Ekonomika neni CB a kazda akce vyvolava reakci

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

23. 1. 2010 10:20
Re: vite co Cinu prinuti?

A jak je bude ruinovat, můžete to vysvětlit? Nebo jsou to jen bezobsažná hesla.

"Ekonomika neni CB a kazda akce vyvolava reakci" - to je pravda, kterou si plně uvědomuji.

0 0
možnosti
W

wiki5.5

23. 1. 2010 3:08
naivita je desiva

kdyz nekdo chce aby trh byl rizen skutecne trznimi mechanizmy?

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

23. 1. 2010 10:33
Re: naivita je desiva

Chtít může kdokoliv cokoliv, to je však naprosto k ničemu, pokud to neprosadí. Schopnost prosadit akci (a to bez ohledu nakolik je tržní či netržní, či blbá, či užitečná) je zcela zásadní. Naivita je předpokládat, že někdo prosadí něco jen proto, že je to skvělá myšlenka.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

23. 1. 2010 10:16
Re: ...

Inflace v Číně je nevyhnutelná, je důsledkem téhož rizika, které zde popisuji - Čínská spotřeba komodit roste rychleji než jejich produkce. Tohle však vyvolá inflaci všech měn (ve vztahu ke komoditám) a některé měny to neustojí, juan to jistě nebude.

0 0
možnosti

radek.stembera@volny.cz

7. 1. 2010 8:11
devalvace

Devalvace je v mode. Vsichni chteji devalvovat vlastni menu. Je to proto ze vlada ma legalni pravo si pritisknout penize a tak to dela. Ziska tim "prostredky" a navic zvyhodni vyvozce. Na vlastni obcany se dneska musi brat ohledy jen pred volbama a musi se jim naslibovat hory doly a proto je pak treba jim vytahat prachy z kapes devalvaci. Amerika devalvuje dolar protoze potrebuje zacpat diry v rozpoctu a zvysit vyvoz. Cine se to nelibi protoze dolary ktere drzi ztraceji hodnotu. Nemuze vsak ameriku donutit k financni kazni. Proto dela totez a pritiskuje penize a snazi se nerevalvovat. Amerika sice nedrzi Juany ale nelibi se ji to protoze tim cinske zbozi zustava levne. Americe by se libilo kdyby lide zacali vic kupovat drazsi zapadni zbozi a kdyby v cine stoupla zivotni uroven a cena prace a jejich vyrobku. Vsichni rikaji dolar zdevalvuje a on zatim nic, protoze vsichni (EURO, JUAN...) se snazi zdevalvovat a tudiz je smenny kurz v podstate stale stejny.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

7. 1. 2010 10:42
Re: devalvace

v podstatě ano, nicméně zlomová revalvace koordinovaná s nákupem reálných aktiv může situaci rozetnout. A to se všemi důsledky které jsem uvedl. Nikoho nebudou zajímat nesplacené dluhy vedené v bezcené měně. Dlužníci však na tom nevydělají, nebudou mít v takovém okamžiku už téměř žádný reálný majetek. Na konci této hry na peníze prostě zůstane pouze reálný majetek. Proto také akcie nepadají. Řekl bych, že dnes jsou státní dluhopisy rizikovější než mnohé akcie.

0 0
možnosti
B

brnl

22. 11. 2009 20:19
Tohle opravdu nechápu tenhle názor

No tedy to se musím smát, takže kapitalistický “ekonom” tady "vědecky" vydedukoval že se má násilím držet nereálná kursová hodnota. Tož ale já bych tu bolševickou demagogii zhodnotil z druhé strany, pokud se násilím bude držet nereálný kurs, tak Čína k nám bude masívně vyvážet a my tam vyvezeme velké prd. Takže určitě časem dojde k tomu že všechny dolary i eura budou v Číně a my budeme hledět na prázdné pokladnice a obrovskou nezaměstnanost.

Když bude Čína takto masívně vyvážet tak bude potřebovat i spoustu surovin, ty suroviny si samozřejmě za ty utržené peníze snadno koupí, pokud budou hodně nakupovat tak ceny porostou, tož ale je otázka za co budeme nakupovat my když všechny dolary a eura budou v Číně, že by autor navrhoval potom spustit rotačky jako to dělají v Zimbabwe 8-o?

0 0
možnosti
B

brnl

22. 11. 2009 20:33
Re: Tohle opravdu nechápu tenhle názor

Držet nějaký nereálný kurs to je vražda domácí ekonomiky, teď třeba v době krize se jasně ukázalo jaké výhody přináší samostatná měna, kurs Kč vůči EUR začal hezky oslabovat podle schopnosti ekonomiky vyvážet ti co vyvážejí ti si polepšili ti co dovážejí ti si pohoršili což je neobyčejně účinná zpětná vazba pro to aby se domácí ekonomika mohla zotavit. Tuhle výhodu o tu třeba Slováci přišli.

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!